Rat nije rat dok brat ne ubije brata: 26 godina od najboljeg balkanskog filma svih vremena

28.05.2021

09:32 >> 10:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Emir Kusturica je na današnji dan, 1995. godine, za film Podzemlje osvojio drugu Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu

Rat nije rat dok brat ne ubije brata: 26 godina od najboljeg balkanskog filma svih vremena
Copyright Profimedia

Film „Podzemlje“ („Underground“), poznat i kao „Bila jednom jedna zemlja“ je srpski film iz 1995. godine, crnohumorna drama i kultno ostvarenje Emira Kusturice, koji je za ovaj film, na današnji dan, 28. maja iste godine na Kanskom filmskom festivalu osvojio drugu Zlatnu palmu, deset godina nakon prve koju je dobio za film „Otac na službenom putu“.

Profimedia

Film je bio srpski kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, a Britanski filmski institut ga je proglasio za najbolji balkanski film ikada snimljen. Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999), za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i „Podzemlje“ koji je snimljen u srpsko-francusko-nemačko-mađarskoj koprodukciji.

Profimedia

U centru priče su porodice koje se skrivaju u podzemnim odajama za vreme nacističke okupacije Beograda. Uz pomoć pustolovnog profitera oni proizvode oružje za pokret otpora. Ovaj posao je nastavljen i posle Drugog svetskog rata, jer im njihov „dobročinitelj“ pušta fiktivne izveštaje o nemačkim pobedama, kako bi održao podzemnu proizvodnju i dalje se bogatio. On uspeva da ubedi i svog najboljeg prijatelja da ostane u podzemlju kako bi mogao da samo za sebe zadrži devojku koju obojica vole. Prolazi dvadeset godina i za vreme jednog podzemnog venčanja neki od prevarenih nađu izlaz u gornji svet. Iako je 1961. godina, oni veruju da su nacisti još na vlasti jer su se obreli na snimanju filma koji prikazuje nemačku okupaciju i vraćaju se nazad. Decenijama kasnije šimpanza koji se našao u podrumu slučajno aktivira tenk koji pravi rupu u bunkeru, pa svi izlaze napolje u krvavi rat iz devedesetih. Neki od ovih patriota naći će se i u borbama u Slavoniji 1991. godine, a među njima i dva bivša prijatelja.

Maestralne uloge su ostvarili Lazar Ristovski, Predrag Miki Manojlović, Mirjana Joković, Slavko Štimac, Srđan Todorović, Bata Stojković, Mirjana Karanović i mnogi drugi. Kusturica ima jednu kameo scenu gde se pojavljuje kao posrednik koji pomaže Marku (Miki Manojlović), da kupi oružje.

Profimedia

Ova crna komedija ispituje 50 godina jugoslovenske istorije. „Podzemlje“ je kontroverzni trosatni projekat u kojem je svet prozreo Miloševićevu propagandu, ali koji je žiri u Kanu nagradio kao antiratni film. Kusturica je postao jedan od samo šest reditelja na svetu kojima je pošlo za rukom da dva puta osvoje ovu prestižnu filmsku nagradu. Film je snimljen u vremenu kada su se na Balkanu događali užasi, devedesetih godina. Jedan od njegovih promotivnih slogana je glasio: „Rat nije rat dok brat ne ubije brata“.

Bila jednom jedna zemlja…

Scenario za film je napisao Dušan Kovačević (“Balkanski špijun“, “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”…), a priča je zapravo podeljena u tri dela (Rat, Hladni rat i Rat) i poseduje kompleksnu naraciju. Javnost je bila podeljena oko „Podzemlja“ jer su jedni film smatrali srpskom ratnom propagandom, a drugi za veliko antiratno ostvarenje. Prema nekim tvrdnjama, film umalo i nije bio snimljen, jer je Kusturica pretio da će da prekine snimanje zato što je kritika u Srbiji još tokom produkcije smatrala ovo delo propagandnim materijalom čiji je cilj da se sačuva ono što je preostalo od Jugoslavije.

Da li je ovakva klima uticala i na to da film ne bude nomnovan za Oskara, ostaje nepoznato, ali je 1996. stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke, tada Jugoslavije, ovo ostvarenje proglasilo za treći najbolji srpski film u periodu od 1947. do 1995. godine.

Profimedia

Malo je reći da je muzika iz ovog filma postala legendarna, piše Noizz. Iza soundtrack-a stoji Goran Bregović, a numere “Mesečina” i “Kalašnjikov” postale su obavezne na svim svadbama i slavljima u to vreme, a često se mogu čuti i danas. Na soundtrack-u je svirao i orkestar Bobana Markovića, a jednu od numera „Ausencia“ izvela je čuvena Sezarija Evora.

Profimedia

Film i njegove političke konotacije, u svakom smislu, nastavile su da interesuju javnost. Tako, u izdanju od 8. marta 2001. godine, magazin “Vreme” objavljuje autorski tekst Biljane Srbljanović pod nazivom “Hvala lepo”, u kom ona ističe kako je „Podzemlje“ direktno finansirao Slobodan Milošević i optužuje Kusturicu da je “nemoralni profiter”. Nastavlja sa optužbama da je reditelj direktno sarađivao sa Miloševićevim režimom, jer je bio blizak prijatelj sa Miloradom Vučelićem, jednim od Miloševićevih saradnika. Kusturica je posle ovog teksta tužio Srbljanovićevu. „Vreme“ je pokušalo da bude medijator u ovom slučaju, kako bi se izbeglo suđenje. Reditelj je pristao da povuče tužbu ukoliko mu se dramska spisateljica javno izvini, što je ona odbila. Sud je na kraju, u decembru 2003. godine, presudio u njegovu korist.

Čuveni citati iz filma:

“Majmun ušao u tenak”

“Vidiš ti s kim ja živim, moj kume.”

“Nemoj da plačeš. Treba da vide Nemci, pa da ti se smeju.”

“Sram te bilo. Je l’ mogu da dođem u ovu kuću, a da se ti ne vešaš?”

“Svi smo ludi Natalija. Samo nemamo još svi dijagnozu.”

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike