Spektakularna „Karmen“ na Tašmajdanu: Svetska operska diva Elina Garanča prvi put u Beogradu

16.06.2021

06:56 >> 07:17

0

Autor: Dejan Ćirić

Uprkos impresivnoj biografiji, slavna operska pevačica ne voli da je nazivaju zvezdom

Spektakularna „Karmen“ na Tašmajdanu: Svetska operska diva Elina Garanča prvi put u Beogradu
Copyright Elina Garanča/Profimedia

Letonska mecosopranistkinja Elina Garanča nastupiće 4. jula u 21 čas na stadionu Tašmajdan u Beogradu, u koncertnoj verziji opere „Karmen“ kompozitora Žorža Bizea, saopštio je Skaj mjuzik, koji je organizator događaja sa Belef-om.

Elina Garanča/Profimedia

Kako je najavljeno, Garanča dolazi prvi put u Beograd u ulozi Karmen, a uz nju će nastupiti i mlada sopranistkinja Marija Jelić, u ulozi Mikaele, kao i tenor Džonatan Tetelman i bas Kostas Smoriginas, dok će ih pratiti orkestar Srpskog narodnog pozorišta, pod dirigentskom palicom Karela Marka Čišona.

– Za mene je ovaj nastup pravo zadovoljstvo, ali i velika odgovornost. Srećna sam što će beogradska publika imati priliku da čuje najvećeg mecosoprana današnjice uz izvanredne soliste, dirigenta i orkestar SNP. Beograd zaista postaje centar svetske operske umetnosti – rekla je Jelićeva.

Poznata po svetlom i živopisno čistom glasu, besprekorne elegancije i perfekcionističkog pristupa, Garanča je od debija 2003. godine odigrala 140 predstava i 18 uloga, od kojih se izdvaja uspešno tumačenje Karmen u Kraljevskoj operi Kovent Garden u Londonu i Metropoliten operi u Njujorku. Bečka opera joj je dala prestižno priznanje „Kamerni pevač“. Ona je ujedno i najmlađa dobitnica ove prestižne nagrade. Smatraju je najboljom Karmen u poslednje tri decenije.

Nastupa sa najvećim solističkim i dirigentskim imenima današnjice, uz najbolje svetske orkestre. Elina Garanča je ekskluzivac čuvene diskografske kuće „Dojče gramofon“ od 2005. godine, i dobitnica je nagrada poput Musical America’s ‘Vocalist of the Year’ (2010), MIDEM’s ‘Singer of the Year’ (2007) i ECHO Klassik award for ‘Female Singer of the Year’2007.

Elina Garanča/Profimedia

Garanča živi na relaciji Španija – Letonija. Potiče iz muzičke porodice. Iako je 15 godina svirala klavir, violinu i studirala dirigovanje, opredelila se za pevačku karijeru. Solo pevanje je studirala u Letoniji, Beču i Americi, profesionalnu karijeru je započela u Majningenu, a potom u Frankfurtskoj operi.

Pročitajte još

Uprkos impresivnoj biografiji, slavna operska pevačica ne voli da je nazivaju zvezdom.

– To se može u tenisu, ali ne i u umetnosti – ističe Garanča.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike