Keri Fišer: Sećanje na princezu Leju

27.12.2020

15:35 >> 17:58

0

Autor: Dejan Ćirić

Glumica je svetsku slavu stekla samo jednom ulogom, u jednoj od najpoznatijih i najuspešnijih filmskih saga u istoriji kinematografije

Keri Fišer: Sećanje na princezu Leju
Copyright Profimedia

Američka glumica Keri Fišer, najpoznatija po ulozi princeze Leje u serijalu „Ratovi zvezda“, preminula je na današnji dan, 27. decembra 2016. godine, u Los Anđelesu, u 60. godini, nakon što je nekoliko dana ranije pretrpela težak srčani udar u avionu kojim se vraćala iz Londona.

Keri Fišer je rođena 21. oktobra 1956. godine. Bila je ćerka poznate glumice Debi Rejnolds i pop pevača Edija Fišera. Roditelji su joj se razveli kad je imala dve godine, pošto joj je otac imao aferu sa jednom od majčinih najboljih prijateljica, legendarnom Elizabet Tejlor.

Pročitajte još

Keri nije završila srednju školu jer ju je gluma gotovo hipnotički privlačila. Završila je dramsku školu u Londonu. Na filmu je debitovala 1975. godine u ostvarenju „Holivudski frizer“. Ulogu princeze Leje ponovila je u filmovima „Imperija uzvraća udarac“ i „Povratak Džedaja“. 1983. venčala se sa slavnim muzičarem Polom Sajmonom, ali je brak potrajao samo godinu dana. Tokom osamdesetih Keri je ostvarila zapažene uloge u filmovima „Hana i njene sestre“ Vudija Alena i „Kad je Hari sreo Sali“, ali nijedna postigla toliku popularnost kao uloga princeze Leje.

Profimedia

U svojim memoarima je nakon 40 godina priznala da je imala aferu sa Harisonom Fordom. Ona je tada imala 19, a on 33 godine. Veza je okončana po završetku tri meseca dugog snimanja prvog filma serijala „Ratova zvezda“ – „Nova nada“. Objavila je roman „Razglednice s ruba“, u kojem je opisala svoju zavisnost od droge i alkohola, težak odnos s majkom i bipolarni poremećaj. Po knjizi je snimljen film sa Meril Stip i Denisom Kvejdom. Film „Sila se budi“ u kojem je igrala sa članovima originalne postave Harisonom Fordom i Markom Hamilom postao je najuspešniji deo sage „Ratovi zvezda“.

Dan posle smrti Keri Fišer umrla je i njena majka Debi Rejnolds.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike