U čast velikog književnika: Otvoren Hol Ive Andrića u zgradi „Borbe“ (FOTO)

23.04.2021

13:40

0

Autor: Dejan Ćirić

Odavanje počasti slavnom piscu koji je svojevremeno objavljivao svoje pripovetke i eseje u ovom listu je prva u nizu postavki

U čast velikog književnika: Otvoren Hol Ive Andrića u zgradi „Borbe“ (FOTO)
Copyright Wikimedia/ Stevan Kragujević

U zgradi „Borbe“ na drugom spratu otvoren je Hol Ive Andrića, kao i postavka koja sadrži 14 fotografija iz života našeg nobelovca.

Odavanje počasti slavnom piscu koji je svojevremeno objavljivao svoje pripovetke i eseje u „Borbi“ je prva u nizu postavki, s obzirom na to da je u planu da i drugi delovi zgrade dobiju nazive po velikim imenima koja su pisala za taj list.

Tanjug/Tanja Valić

Na svečanosti se danas okupljenima prvo obratila Tamara Stanković iz Spomen muzeja Ive Andrića, koja je zahvalila u ime Muzeja grada Beograda, kojem pripada Spomen muzej Ive Andrića.

– Verujem da će ovaj prostor oplemeniti sećanje na našeg najznačajnijeg pisca i podsetiti na njegovu umetničku veličinu – istakla je Stanković.

Tanjug/Tanja Valić

Direktor Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo izrazio je veliko zadovoljstvo što se otvara Hol Ive Andrića.

– Ovaj prostor postaje neka vrsta muzeja. Beograd je, na sreću, pun muzeja jer istorija ostavlja svoje tragove. Važno je da mladi ljudi koji su pripremili ovaj događaj imaju predstavu o značaju Andrićevog dela. Andrić je rođen u srcu čitaoca kada otkrije njegovo delo i pomisli: „Pa sve ovo i ja mislim, samo ne umem da napišem“ – rekao je Pištalo i dodao da su nas Andrić i književnost uvek učili da ni u čemu nismo ni sami, ni prvi, ni jedini.

Tanjug/Tanja Valić

– Srećan sam kada se setimo našeg velikog pisca Andrića, kojim bi se ponosila svaka književnost u svetu – zaključio je Pištalo.

Tanjug/Tanja Valić

Današnjem događaju prisustvovala je i Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke kulture i informisanja.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike