Raznolikost inkluzije: Manifestacija "Muzeji za 10" tokom novembra

03.11.2020

13:03 >> 14:43

0

Kako bi još aktivnije uključili publiku organizatori su pokrenuli nagradni konkurs: Predstavi svoj muzej, kojim su pozvali sve zainteresovane da u kratkoj vid

Raznolikost inkluzije: Manifestacija "Muzeji za 10" tokom novembra
Copyright Pixabay

Manifestacija “Muzeji za 10” biće održana od 9. do 15. novembra, uz pridržavanje svih procedura koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje kovid 19. Već tradicionalno, Manifestacija je trebalo da se održi tokom maja meseca, ali je zdravstvena situacija u svetu i potpuno zatvaranje muzeja uticalo da se ovaj događaj odloži.

Kako bi još aktivnije uključili publiku organizatori su pokrenuli Nagradni konkurs: “Predstavi svoj muzej”, kojim su pozvali sve zainteresovane da u kratkoj video formi predstave svoj omiljeni muzej. Klipovi će biti predstavljeni na društvenim mrežama, a najkreativniji nagrađeni. Ovogodišnja tema, koja je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja je “Muzeji za jednakost: Raznolikost inkluzija”.

Tema podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja – potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja.

Ove godine 16. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 14. novembra.

Manifestacija Muzeji za 10 predstavlja nacionalnu muzejsku inicijativu, najveću do sada na teritoriji Srbije, jedinstvenu u evropskom kulturnom prostoru, koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija. Osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji, a u cilju efikasnijeg rada i veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom, što ujedno rezultira intenzivnijom interakcijom sa publikom i većom posetom.

Istovremeno, bogati i raznovrsni programi obogađuju kulturno-turističku ponudu Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike