Premijerno na Festu: Sve o filmu „Tereza37“ i ulozi Dragana Mićanovića

12.05.2021

17:08 >> 05:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Scenario potpisuje glavna glumica Lana Barić, a uz nju i Mićanovića igraju i Leon Lučev, Ivana Roščić, Marija Škaričić i Goran Bogdan

Premijerno na Festu: Sve o filmu „Tereza37“ i ulozi Dragana Mićanovića
Copyright Promo/Fest

Hrvatski film “Tereza37” reditelja Danila Šerbedžije, sina čuvenog glumca Radeta Šerbedžije, biće premijerno prikazan večeras u Glavnom takmičarskom programu na 49. FEST-u na sceni Kombank dvorane u Beogradu, najavljeno je pri susretu sa medijima.

Zanimljivo je da scenario potpisuje glavna glumica u filmu Lana Barić, koja se prvi put u karijeri oprobala i u ovoj ulozi spisateljskog kreativnog rada, dok uz nju glume i Dragan Mićanović, Leon Lučev, Ivana Roščić, Marija Škaričić, Goran Bogdan i drugi.

Lana Barić, u Srbiji poznata po kriminalističkoj TV seriji “Besa”, govorila je o svom liku u ovom ostvarenju.

– To je vrsta osobe koju bi, možda vrlo ružno, mogli nazvati sporednim likom svog života. Htela sam joj dati dovoljno prostora da nekako postane glavni lik ovog filma, jer je u njoj sukus svega onoga što je problematika pozicije žene u Dalmaciji, i uopšte u ovim našim balkanskim društvima. U nju sam upisala svoja iskustva, kao i iskustva žena moje obitelji i mojih prijateljica. Ona na neki način jeste bazirana na dalmatinskim ženama koje poznajem i jako volim. Imamo divne ženske role, što u našoj kinematografiji nije često, i nadam se da neće biti presedan – rekla je glumica.

Lana Barić Promo/Fest

Radnja filma “Tereza37”, koji će i sutra imati projekciju u istom bioskopu, fokusirana je na naslovnu junakinju, koja i nakon četvrtog pokušaja ne uspeva da zatrudni. Zaplet kreće kada joj njena doktorka – ginekolog, u neosetljivom maniru i u polušali predloži da krene da menja partnere i tako vara muža, ne bi li ostala u drugom stanju, jer možda baš to upali. Upravo to će Terezi dati ideju da krene u tu avanturu, i onda se u njenom životu nalazi čitava galerija likova na tom putu željenog potomstva.

Reditelj Danilo Šerbedžija priznao je da se zaljubio u ovaj scenario na prvi pogled, odnosno u prvom čitanju.

– Prva pomisao mi je bila – zašto ja ovo nisam napisao? Od početka sam se zaljubio u scenario i mislim da je zaista odličan. Split je svakako jedan od likova. Ja sam ga tako i pročitao u scenariju, i namerno smo išli na atmosferu u kojoj te grad donekle guši. Iako je to predivna arhitektura, postoji neki pritisak u svim tim kockama, pravokutnicima. Taj Split je izuzetno filmičan – rekao je reditelj i naglasio važnost održavanja festivala u klasičnom formatu.

– Čestitam ekipi Festa na hrabrosti i na odluci da se ide uživo. Bioskop je hram naše umetnosti, i bez bioskopa festival nije festival – zaključio je Šerbedžija.

Danilo Šerbedžija Promo/Fest

Terezinog muža Marka tumači Leon Lučev, koji je na Festu prisutan i sa ostvarenjem “Ribanje i ribarsko prigovaranje” uz Radeta Šerbedžiju. Njegov lik je pomorac, često odsutan na dalekim putovanjima i standardno, kao mnogi muškarci, nezainteresovan za svoju suprugu, posebno ako mu ona ne nosi potomstvo. Ova uloga se odlikuje velikom tišinom, otuđenjem, što je prepoznao glumac pri čitanju scenarija i malo ga je uznemirilo što mu je karakter dosta depresivan.

– Moja uloga je zahtevna i taj odnos je težak. Ta neka tišina i podrazumevanje da je to tako i nikako drugačije. Ja sam, kao i Lana, odrastao u Dalmaciji i to mi je sve poznato. Jako puno odnosa u Dalmaciji, a pogotovo u starijoj generaciji, baziralo se na tim tišinama i par reči, što je jednostavno bilo normala. Bilo mi je divno da Lana s ljubavlju radi film o nekoj normali, koja više nije normalna – rekao je glumac.

Dramski umetnik je veoma prisutan u produkcijama filmova (“Krugovi”) i TV serija (“Dug moru” – dve sezone) u Srbiji, tako da se u ovom gostovanju oseća kao kod kuće.

U filmu glumi i popularni srpski glumac, Dragan Mićanović. On je opisao svog junaka Nikolu kao veoma dobrog, poštenog čoveka, koji je u betonu Splita ušao u život Tereze, gde je hteo mnogo više od tog poznanstva, ali kako to biva, neko drugi u tom odnosu ne želi više. On tumači komšiju junakinje koji se preselio u Split da bi više vremena provodio sa svojom ćerkom. Predstavlja se kao profesor matematike, ali mu Tereza ne veruje da je u toj profesiji, već sumnja da je špijun.

– Osećaj rada sa ovom ekipom je najlepša stvar koja mi se desila u poslednje vreme. Taj divan Lanin scenario, i Danilo kao majstor ovog filma. Ogromno mi je zadovoljstvo, i ponosan sam što sam bio deo ovog projekta. Moram reći da nisam izdržao da film gledam tek večeras na premijeri, toliko sam bio nestrpljiv da sam ga odgledao ranije i naravno sve mi se svidelo – otkrio je utiske glumac, u poslednjem periodu manje prisutan na velikom ekranu, ali zato veoma tražen u TV serijama (“Dug moru”, “Kosti”, “Urgentni centar”, “Nečista krv”).

Promo/Fest

Glumica Ivana Roščić, našoj publici poznata po seriji „Pogrešan čovek“, tumači rođenu sestru nesrećne junakinje, koja ima troje dece i predstavlja na neki način protivtežu Terezi, koja još nema potomstvo.

– Od početka do kraja sam pratila kako se scenario moje koleginice Lane razvijao, čitala sam sve verzije, i drago mi je da je odnos između moje i njene junakinje ostao isti, veoma lep i blizak – rekla je Roščićeva o svojoj ulozi za koju je nagrađena u Puli 2020. u kategoriji najbolje epizodne ženske uloge.

Pročitaj još

Nakon premijere po festivalima čitavog regiona, film “Tereza37” će krenuti u redovno prikazivanje po Hrvatskoj od 10. juna, pretežno na otvorenim prostorima – terasama i na obalama mora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike