Natali Vud: Večni sjaj u travi

29.11.2020

20:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedna od najlepših i najslavnijih glumica u istoriji Holivuda umrla je na današnji dan pod misterioznim okolnostima koje još uvek nisu razjašnjene

Natali Vud/Profimedia

Natali Vud je bila jedna od najvećih holivudskih zvezda sedamdesetih godina. Rođena je kao Natalija Nikolajevna Zakarenko 20. jula 1938. godine u San Francisku, u porodici ruskih pravoslavnih imigranata Nikolaja i Marije Zakarenko, koji su jedva govorili engleski kada su se doselili u Ameriku. Roditelji su joj kasnije promenili prezime u Gurdin, tako da se ona od svoje četvrte godine zvala Nataša Gurdin. Već kao dete je započela karijeru pod strogim nadzorom majke. Debitovala je u filmu „Čudo na 34. ulici“ 1947. godine. Njena sestra Lana Vud je takođe bila glumica, ali ne takvog kalibra, pa je karijeru počela u Plejboju, dok je Natašin otac bio pasivni alkoholičar koji je činio sve što mu je govorila supruga.

Sa nepunih sedamnaest godina Natali je snimila već 18 filmova, ali je htela zrelu ulogu i dobija je u kultnoj drami „Buntovnik bez razloga“, 1955. godine, gde joj je partner legendarni Džejms Din. Tokom snimanja je, navodno, imala aferu sa rediteljem Nikolasom Rejom i glumcem Denisom Hoperom, ali ne i sa Dinom. Za ulogu Džudi u ovom ostvarenju je nominovana za Oskara. Kasnije su usledile uloge u slavnim filmovima “Tragači” i „Priča sa zapadne strane“ koja je osvojila Zlatni globus i Oskara za najbolji film.

Profimedia

Za ulogu frustrirane tinejdžerke u drami “Sjaj u travi” i devojke koja planira abortus u ostvarenju „Ljubav sa pravim strancem“ Natali je ponovo nominovana za Oskara. 1966. godine pravi trogodišnju pauzu u karijeri kako bi više vremena provela sa porodicom, zbog čega je, navodno, odbila ulogu u klasiku „Boni i Klajd“. Čak i kada se vratila filmu, retko je snimala tokom sedamdesetih. Osvojila je tri Zlatna globusa. Dva puta za najperspektivniju novu zvezdu, a treći za ulogu u TV seriji “Odavde do večnosti” iz 1980. godine.

Njen život je, kao i njena smrt, uvek bio pod velom tajne, uz govorkanja i optužbe zbog ljubavnih afera, razvoda, depresije, alkoholizma, silovanja koje je doživela, ali i nagađanja da je pokušala da počini samoubistvo. Sa Elvisom Preslijem i Vorenom Bitijem je imala ljubavne afere, a njen brak sa glumcem Robertom Vagnerom je bio više nego buran.

Profimedia

Godine 1981. godine, na današnji dan, u blizini ostrva Santa Katalina utopila se u moru, tako što je, navodno, pala sa jahte na kojoj je bila sa suprugom i glumcem Kristoferom Vokenom. Imala je samo 43 godine. Istraga iz Los Anđelesa je utvrdila da se radilo o nesrećnom slučaju, ali su se spekulacije o tom događaju nastavile i traju do danas. Navodno je Natali htela da napusti jahtu ili da osigura kormilo, ali se slučajno okliznula, pala u vodu i udavila. Da stvar bude još čudnija, ona je tokom celog svog života imala fobiju od duboke vode. Skoro trideset pet godina njena smrt se smatrala nesrećnim slučajem, međutim policija je ponovo otvorila istragu, u koju je bila uključena i njena sestra Lana, i slučaj je okarakterisan kao smrt pod sumnjivim okolnostima, a glavni osumnjičeni je bio muž Natali Vud, za koga se smatra da ju je gurnuo sa broda. Otkriće je izneto u dokumentarnom filmu „48 sati: Smrt u tamnoj vodi“, koji govori o životu slavne glumice i misteriji oko njene smrti.

Natali Vud je bila jedna od najlepših i najtalentovanijih glumica Holivuda, koja je za kratak vremenski period stekla svetsku slavu i postala jedna od omiljenih filmskih zvezda na planeti. Iza sebe je ostavila dve ćerke.

PROČITAJTE JOŠ: Grejs Keli: Tragičan kraj holivudske lepotice u kraljevskom kavezu – 24sedam

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti