Danas je Nacionalni dan pice, jela koje ima najviše praznika godišnje, a mi imamo 10 aduta pica majstora za najbolju domaću

09.02.2023

13:38

0

Autor: Z. A.

Unesko je 2017. godine stavio picu na listu kulturnog nasleđa

Danas je Nacionalni dan pice, jela koje ima najviše praznika godišnje, a mi imamo 10 aduta pica majstora za najbolju domaću
Pica 1 - Copyright Pixabay

Malo je ljudi na ovom svetu koji neće odreagovati kada neko spomene picu.

Neko prvo pomisli na Italiju i Napulj, neko na kečap i studentske dane, neko na salce i prokletu dijetu, neko na picu „uličarku“ ili picu koju je preplatio a nije se najeo.
Svako ima svoju asocijaciju na picu jer je ona bukvalno zaposela sve nacionalne kuhinje.

A danas, 9. februara, počast joj odaju Amerikanci, gde je 13 odsto populacije jede bukvalno svakoga dana.
Budući da je pica simbol Italije, odakle dolazi i druga jako ukusna hrana, kada imamo neke nedoumice u vezi sa picom naravno da pitamo Italijane, koji su picu kakvu danas poznajemo prvi put napravili u 18. veku.
Pixabay
Pica

Danas ima toliko ljubitelja pice širom sveta, pa samim tim i više dana posvećenih pici.
Nacionalni dan pice u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama je 9. februara, ali postoje i praznici kao što su Nacionalni dan picerije, Nacionalni dan pice peperoni, Međunarodni dan piva i pice, Nacionalni dan pice sa kobasicama, a za Svetski dan pice izabran je 17. januar jer tog dana Katolička crkva slavi Svetog Antonija Abatea, zaštitnika životinja i pekara, pa i pica majstora. Taj dan se obeležava od 2017, koja je bila zaista posebna godina za picu - tada je ovaj specijalitet dobio zvaničnu titulu svetske baštine od Uneskovog Komiteta za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Italijani su je Unesku predložili kako bi naglasili značaj „umetnosti napolitanskih pica majstora“.
Italijani su napravili i najdužu picu na svetu 2015. Zamislite picu dugu skoro 1.800 metara i tešku oko pet tona - a pravilo ju je 300 ljudi.
Ta ogromna pica bi u Sjedinjenim Državama vrlo brzo nestala, jer tamo se svake sekunde pojede oko 350 parčeta pice.

Freepik
Pica

A šta je važno za jednu super picu? Dobro testo, sveže namirnice....

Najbolje je da poslušamo savete pica majstora – oni u rukavu imaju 10 aduta za najbolju picu:

1. Svež, a ne suvi kvasac

Umesto suvog kvasca koristite najsvežiji kvasac koji možete naći, pa ga razmutite u šoljicu tople vode i ostavite da naraste.

2. Koristite različite vrste brašna

Ako želite da pripremite picu od brašna od celog zrna, dodajte i malo običnog belog brašna. Kora za picu koja se priprema od brašna od celog zrna može biti tvrda, pa će joj obično brašno dati bolju teksturu.

24sedam/Nenad Vujanović
Pica

3. Filtrirana voda je važna za koru

Najbolji pica majstori u testo stavljaju filtriranu vodu - ona je važna da bi testo bilo mekše.

4. Dajte testu soli

Ukoliko dodate so u testo, šta će biti kad se dodaju ostali slani sastojci poput feferona i parmezana? Svi vrhunski pica majstori slažu se da najbolje pice imaju izuzetan ukus kore, pa so u testu nikada ne treba žrtvovati zbog ostalih slanih sastojaka. Idealno je posoliti testo jednom kašičicom soli, u zavisnosti od količine i ostalih sastojaka.

5. Razvucite testo rukama, a ne oklagijom

Kada se vaše testo zagreje na sobnoj temperaturi i poraste, biće veoma elastično i lako će se razvlači. Pica majstori savetuju da zadržite tu teksturu, stoga za razvlačenje testa nemojte da koristite oklagiju jer će ona samo zgusnuti testo, a kora će biti veoma tvrda. Testo je najbolje razvući i oblikovati prstima i tapkanjem.

Profimedia
Testo za picu

6. Premažite koru maslinovim uljem

Kako bi ivice kore bile hrskavije, premažite ih maslinovim uljem – neposredno pre nego što picu ubacite u rernu.

7. Domaći paradajz sos umesto paste i kečapa

Kečap i paradajz pasta nisu sos za picu. Dobar paradajz sos treba da se pravi samo od nekoliko jednostavnih sastojaka - paradajza, crnog luka, belog luka i soli. Domaći paradajz sos je najbolji sos.

Pixabay
Testo za picu premazano sosom

8. Ne preterujte sa sosom

Ništa nije gore od gnjecave kore zbog preterane količine sosa. Sos samo blago treba da pokrije površinu testa. On treba da otkrije ostale ukuse, a ne da ih nadjača.

9. Manje sastojaka – više ukusa

Važno je da ne stavljate mnogo fila na picu jer je onda korici potrebno više vremena da se ispeče. Velika količina sastojaka uslovljava gnjecavu koricu. Sveže bilje poput rukole stavite tek kad picu izvadite iz rerne.

10. Pripremite rernu

Ako koristite standardnu rernu, potrebno je da je uključite na 250 stepeni i sačekate dok se u potpunosti ne zagreje. Ono što pici može dati dodatni ukus jeste i površina na kojoj se ona nalazi. Kamen za picu ili stalak za rernu obložen kamenom će odlično uraditi posao, pa čak i obična izvrnuta posuda, sve dok joj date dovoljno vremena da se prethodno zagreje.

Profimedia
Gotova pica

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike