Ovo je sedam finalista u izboru za evropski auto godine (FOTO)

26.11.2022

09:32

0

Autor: Z. A.

Žiri najpoznatijeg izbora za automobil godine izabrao je sedam finalista.

Ovo je sedam finalista u izboru za evropski auto godine (FOTO)
Copyright The Car of the Year

Od 27 nominovanih automobilskih noviteta, u uži izbor sedam najboljih ušlo je čak pet električnih modela, a među njima su očekivano svi redom krosoveri.

Zanimljivo je da se među finaliste nisu probili noviteti o kojima se u poslednje vreme mnogo govorilo, poput BMW-a iX1, „Honde Civic“ i „Opel Astre“, ali ni najjeftinijeg evropskog sedmoseda – „Dacije Jogger“.

U finale su, tako, abecednim redom ušli sledeći modeli.

„Jeep Avenger“ je maleni kompaktni krosover razvijen posebno za evropsko tržište. Od ovog modela u „Jeepu“, ali i celom „Stellantisu“ očekuju veliki tržišni uspeh.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeep Avenger (@jeepavenger)

„Kia Niro“ je ovde možda najsvestraniji model. Dobio je brojne pohvale, a ono što svakako valja imati na umu jeste da se nudi u svim kombinacijama, od fosilne preko hibride do plug-in hibrid i električne izvedbe.

„Nissan Ariya“ je električni adut koji mnogi doživljavaju kao novo poglavlje priče započeto modelom „Leaf“. Automobil je to koji se tek treba pokazati na evropskom tržištu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nissan ARIYA (@nissanariya)

„Peugeot 408“ je još jedan podignuti model, ali u originalnijoj kombinaciji koja uzima nešto kupeovskih gena. Model se nudi i s konvencionalnim motorima, a nastoji marku progurati prema premium niši.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peugeot 408 (@peugeot.408)

„Renault Austral“ je novo ime na sceni. Zamjenjuje „Kadjara“, nudi se kao fosilaš, ali i kao plug-in hibrid. Model je značajan jer donosi drastično podizanje kvaliteta, ali i tehnološki napredan koncept enterijera.

„Toyota BZ4X“ ili „Subaru Solterra“, kako vam draže, prvi je električni model ovih marki. Ako je „Toyota“ bila iole temeljna kao kod hibrida, ovo bi mogla biti dobra stvar. 218 KS snage i 530 km dometa ide tome u prilog.

„Volkswagen ID. Buzz“ se probio u finale zahvaljujući originalnom konceptu. Mogao bi biti veliki hit, što potvrđuje i preko 20.000 narudžbi.

Žiri čini 58 članova iz 22 zemlje, a treba podsetiti da je Evropski automobil godine za 2022. bila Kia EV6.

Pobednik izbora bit će proglašen 13. januara 2023. godine na salonu automobila u Briselu, piše index.hr.

Lista poslednjih pet pobednika:

  • 2018 Volvo XC40
  • 2019 Jaguar I-Pace
  • 2020 Peugeot 208
  • 2021 Toyota Yaris
  • 2022 Kia EV6

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike