U susret 99. rođendanu: Beti Vajt drži rekord za najdužu TV karijeru i još uvek ne posustaje

12.01.2021

18:37 >> 13:53

0

Kada su je pitali čemu duguje takvu vitalnost, ona je odgovorila: Hot-dogu, krompirićima i votki.

U susret 99. rođendanu: Beti Vajt drži rekord za najdužu TV karijeru i još uvek ne posustaje
beti vajt - Copyright Profimedia

Beti Vajt s pravom nosi status američkog nacionalnog blaga. Glumica i komičarka živi skoro čitav vek, a i u svojoj 98. godini ne namerava da se penzioniše.

Nedavno je postala deo istorije i knjiga kinematografije zbog najduže karijere jedne glumice. Njene 82 godine na ekranu prvi put je prepoznala Ginisova knjiga svetskih rekorda 2014. godine i od tada do sada ona ponosno nosi tu titulu.

Karijera Beti Vajt započela je kada je imala samo 16 godina, 1939. nakon što je zajedno sa drugom iz škole plesala i pevala pesme iz “The Merry Widow” uživo na TV.

Po izbijanju Drugog svetskog rata primorana je da stupi u službu Američkih volonterki, te se njena tek započeta karijera prekida do 1945. godine, kada počinje da radi kao voditelj. To su bili šou-programi “Blondie”, “The Great Gildersleeve” i “This Is Your FBI”, i njihova popularnost joj je obezbedila sopstvenu emisiju – “Beti Vajt šou”. Godine 1952. osnovala je producentsku kuću Bandy Productions, i igrala u njenom prvom projektu, komediji “Život sa Elizabet”. Ova TV-serija joj je donela Nagradu Emi za najbolju glavnu glumicu u komediji, te tako bitno uticala na dalji tok njene karijere. Bila je među nekolicinom ženskih producenata u tadašnjem Holivudu.

Potom je 1962. napravila prvi filmski debi u ulozi senatorke iz Kanzasa Elizabet Adams u filmu “Advise & Consent”, a njena TV karijera dostigla je sledeći nivo tokom ‘70 -ih, kada je glumila Sue Ann Nivens u emisiji “The Mary Tyler Moore Show”, osvojivši tri Emi nagrade za ovu ulogu. Nekoliko godina kasnije, 1985, preuzela je ulogu koja je definisala njenu karijeru – Rouz Najland  u serijalu “The Golden Girls”.

“Zlatne devojke” su se pokazale zaista zlatnima – svaka od glumica dobila je nagradu Emi, a NBC je serijal prodao u 47 zemalja.

Uprkos svemu što je uradila, Vajt tvrdi da je bila šokirana kada je čula za svoj Ginisov rekord.

– Bila sam zapanjena kada su me zvali. Ko? Ja!? To mi je takva čast. Knjiga mi je uvek bila fascinantna. Ne mogu da verujem da sam sad i sama u njoj – kazala je glumica.

Profimedia

U razgovoru za strane medije njen prijatelj otkrio je da je planira da proslavi 99. rođendan 17. januara okružena malom grupom svojih prijatelja i gomilom dobrog humora.

– Ona i dalje voli da pije, smeje se i priča priče. To ćemo joj i pripremiti. Naručićemo hranu i zabaviti se. Ona za sada nema većih zdravstvenih problema. Kaže u šali da je malo “škripava”. Hodanje joj pomalo predstavlja problem, te kod kuće koristi hodalicu, ali je u redu. I dalje ne planira da se povuče – kazao je jedan njen bliski prijatelj.

Glumica je inače, prošli rođendan dočekala igrajući poker.

Pročitajte još

Beti Vajt je do danas glumila u oko 120 filmskih i televizijskih ostvarenja. Nominovana je za dvadeset Emi nagrada, od kojih je osvojila sedam. Od 2009. godine i uloge bake Eni u filmu “Veridba” pored Sandre Bulok, njena popularnost u Americi je naglo porasla, a 2011. godine je proglašena za najpopularniju i najomiljeniju javnu ličnost u SAD. U Srbiji, a i širom sveta, poznata je i po reklami za Snikers gde kaže: “That’s not what your girlfriend said.” Ali i po seriji “Hot in Cleveland”.

Kada su je pitali čemu duguje takvu vitalnost, ona je odgovorila: “Hot-dogu, krompirićima i votki.”

– Verovali ili ne, šou-biznis je kao virus. Kad se njime zarazite, nema leka – poručuje jedinstvena Beti Vajt.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike