Vlasta Velisavljević preživeo tri bombardovanja: Do kraja života pratile su ga potresne slike stradanja

24.03.2021

09:50 >> 14:28

0

Sećao se svega, prošao je i Goli otok, ali ga nikada nije napuštala volja i snaga da nastavi dalje

Vlasta Velisavljević preživeo tri bombardovanja: Do kraja života pratile su ga potresne slike stradanja
Copyright Stefan Tomasevic/ATAImages

Prošle su tačno 22 godine od kada su počeli vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, a Vlasti Velisavljeviću je nažalost to bilo treće bombardovanje kojeg se živo sećao do kraja života.

Kako je bio poznat po tome što je uspevao da nađe razlog za osmeh i nadu i kada je govorio o najtežim trenucima u životu, jednom prilikom ispričao je kako je reagovao kada ga je supruga probudila na današnji dan 1999. godine.

– Ja sam spavao, a moja supruga Nada je bila užasnuta, počela je da lepi prozore i u revoltu mi je rekla: “Kako možeš da spavaš kada bombarduju?” Odgovorio sam joj: “Nado, meni je ovo treće bombardovanje, meni ovo nije ništa” – kazao je u svom maniru velikan glumišta.

Govorio je i da ovo treće pamti po zlu, kao i drugo.

Antonio Ahel/ATA Images

– Drugo bombardovanje je opet bilo savezničko, opet angloameričko, bilo je najstrašnije. Pokušao sam da pobegnem iz grada, prošao sam Krunskom ulicom, tamo je, na mestu gde je sada Studentska poliklinika, bilo porodilište i video sam užasnu sliku — dečje nogice su visile sa grana okolnog drveća, porodilje su ležale pored rastavljenih dečjih krevetaca – sećao se i evocirao uspomene na davnu 1941:

– Prvo bombardovanje sam doživeo kod “Londona”, a kršten sam malo niže, u Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. Godine 1941. je tu pala bomba u jedno sklonište, a sklonište je bio rov pokriven sa malo zemlje i dosta ljudi je tu ušlo misleći da će se spasti, međutim, bomba je pala pravo u sklonište. Bilo je mnogo mrtvih i sećam se da sam ja od Jadransko-podunavske banke, to je sada ova banka kod “Londona”, trčao da vidim da li ima nekoga preživelog. Video sam užasnu sliku — prodavca đevreka kako leži mrtav, a korpa đevreka rasuta pored njega, strahote i scene koje sam nakon toga video mislim da ne bi bile primerene za ovaj razgovor – rekao je Vlasta Velisavljević za Sputnjik.

Kako je govorio, kasnije je sa porodicom otišao u trezor Jadransko-podunavske banke u Kralja Milana, jer je otac bio prijatelj s čuvarem banke i on ih je pustio unutra kako bi se sakrili.

Pročitajte još

Da bi se zaštitio od eksplozija, Vlasta je narednih dana na glavi nosio šerpu, a jedan šrapnel okrznuo mu je prst. On je kasnije preživeo i savezničko bombardovanje 1944, pa Goli otok i NATO bombardovanje 1999. Do kraja života pratile su ga slike razorenog grada i potresne slike stradanja.

Vlasta Velisavljević preminuo je danas u 94. godini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike