Povratak legende: Moderna verzija “ajkule” mogla bi ovako da izgleda (FOTO)

18.09.2020

13:17 >> 06:40

0

Autor: M. I.

Citroën DS se proizvodio do 1975, a sa fabričkih traka sišlo je skoro milion i po primeraka

Povratak legende: Moderna verzija “ajkule” mogla bi ovako da izgleda (FOTO)
Copyright Profimedia

Svet je daleke 1955. prvi put upoznao Citroën DS, koji je francuska kompanija pripremala u tajnosti čitavih 18 godina.

Na Međunarodnom salonu u Parizu, u roku od 15 minuta, zapisano je više od 700 porudžbina za novi četvorotočkaš. Do kraja manifestacije, brojka se popela na neverovatnih 80.000!

Zaljubljenici u automobile bili su oduševljeni dizajnom ovog Citroëna, koji je ubrzo nazvan “ajkula” i “žaba”. Stilski se razlikovao od konkurencije, pa ne čudi što ga mnogi smatraju “najlepšim automobilom svih vremena”, uključujući i magazin Classic & Sports Car.

Večita inspiracija

Citroën DS proizvodio se do 1975, a sa fabričkih traka sišlo je ukupno 1.455.746 primeraka. U različitim verzijama nudio je naprednu tehnologiju, pa ga je nemački magazin Auto Motor und Sport proglasio “najboljim autom od Drugog svetskog rata do danas”.

Više od 60 godina kasnije, “ajkula” i dalje inspiriše industrijske dizajnere. Jedan od njih je i Sang Von Li koji je objavio nekoliko ilustracija na Instagramu, predstavljajući svoju viziju modernog Citroëna DS.

Gledajući slike možemo se nadati da će francuski proizvođač možda u budućnosti odlučiti da izradi novu verziju legendarnog modela, kao što su to ranije činili Fiat, Volkswagen i druge kompanije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Objektiv

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike