Nemanja Oliverić za 24sedam o predstavi koja se prvi put igra u Srbiji: Bol može da nam pomogne

17.06.2021

18:30 >> 18:40

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je svetski klasik za decu, preveden na 50 jezika, koji je imao 30 ekranizacija

Nemanja Oliverić za 24sedam o predstavi koja se prvi put igra u Srbiji: Bol može da nam pomogne
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Premijera predstave “Hajdi” prema čuvenom romanu švajcarske autorke Johane Špiri, u režiji Ðurđe Tešić, biće održana u dva dana – 19. i 20. juna u pozorištu “Boško Buha” pod krovom Teatra “Vuk”.

Kako je naglasio upravnik “Buhe”, dramski pisac Igor Bojović, delo “Hajdi” nije nikada ranije oživljeno na sceni bilo kog teatra u Srbiji, tako da je aktuelna produkcija prava ekskluziva.

Predstava “Hajdi” Promo/Pozorište Boško Buha

Komad u dramatizaciji Milene Depolo, rađen je poslednjih godinu dana, a sama premijera je već bila zakazana, a zatim odložena zbog situacije sa pandemijom.

– Dobila sam poziv prošle godine od dramaturškinje Depolo u vreme kada je prvi talas korone bio okončan, da radimo na ovom projektu. Veoma sam se obradovala, jer smo tada želeli da stvorimo jednu lepu i nežnu priču, koja nam je svima neophodna upravo zbog teške pandemije koja još traje – navela je rediteljka Tešić.

Predstava “Hajdi” Promo/Pozorište Boško Buha

Ona smatra da je teško prepričati “Hajdi”, već je nju potrebno doživeti. Podsetila je da je to istinski svetski klasik za decu, preveden na barem 50 jezika, koji je imao 30 ekranizacija.

Rediteljku je privukla priča o devojčici koja rano ostaje bez roditelja, život joj postane težak, ali ona u svemu vidi uvek nešto dobro i lepo. Svako ko dolazi u dodir sa Hajdi biva promenjen na bolje, posebno čuveni lik dede, koga tumači Nemanja Oliverić, jedan od najboljih glumaca ovog teatra i šire, koji je za naš portal preneo utiske o radu na ovom komadu.

– „Hajdi“ Johane Špiri svkako spada u klasike svetske književnosti i kao takva ova priča na pola procesa dobija neverovatnu dubinu i prestaje da bude samo priča o jednoj devojčici, već postaje priča o svim devojčicama, o svoj deci, o nama, o ljudima, o životu… Kao glavni motiv u predstavi provlači se rečenica: „Moraš da veruješ, samo kada veruješ čuda su moguća”. Pokušali smo da kroz ovaj motiv ne navodimo našu publiku da veruje u vanzemaljska čuda, nego da ta čuda pronađe u sebi. Mi smo ih pronalazili u procesu rada i postali sigurni da ona postoje. Ta čuda su naša osećanja i naše emocije koje, ma koliko bile teške i bolne, ponekad mogu da nam pomognu da postanemo bolji ljudi. Kada čovek prihvati svoju grešku i promeni se, onda je čudotvorac. Ne očekujem da naša publika to osvesti, ali duboko verujem da će osetiti da je to nešto dobro, da je kao buđenje iz nekog dubokog sna – rekao je glumac.

Predstava “Hajdi” Promo/Pozorište Boško Buha

– Veliki je izazov bio uloga dede, eto ja već dobijam takve uloge starijih ljudi – našalio se Oliverić, koji je pre nekoliko sezona oduševio auditorijum u izvanrednoj ulozi iz kultnog dela “Oliver Tvist” i dodao:

– Doduše, ovde se više bavimo intimnim pogledom na lik, nego na spoljašnjost. Moj lik dede je veoma kompleksan, težak, jer je bio u ratu, a zna se šta taj rat nosi – ubijao je ljude. On je kasnije odbačen od ljudi, ali je i sam odbacio mnoge oko sebe, mrzi okruženje, i još je izgubio sina. Na sve to, desi mu se jedna devojčica od šest godina Hajdi i sve se menja – približio je ovu dramu za decu popularni glumac.

Gotovo svi glumci u predstavi igraju više uloga, pa će tako i Oliverić, osim dede, biti i u koži Sebastijana, seljaka iz Selca, a svi u drami će biti pripovedači. Dramaturško-rediteljsko rešenje leži u tome da cela predstava deluje kao pripovedanje, da glumci kao naratori uvode publiku u priču, kao kada se čita knjiga, što sve podseća na detinjstvo.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Junakinju Hajdi će dočarati debitantkinja Mia Jovanović, koja jedina iz ansambla igra samo naslovni lik, a ne druge karaktere.

– Kao što se svi promene u dodiru sa Hajdi u romanu, tako je i moja Hajdi meni promenila život – istakla je mlada glumica koja je na samom početku karijere.

Bila je oduševljena kad je pozvana na kasting za ulogu Hajdi od strane rediteljke i osetila je da će je dobiti. Naglasila je da će joj teško pasti kada se završe probe, jer se istinski vezala za sve kolege tokom šest meseci intenzivnog rada. Otkrila je i to da je pre 10 godina kao amater bila deo predstave “Škola rokenrola” po istoimenom američkom filmu, takođe iz repertoara „Buhe“ i na taj način je odrastala i “živela” u ovom teatru. Zato joj je posebno drago što prvu profesionalnu ulogu ima baš na sceni ovog pozorišta.

Predstava “Hajdi” Promo/Pozorište Boško Buha

– Teško mi je bilo da se kroz „Hajdi“ vratim u detinjstvo i tu bezbrižnost koje danas nema, kada se od srca mnogo toga čini i govori. Svi plačemo na sceni dok radimo, nadam se da će plakati i publika – zaključila je nova pozorišna Hajdi.

Antologijska knjiga „Hajdi“ Johane Špiri već blizu 150 godina je u samom vrhu omiljenih dela za decu. Napisana je još 1881. godine, za vreme francusko-pruskog rata da bi autorka utešila ranjenike i izbeglice u tim teškim vremenima.

Pročitajte još

Pored Nemanje Oliverića i Mie Jovanović u predstavi igraju i Uroš Jovčić, Milica Sužnjević, Jelena Trkulja, Boba Latinović, Katarina Gojković i Branislav Platiša. Autorsku ekipu čine i scenograf Isidora Spasić, kostimograf Zora Mojsilović, kompozitor Vladimir Pejković, a scenski pokret je realizovao poznati glumac Damjan Kecojević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike