„Sitroen“ predstavio čudan auto napravljen od recikliranog kartona (VIDEO)

13.10.2022

13:33

0

Autor: Z. A.

„Sitroen Oli“ je potpuno električan automobil neuobičajenog uglastog dizajna

„Sitroen“ predstavio čudan auto napravljen od recikliranog kartona (VIDEO)
sitroen 5 - Copyright Printscreen: YouTube/ The Wheel Network

„Sitroenov“ najnoviji inovativni koncept predstavlja otkačeni električni automobil u čijoj se izradi koriste kartonske ploče i ostali lagani materijali koji se mogu reciklirati, čime se nastoji da se smanji pritisak na globalne resurse.

„Sitroen Oli“ je u potpunosti električni automobil vrlo neuobičajenog uglastog dizajna.

Neki kažu da ih podseća na ružnog, simpatičnog psa sa velikim očima. Na zadnjoj strani ima platformu za podizanje tereta i prilično velike i izdržljive točkove kompanije „Gudjir“ koji bi trebalo da potraju 80.000 kilometara. Teži samo 1.000 kilograma. Njegova baterija ima kapacitet od samo 40 kWh, ali isto tako i domet od vrtoglavih 400 kilometara.

– Mi u kompaniji verujemo da elektrifikacija ne bi trebalo da bude preskupa.

Cilj novog „Sitroenovog“ koncepta jeste pokazati da potpuno električni automobili ne moraju biti jako skupi.

Printscreen: YouTube/ The Wheel Network
 

– Mi u kompanijii verujemo da elektrifikacija ne bi trebalo da bude preskupa, a ekološka osvešćenost ne bi smela da bude kazna koja će ograničavati našu mobilnosti – rekao je direktor „Sitroena“ Vensan Kobe.

„Sitroenov“ projektni partner, nemački hemijski div BASF pojasnio je da Oli nudi mnoštvo „rešenja za uštedu resursa i realizaciju kružnee privrede“.

Ravni poklopac motora, krov i stražnji paneli za nošenje tereta odabrani su upravo da bi se ispunili ciljevi, a to su mala težina, velika čvrstoća i maksimalna izdržljivost automobila, rekli su iz „Sitroena“.

Cena – 25.000 evra

Delovi su izrađeni u saradnji s BASF-om od recikliranog talasastog kartona oblikovanog u saćastu strukturu sendviča koja se nalazi između armaturnih ploča od stakloplastike. Obloženi su zaštitnim slojem čvrste, teksturirane smole.

Cena bi mu iznosila oko 25.000 evra. Neobični „Oli“ verovatno će se najbolje osećati u urbanom okruženju, gde će moći da postigne najveću brzinu od 110 km/h. Dopunjavanje baterije sa 20 na 80 odsto traje samo 23 minuta, kažu u „Sitroenu“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike