Svaki njen delić je koristan: Ne bacajte koru od jabuke, upotrebite je na četiri super načina

25.12.2020

15:30 >> 14:23

0

Autor: Z. A.

Na ovaj način se smanjuje količina đubreta koju proizvodimo

Svaki njen delić je koristan: Ne bacajte koru od jabuke, upotrebite je na četiri super načina
Copyright Pixabay

U vreme praznika i slava jabuke se osim kao zdrava poslastica puna vitamina koriste i za pripremu raznih kolača, a za te potrebe im se guli kora. A u kori jabuke krije se mnogo hranljivih materija, zbog čega se ne preporučuje da se one ljušte već da se samo dobro operu. Međutim, ukoliko baš ne volite ovaj deo sočnog voća ili pak pripremate kolače i kora vam je višak, nemoje je bacati jer je veoma korisna.

Možete da upotrebite koru koju ste oljuštili s jabuka na jedan od sledećih načina:

Možda će vas zanimati i

1. Napravite žele. Jabuke su pune anitoksidanata, posebno u kori. U stvari, gotovo polovina vitamina C jedne jabuke nalazi se u njenoj kori. Svoju dozu antioksidanata možete dobiti za doručak sa želeom napravljenim od kora ili čak čipsom od kora. Sve što treba da uradite jeste da komadiće kore jabuke poprskate s malo vode, šećera i cimeta. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 150 stepenidok ne postanu hrskave (povremeno ih okrenite).

2. Očisitite posuđe. Aluminijumske posude kore od jabuka lako čiste jer sadrže kiseline koje rastvaraju nečistoće. Skuvajte šaku kora od jabuka i ostavite da se krčkaju u posudi koju želite da očistite 20–30 minuta. Prljavština bi trebalo da nestane (da se podigne).

3. Skuvajte čaj. Tako ćete najbolje izvući mnogo antioksidanata iz kora jabuke, a bez šećera. Treba vam šaka kora od jabuka, tri-četiri šolje vode, pola kašičice cimeta, kašika meda i kašika limunovog soka. U posudu stavite sve sastojke osim meda i kuvajte oko 15 minuta. Procedite, dodajte med i imate savršeno zdrav napitak.

Pixabay

4. Osvežite vazduh. Jabuke i cimet su mnogim ljudima najdraži mirisi u domaćinstvu. Kuvajte kore od jabuka, cimet, đumbir i limun. Ostavite da isparava dok se miris širi kućom.

Čitajte i

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: stvarukusa.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike