Eliksir mladosti čuvenog festivala: Održana promocija knjige „Fest: Zaveštanje od četiri slova“

11.05.2021

08:18 >> 12:43

0

Autor: Dejan Ćirić

Ivan Karl je najavio da će do pedesetog, jubilarnog Festa, Biblioteka Grada Beograda objaviti još tri knjige iz edicije Festovih 50

Eliksir mladosti čuvenog festivala: Održana promocija knjige „Fest: Zaveštanje od četiri slova“
Copyright Tanjug/Tanja Valić

Knjige „Fest: Zaveštanje od četiri slova“ Une Čolić Banzić i „Ulica Milana Vukosa: spomenar“ koje su priredile Stevanka Češljarov, Bojana Andrić i Aleksandar Mandić iz edicije „Festovih 50“ Biblioteke grada Beograda, predstavljene su juče u okviru programa Festa.

Na konferenciji za novinare povodom ovih izdanja, govorili su Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda i predsednik odbora Festa, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, Una Čolić Banzić, koja se prisutnima obratila video porukom, i Aleksandar Mandić.

Na molbu Ivana Karla, pre početka konferencije je upriličen minut ćutanja za sinoć preminulog nekadašnjeg ministra kulture republike Srbije, Bratislava Petkovića.

Promo/Fest

Karl je potom, kao urednik edicije „Festovih 50“, govorio o objavljenim knjigama.

– Una Čolić Banzić je knjigu spremala nekoliko godina i njen rad se poklopio sa našom idejom o izdanju. Ovo je peta knjiga koja se bavi istorijom Festa, ali je svakako u najboljoj poziciji, jer je prošlo dovoljno vremena da se festival sagleda iz više različitih uglova. Ovo je zaista dobar i adekvatan zbornik radova, eseja, tekstova, prikaza i ličnih osvrta ljudi koji su bili svedoci, učesnici, kreatori i stvaraoci Festa – rekao je Karl.

Gradski sekretar za kulturu je istakao značaj i druge knjige ove edicije.

– Milan Vukos je bio ne samo pomoćnik gradonačelnika Beograda i dugogodišnji direktor Televizije Beograd, već i čovek koji je presudno uticao da Beograd dobije Fest, time što je dao podršku osnivaču Milutinu Čoliću.

Tanjug/Tanja Valić

Karl je najavio da će do pedesetog, jubilarnog Festa, Biblioteka Grada Beograda objaviti još tri knjige iz ove edicije: o Nebojši Ðukeliću, jednom od najboljih selektora Festa u istoriji i dugogodišnjem uredniku filmskog programa Televizije Beograd, Dinku Tucakoviću, direktoru Muzeja jugoslovenske kinoteke i dugogodišnjem predsedniku saveta Festa, kao i još jedno, dopunjeno izdanje monografije „Sanjati otvorenih očiju“, koju je 2012. napisao upravo Karl.

Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, izrazila je zadovoljstvo što institucija kojom rukovodi učestvuje u ovom izdavačkom poduhvatu.

– Radi se o dve vanredne knjige koje poseduju ogroman materijal – veoma važna svedočenja neposrednih aktera i fantastičnu foto dokumentaciju. Predstavljaće nezaobilazan izvor za sve one koji se budu bavili ne samo istorijom Festa i kulturnom istorijom Beograda, već i čitavim jednim vremenom – istakla je Ninkov i dodala da će se knjiga „Fest: Zaveštanje od četiri slova“ već od sledeće nedelje pojaviti u knjižarama, a ubrzo i knjiga o Milanu Vukosu.

Tanjug/Tanja Valić

Una Čolić Banzić, autorka knjige „Fest: Zaveštanje od četiri slova“, obratila se prisutnima video porukom iz Sidneja, gde živi i radi.

– Sećanje na Fest nosi neponovljivi duh i dah jednog drugog vremena, mnogima od nas dalekog. Pokušala sam da na stranicama ove monografije pronađem ključ, odgonetnem trajanje i eliksir mladosti ovog festivala. Njegove skrivene preseke prošlosti i koncepta koji još traje. Kadrovi ličnih sećanja autentični su dar ove monografije i prilog kulturi sećanja na Festove dane – rekla je Banzićeva, dodajući da je Fest i danas, uz Bitef, naša najznačajnija kulturna manifestacija.

Promo/Fest

Aleksandar Mandić, urednik knjige „Ulica Milan Vukosa: spomenar“ naveo je da ovo izdanje sadrži sećanja 41 autora, mahom saradnika, prijatelja i poznanika ovog istorijski značajnog kulturnog radnika, ali i uvodni tekst koji je napisao sam Vukos.

Mandić je naglasio da je reč o velikanu srpske kulture.

Pročitajte još

– On je apsolutno najvažnija osoba, nije stvaralac, za srpsku kulturu u drugoj polovini 20. veka. Možda to izgleda preterano, ali ova knjiga svedoči o tome. Vukos je ostavio neverovatnu količinu dela za sobom i zadužio srpsku kulturu na mnogo načina – rekao je Mandić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike