Počinje BELEF: Mjuzikl "Cigani lete u nebo" večeras otvara festival na Kalemegdanu

27.06.2021

10:48 >> 10:55

0

Beogradska letnja scena, koja je uglavnom posvećena pozorištu, imaće glavni program u okviru kog će biti 17 izvođenja, od čega 13 predstava, pet premijera

Počinje BELEF: Mjuzikl "Cigani lete u nebo" večeras otvara festival na Kalemegdanu
Copyright Profimedia

Mjuzikl “Cigani lete u nebo” Pozorišta na Terazijama svečano će večeras u 21 čas na Kalemegdanu otvoriti Beogradsku letnju scenu.

Ovogodišnji BELEF organizuje se pod sloganom “Novi početak” i podeljen je u dve celine, Beogradsku letnju scenu i Beogradske letnje noći.

Beogradska letnja scena, koja je uglavnom posvećena pozorištu, imaće glavni program u okviru kog će biti 17 izvođenja, od čega 13 predstava, pet premijera i tri beogradske premijere, 2 muzička i 2 igračka koncerta. Pored toga, biće organizovan BELEF za mlade (10 predstava) i dečiji BELEF (5 predstava), kao i prateći program u okviru kog će, između ostalog, biti organizovano scensko čitanje drame Feđe Stojanovića “Ja, Feđica” (6. jul).

Veliko iznenađenje ovogodišnjeg BELEF-a je nastup svetske zvezde, operske dive Eline Garanče. Ona će se beogradskoj publici predstaviti u koncertnom izvođenju opere “Karmen”, 4. jula na stadionu Tašmajdan, zajedno sa sopranom Marijom Jelić i operom i orkestrom Srpskog narodnog pozorišta.

Elina Garanča/Profimedia

Premijerno će biti predstavljen pojekat Vladimira Aleksića “Putovanje izvan središta zemlje” (28, 29. i 30. jun), u produkciji BELEF-a, predstava koja će biti izvedena u autobusu, na aerodromu i u avionu.

Najveći deo programa Beogradske letnje scene biće izveden na Kalemegdanu, na platou kod Pobednika i na platou iza Prirodnjačkog muzeja, dok će premijera predstave “Ova će biti ista” (30. jun) biti odigrana u Ateljeu 212, premijera predstave “San letnje noći” (9. jul) u Malom pozorištu “Duško Radović”, a predstava “Cement Beograd” (28. juna) na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Promo / Dragana Udovičić BDP

Koncert ansambla Kolo biće održan 28. juna, dok će Una Saga Serbika premijerno izvesti “Slovo ljubavi” 9. jula na Kalemegdanu.

“Lepa Brena prodžekt”, FlyinGinger i Bitef teatar, očekuje publiku kod Pobednika 5. jula, sutradan “Dvojac bez kormilara”, Border Line Sessions Revisited, dok će 8. jula Jugoslovensko dramsko pozorište izvesti predstavu “Moj muž”.

“Moj muž” Promo / Đorđe Tomić

Beogradsku premijeru na Kalemegdanu imaće predstave “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” (1. jul), Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Priština, “Ko je ubio Dženis Džoplin” (2. jul) Srpskog narodnog pozorišta, “Lavina” (3. jul) PULS teatra iz Lazarevca i regionalnog pozorišta Novi Pazar. Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici predstaviće se beogradskoj publici predstavom “Ribarske svađe” (7. jul).

Dečija i scena za mlade biće postavljena na Kalemegdanu, iza Prirodnjačkog muzeja, a na njoj će 30. juna premijerno biti izvedena predstava “Čudna šuma”, pozorišta lutaka “Pinokio”, a sutradan predstava istog pozorišta “Šešir pun boja”. Pozorište “Boško Buha” izvešće predstave “Pitam se pitam koliko sam bitan” (2. jul) i “Hajdi” (3. i 4. jul). Na maloj sceni će se takođe izvoditi različiti programi i predstave umetničkih fakulteta iz Beograda i regiona.

Predstava “Hajdi” Promo/Pozorište Boško Buha

Beogradska letnja scena biće zatvorena 10. jula, premijerom predstave “Zaboravljene” sa Katarinom Radivojević u glavnoj ulozi, u produkciji Jugo scene koja će biti izvedena na sceni kod Pobednika.

Ulaznice za sve predstave i programe Beogradskog letnjeg festivala BELEF su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici BELEF-a (Trg republike 5 – izlog pored knjižare „Vuklan“), u Pozorištu Atelje 212 i online preko sajta belef.rs.

Pročitajte još

Drugi deo BELEF-a, Beogradske letnje noći, počeće 17. jula, trajaće do kraja avgusta na više lokacija u gradu, a ponudiće publici veliki broj koncerata i muzičkih događaja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike