Zimski problemi u vožnji: Zbog vaše bezbednosti obratite pažnju na ove stavke

06.12.2020

16:50 >> 15:56

0

Zimski problemi u vožnji: Zbog vaše bezbednosti obratite pažnju na ove stavke
Copyright Pixabay

Zimi su uvek otežani uslovi vožnje. Takođe, znamo da nije baš lepo kad nas ujutru sačeka zaleđen automobil. Sa prvim jutarnjim hladnoćama počinju i zimski problemi u vožnji.

Pored leda koji moramo da otklonimo ne bismo li ušli i pokrenuli automobi, treba da imamo na umu da zimi motor teže “pali”, posebno kod starih i neispravnih vozila.

Evo na šta treba da obratite pažnju i koje korake da ispoštujete za bezbednu vožnju.

Dobro očistite automobil

Pre polaska, temeljno očistite sva stakla, kao i svetla i migavce. Opasno je krenuti sa zamagljenim staklima jer time ugrožavate bezbednost usled loše vidljivosti.

U sistemu za pranje vetrobrana treba da bude tečnost koja se ne ledi na nisikim temperaturama, ali led treba uklanjati strugalicom, a ne brisačima, podseća Autoportal. Ako na to ne pazite, lako možete oštetiti gumene metlice brisača. Ne zaboravite da očiste i spoljne retrovizore.

U prvih nekoliko minuta rada, motor se već malo zagreje pa iz ventilacionih otvora počinje da suši vlagu sa unutrašnje strane stakala. Važno je da pri ruci imate i mekanu krpu, kako bi se, po potrebi, mogla obrisati unutrašnja strana šoferšajbne.

U početku vozite oprezno i bez žurbe, jer treba pričekati kako bi se motor potpuno ugrejao, a ventilacija počela da radi punim intenzitetom.

A o vožnji sa letnjim gumama nećemo ni govoriti. Sada je krajnje vreme da to uradite.

Prvi mrazevi su najopasniji, jer može da se dogodi da zimska služba ne stigne da pospe so na određenoj deonici, a vozači su još nespremni na zimske uslove vožnje.

Poledica se često javlja na nadvožnjacima, u usecima, na ulascima u tunele i predelima retko izloženim suncu. Nailazak na led nesmanjenom brzinom često znači i izletanje sa puta, što teško može da spreči i najspretniji vozač.

Na kraju još jednom ponavljamo – dobre zimske gume vrede više od svega i na njima nemojte štedeti.

Led čistite oprezno da vam ne pukne staklo

Struganje leda uskoro će postati svakodnevna rutina, a pritom treba biti oprezan.

Koristite kvalitetne strugalice, pa led stružite odmerenim pritiskom. Pazite da strugalicom za led uz okvir stakla ne oštetite gumene zaptivke.

Možda vas zanima: Stižu mrazevi, a sa njima i odleđivanje vetrobrana: Imamo trik koji oduzima samo 10 sekundi (VIDEO)

Led treba ukloniti temeljno, jer zaostale grudvice, prilepljene za staklo, mogu da oštete gumenu metlicu brisača. Ni u kom slučaju za uklanjanje leda ne koristite vruću vodu, jer staklo može da pukne.

U početku bez turiranja

Bez problema možete da krenete sa hladnim motorom, ali dok se ne zagreje na radnu temperaturu ne preterujte sa brojem obrtaja motora. To je posebno važno kod motora sa turbopunjačem.

Kako se motor zagreva, obrtaje možete postupno da povećavate.

Pažljivo vozite u rikverc

Krenuli ste, a grejač zadnjeg stakla nije stigao potpuno da ukloni vlagu, pa treba oprezno manevrisati u rikverc dok se staklo potpuno ne odmagli.

Problem pogoršavaju i bočni retrovizori, koji se nakon čišćenja lako ponovno zamagle i orose.

Posebno je nezgodno uključivanje u saobraćaj izlaskom sa parkinga u rikverc jer loša vidljivost kroz bočne prozore otežava i povećava rizik izlaska na ulicu.

Zato je bolje da o tome vodite računa uveče i da na parkirno mesto uđete zadnjim delom vozila.

Pažljivom vožnjom zaštitićete sebe i ostale učesnike u saobraćaju, a posebno budite pažljivi tokom zimskih meseci.

Saznaj više:

Zimsko zagrevanje motora u mestu: Izgleda da ima više štete nego koristi

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Republika

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike