Budite oprezni, kazne su visoke: Koje prekršaje otkrivaju saobraćajne kamere?

03.06.2023

17:22

0

Autor: K. B.

Kamere su postavljene širom zemlje i prate različite aspekte saobraćaja

Budite oprezni, kazne su visoke: Koje prekršaje otkrivaju saobraćajne kamere?
Copyright Freepik

Osim snimanja da li vozači koriste sigurnosni pojas i mobilni telefon tokom vožnje, kao i da li prekoračuju dozvoljenu brzinu, odnedavno se kamere fokusiraju i na prolazak na crveno svetlo. Postavljene ispred raskrsnica i pešačkih prelaza gde su semafori regulisani, ove kamere koriste sofisticirani softver koji detektuje vozila koja prođu semafor dok je upaljeno crveno svetlo, beležeći tako prekršaj na video-snimku. Nakon snimanja, vozaču se šalje poziv da u roku od osam dana dostavi tačne podatke o osobi koja je počinila prekršaj. Ukoliko vozač nije bio za volanom u tom trenutku, vlasnik vozila mora dostaviti overenu pisanu izjavu koja jasno identifikuje vozača u vreme prekršaja.

Pixabay
 

Takođe, nove kamere instalirane od strane kompanije Huawei, po nalogu MUP-a i lokalnih samouprava, imaju sposobnost prepoznavanja registarskih oznaka na vozilima. Kada vozilo prođe pored kamere, ona skenira i čita broj registarske oznake, a poseban softver ga upoređuje sa "crnom listom" koja sadrži vozila sa isteklim registracijama. U slučaju poklapanja, vozilo se automatski identifikuje kao neregistrovano, a operater proverava podatke i šalje poziv vlasniku vozila zajedno sa fotografijom koja dokazuje prekršaj. Vlasniku se takođe dostavlja i prekršajni nalog sa mogućnošću plaćanja polovine iznosa kazne u roku od 8 dana. Ovaj sistem omogućava efikasno otkrivanje vozača koji koriste neregistrovana vozila, bez potrebe za angažovanjem saobraćajne policije na terenu.

Kazne za prolazak na crveno svetlo ili nezaustavljanje ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforom su stroge. Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara, kao i mogućnost zatvora do 30 dana, šest kaznenih poena i zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca. Vlasnici ili korisnici vozila koji ne reaguju na pozive za dostavljanje tačnih podataka izlažu se većim novčanim kaznama, u skladu sa zakonom. Poštovanje ovih propisa je od suštinske važnosti za bezbednost vozača, suvozača i svih učesnika u saobraćaju. Kroz postavljanje novih kamera i primenu sofisticiranih tehnologija, sistem nadzora i sankcionisanja prekršaja postaje sve efikasniji.

Freepik
 

Uz sve ove mere, cilj je unaprediti bezbednost na putevima i smanjiti broj saobraćajnih prekršaja. Kamere pružaju snažan deterent vozačima da poštuju saobraćajna pravila, znajući da su pod stalnim nadzorom. Takođe, otkrivanje neregistrovanih vozila i vozača koji prolaze na crveno svetlo doprinosi stvaranju sigurnijeg okruženja za sve učesnike u saobraćaju.

Ukratko, nove kamere postavljene širom zemlje obraćaju pažnju na različite aspekte saobraćaja, uključujući korišćenje sigurnosnih pojaseva, mobilnih telefona, prekoračenje brzine, prolazak na crveno svetlo i vožnju neregistrovanih vozila. Kroz primenu sofisticiranih softvera i sistematski pristup, kamere omogućavaju efikasno snimanje prekršaja i slanje prekršajnih naloga vozačima koji krše saobraćajna pravila. Sve ove mere imaju za cilj poboljšanje bezbednosti na putevima i smanjenje rizika od saobraćajnih nesreća.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike