Ovo je najskuplji „golf 2“ na svetu – skuplji od „mercedesa 300 SL“

08.07.2022

14:45

0

Autor: Z. A.

Primerak „golfa 2“ ima neverovatnu cenu

Ovo je najskuplji „golf 2“ na svetu – skuplji od „mercedesa 300 SL“
Golf 2 i dalje na drumnovima Srbije - Copyright 4starclassics.com

Krajem osamdesetih godina pojam za „golfa“ u tadašnjoj Jugoslaviji bio je dizel iz TAS-a, a u ostatku Evrope model GTI sa 112 KS. Retki srećnici su mogli da uživaju u „golfu GTI 16v“ sa 139 KS ili u G60 s problematičnim kompresorom i 160 KS. Na vrhu ponude je bio egzotični Golf Rallye s pogonom na sve točkove, četvrtastim svetlima i 160 KS. Njime je Volkswagen pokušao da uđe u Svetsko reli šampionat i napadne Lanciu Deltu Integrale, ali taj pokušaj je neslavno propao. Ipak, „Rallye Golf“ je danas traženi oldtajmer, a cene savršeno očuvanih ili restauriranih primeraka dostižu i 30.000 evra.

Ali, postoji još jedna egzotična verzija „golfa dvojke“ koje se retko ko seća. Volkswagen je s „dvojkom“ zaista otišao u ekstreme. „Golf G60 Limited“ je imao čak 210 KS, što je i po današnjim standardima mnogo u kompaktnoj klasi. I ubrzanje do 100 km/h za oko 6 sekundi je bilo blizu nivoa tadašnjih superautomobila, navodi Jutarnji.hr.

Za razliku od „Golfa Rallye“, ali i običnog GTI-a ovaj je imao decentniji spoljašnji dizajn s običnim jednostrukim okruglim prednjim svetlima i bez previše dodatnih spojlera: jedino što je otkrivalo posebnost ovog auta je bila dvostruka izduvna cev, prednji drugačiji branik, posebni naplaci i mala plava pločica s natpisom „Volkswagen Motorsport“ napred i pozadi. Po svemu drugom ovaj auto je izgledao skoro isto kao komšijski model iz TAS-a.

Upravo ta kombinacija decentnog izgleda i velike snage je učinila automobil vrlo cenjenim oldtajmerom danas. Cenu je dodatno podigla činjenica da se radi o modelu proizvedenom u ograničenoj seriji od samo 71 primerka.

Ovih dana se na sajtu britanskog prodavca klasičnih vozila „4 Star Classics“ u ponudi našao jedan „Golf G60 Limited“ iz 1989, preciznije model s rednim brojem 17. Auto je prešao 108.900 kilometara, ima novu boju te restauriranu unutrašnjost i izgleda poput novog. Takođe, dorade na motoru su zaslužne za to da juri i brže nego kad je bio nov. Cena ovog automobila je neverovtnih 79.995 funti (93.600 evra).

Koliko je ovaj „Golf“ vredan oslikava i poređenje s drugim klasičnim modelima koje prodaje isti prodavac. „Golf II G60 Limited“ je tako skuplji od „Mercedesa 300 SL“ iz 1989, legendarnog „Lotusa Esprita“, „Citroëna SM-a“ i BMW-a M635 CSI.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike