Grejs Keli: Tragičan kraj holivudske lepotice u kraljevskom kavezu

14.11.2020

19:32 >> 13:33

0

Slavna glumica uspela je da osvoji Oskara, ali se ipak odlučila za titulu princeze, a cena takvog života, kako će se pokazati, bila je velika

Grejs Keli: Tragičan kraj holivudske lepotice u kraljevskom kavezu
Copyright Profimedia

“Vulkan prekriven snegom”, reči su Alfreda Hičkoka kojima je opisivao svoju muzu glumicu Grejs Keli. Imala je sve što je slavni reditelj želeo – lepotu koja oduzima dah, eleganciju, držanje prave dame…

Kada bilo gde u svetu pitate devojčice šta bi želele da budu kad porastu dobićete odgovor “princeza ili glumica”, a Grejs Keli je uspela za života da bude i jedno i drugo, nažalost, ne u isto vreme, jer je jednog ipak morala da se odrekne.

Tu počinje ili se završava priča slavne princeza od Monaka, oskarovke, ikone stila i holivudske lepotice.

Na današnji dan rođena je Patriša Grejs Keli, u Filadelfiji 1929. godine, u porodici irskih emigranata koji su se obogatili kao građevinski preduzetnici. Grejs je odgajana kao katolkinja u familiji u kojoj se bavljenje sportom smatralo najvećom vrednošću. Zato se Džon Keli nije naročito ponosio najmlađim detetom, bledunjavom i osetljivom Grejs koja je snovima o glumačkoj karijeri štrčala u njegovoj spartanskoj viziji načina života.

Uprkos protivljenju oca, Grejs je nakon srednje škole odlučila da sledi svoje snove i postane glumica. Upisala je Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku, a usput je radila i kao model.

Debitovala je na Brodveju 1949. godine, a sledeća stepenica ka uspehu bila je televizija. U prvom filmu 1951. godine, „Četrnaest sati”, nije imala veliku, ni zapaženu ulogu, ali već sledećim „Tačno u podne” stekla je popularnost. U „Mogambu”, iz 1953. glumila je uz Klerka Gejbla i Avu Gardner i zaradila je nominaciju za Zlatni globus za sporednu ulogu. Usledila je saradnja sa Alfredom Hičkokom u „Pozovi M radi ubistva” i „Prozoru u dvorište”.

Printscreen / Youtube

Retko ko u svom životu, verovatno niko, može da se pohvali činjenicom da u samo godinu i po dana uspe da trijumfuje u Holivudu, snimi devet filmova, osvoji Oskara i uda se za princa. Grejs Keli može!

Potvrdu glumačkog talenta dobila je 1954. godine, kada je sa 25 godina nominovana za Oskara za najbolju glavnu glumicu u filmu “Devojka sa sela”, ali je po zlatnu statuu otišla godinu dana kasnije za ostvarenje “Provincijalka”.

Njen uspeh u Holivudu nije zadivio njenu porodicu, posebno oca koji je pred novinarima izjavio: “Ne mogu da verujem da je Grejs uspela. Sve što je ona ikada mogla da uradi, starija ćerka Pegi je mogla bolje.”

Njen govor na dodeli Oskara, prema protokolu je bio sveden na samo 32 reči, od kojih je polovina bila:”Zbog silnog uzbuđenja u ovom trenutku, ne mogu izgovoriti sve ono što zaista osećam…” Ali, njenu nagradu zasenile su već vesti da bi uskoro trebala da se uda za princa Renijea III od Monaka.

Naime, za vreme snimanja Hičkokovog filma „Držite lopova” na francuskoj rivijeri 1955. godine, Grejs se oduševila ovom zemljom.

“Čije su to bašte?”, pitala je pisca scenarija Džona Mičela Hejsa. “Princa Grimaldija”, odgovorio je glumici, koja nije slutila da će iza zidina kneževine Monako provesti ostatak života.

Printscreen / Youtube

Na filmskom festivalu u Kanu upoznala je vladara Kneževine Monako, Renijea III i već godinu dana kasnije par se verio. Vest o veridbi oduševila je svet koji nije slutio da se umesto romantičnog šaputanja dvoje zaljubljenih zapravo vodio praktičan dogovor o mirazu koji je trebalo da kneževinu izvuče iz finansijskih problema. Titula princeze koštala ju je dva miliona dolara, ali je cena kraljevskog života, kako će se pokazati, bila mnogo veća.

Govorilo se da je njihov „savršeni život” zapravo bio velika laž. Naime, Renije je morao što pre da se oženi i osigura naslednika kako Kneževina ne bi bila pripojena Francuskoj, a Grejs je tražila prikladnog muža prihvatljivog njenoj porodici. Sem toga, njena popularnost pomogla je da oživi zamrli turizam u kockarskoj državi.

Kako je pitanje potomstva bilo od posebne važnosti, Grejs je pre venčanja morala da obavi niz pregleda da se utvrdi da li je zdrava i sposobna da rađa. S Renijeom je imala troje dece: današnjeg kneza Alberta II i princeze Karolinu i Stefani.

Ugovor koji je imala sa filmskom kućom MGM obavezao ju je da, protivno prinčevoj volji, snimi poslednji film “Visoko društvo” 1956. godine, ali i da pristane na snimanje venčanja koji je prikazan kao polusatni dokumentarni film. Venčanje je u medijima bilo prozvano venčanjem veka. Na civilnoj ceremoniji bilo je prisutno 700, na crkvenoj 600 zvanica, a Grejs je zablistala u haljini od 30 metara svile i tafta, 125 godina stare čipke i hiljade bisera.

Profimedia

Iako je govorila da joj majčinstvo najvažniji posao, nekoliko puta je pokušala da se vrati filmu. Hičkok joj je 1964. ponudio glavnu ulogu u filmu „Marni“, ali ju je ona odbila zbog protesta naroda Monaka koji nije želeo da njihova princeza tumači lik kleptomanke, kao ni da snima ljubavne scene sa Šonom Konerijem.

Kad je postala princeza počela je da se bavi organizovanjem humanitarnih balova, cvetnim aranžmanima, a postala je i prva žena koja je ušla u upravu producentske kuće “20th Century Fox”.

Uprkos tome što je ovim brakom postala najcenjenija žena na svetu, dvostruka princeza, četvorostruka vojvotkinja,… na pitanja novinara šta misli o tom braku i da li je ponosan, njen otac je odgovorio:
– Nisam impresioniran plemićkim titulama. Venčanje je bilo tako iznenadno da njena majka nije imala pojma za koga joj se ćerka udaje, pa je čak mislila da je reč o princu od Maroka.

Zanimljivo je da sve što su novine uspele da saznaju o njenom privatnom životu bilo je da voli žirafe, žutu boju i da voli da štrika.
Uporno je ponavljala da ne želi da priča o ličnim stvarima, a piše se da je jedan novinar proveo čak tri nedelje prateći Grejs i očajnički pokušavajući da izvuče iz nje nešto zanimljivo. Na kraju je očajan bacio svoju beležnicu i zavapio:
– Tu nema ništa što bi moglo da se objavi u novinama. Ona mu je hladnokrvno potvrdila:
– U pravu ste. Mislim da nisam nimalo zanimljiva.

Među malobrojnim intervjuima može se naći i njena izjava u kojoj je opisala svoje životne odluke:

– Žao mi je što venčanje nisam odložila za pet godina. Tako bih zaista proslavila svoje ime – rekla je princeza od Monaka nekoliko godina pre nego što je 1982. poginula u automobilskoj nesreći.

Kobnog 13. septembra 1982. krenula je sa mlađom ćerkom Stefani da izaberu haljine za kneževski bal. Vijugavi put do palate Grimaldi je gotovo na svim mestima imao branike, osim na krivini s koje je sleteo Rover, za čijim je volanom bila glumica. Automobil se prevrnuo sa puta i u provaliju. Pošto je prebačena u bolnicu, stanje joj se pogoršalo i pala je u komu. Preminula je sledećeg dana u 53. godini.

Profimedia

Posle smrti princeze Grejs, princ Renije je stavio zabranu na njene filmove. Više nisu smeli da se prikazuju u Monaku. Sahrani Grejs Keli prisustvovale su političke ličnosti i članovi kraljevskih porodica iz celog sveta, kao i njene nekadašnje kolege iz Holivuda. U svom oproštajnom govoru glumac Džejms Stjuart je rekao:

– Znate, ja mnogo volim Grejs Keli. Ne zato što je bila princeza, niti zato što je bila glumica, već zato što je bila najljubaznija dama koju sam ikada upoznao. Grejs je u moj život donela ono što je donela i u vaš – nežno, toplo svetlo, a svaki put kada bih je video osećao bih se kao da je neki poseban praznik. Nema sumnje da će mi nedostajati, svima će nam nedostajati. Bog te blagoslovio, princezo Grejs – rekao je Stjuart oprostivši se od glumice koja je izgubila život na istom mestu sa kojeg je trideset godina ranije, snimajući sa Kerijem Grantom, prvi put videla Monako.

 

Pročitajte još: Priča o Vivijen Li: Holivude, ime ti je Skarlet!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike