Lomača života i predskazanje smrti: Priča o mestu na kome je Jesenjin spalio svoje rukopise

26.04.2021

15:31 >> 15:39

0

Autor: Dejan Ćirić

Posle smrti poslednje vlasnice stan je potpuno opusteo i pretvorio se bukvalno u ruinu naseljenu beskućnicima, koji su u sobama palili vatru kako bi se zagreja

Lomača života i predskazanje smrti: Priča o mestu na kome je Jesenjin spalio svoje rukopise
Copyright Profimedia

Stan prve supruge Sergeja Jesenjina, u kome je pesnik u oktobru 1925. godine, mesec dana uoči smrti, spalio rukopise i dokumenta u strahu da će zbog njih nastradati od boljševičke vlasti, postao je muzej.

Čuveni ruski glumac Sergej Nikonjenko proslavio je ovog meseca jubilarni 80. rođendan. Ime mu je dala majka po slavnom pesniku Sergeju Jesenjinu, koga je izuzetno poštovala i volela. To je, u velikoj meri, i odredilo životni put ovog glumca, koji je čak osnovao i muzej u čast velikog pesnika, piše Sputnik.

Igrom sudbine Nikonjenko je rođen i odrastao u istoj zgradi u kojoj je skoro dve i po decenije živela Ana Izrjadnova, prva Jesenjinova supruga i majka njegovog sina prvenca Jurija. U zajednički stan, u centru Moskve, Ana se uselila nakon što se rastala sa Jesenjinom, pa pesnik ovde nije nikada živeo, ali je često navraćao kako bi posetio svoju bivšu ženu i sina. Po jednoj verziji, upravo u ovom stanu je uhapšen pesnikov dvadesetdvogodišnji sin Jurij, koga su 1937. godine streljali zbog lažnih optužbi za kontrarevolucionarne aktivnosti i za pripremu atentata na Staljina. Komšije pričaju da je Ana vodila skroman i povučen život posle hapšenja svog sina, jer se bojala da će i nju „odvesti“. Jurij je posthumno rehabilitovan 1956. godine. Nakon njegove smrti, ovde je, od oktobra 1938. do aprila 1939, zajedno sa bivšom snajom živela i Jesenjinova majka Tatjana Fjodorvna.

Profimedia

Decenijama je ovo bio zajednički stan u kome je istovremeno živelo više porodica, a posle smrti poslednje vlasnice potpuno je opusteo i pretvorio se bukvalno u ruinu naseljenu beskućnicima, koji su u sobama palili vatru kako bi se zagrejali. Stakla na prozorima su bila razbijena, pod je propao, zidovi su bili uništeni. Tako je bilo sve do 1994. godine, kada su glumac Sergej Nikonjenko i njegova supruga, takođe glumica Katarina Voronjina, nakon dobijanja potrebnih dozvola, renovirali stan, a potom otvorili muzej i osnovali Jesenjinov kulturni centar.

Tokom godina urađeno je mnogo: prikupljen je veliki broj eksponata, uređena je ekspozicija. Nikonjenko svoju kolekciju dopunjava već pola veka. Putovao je po zemlji tragajući za svim onim što je vezano za slavnog pesnika i otkupljujući njegove lične stvari, fotografije, dokumenta. Ipak, pokloni muzeju se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Jedna žena, posetilac muzeja je, na primer, donela čašu iz koje je Jesenjin voleo da pije dok je živeo sa Isidorom Dankan u moskovskom stanu, na Prečistenki.

Profimedia

Sergej  Nikonjenko je u mladosti veoma ličio na Jesenjina, u toj meri da su mu mnogi predviđali ulogu čuvenog pesnika. Konačno, to se i dogodilo početkom sedamdesetih, kada je zaigrao u filmu „Pevaj pesmu, pesniče“, režisera Sergeja Urusevskog. Sovjetski režiser i scenarista Mihail Rom, koji je gledao Nikonjenkove probe, dok se spremao za ulogu Jesenjina, čak mu je i rekao: „Video sam Jesenjina uživo, bio je baš takav“. Kažu da je fizička sličnost glumca i pesnika bila zapanjujuća i da je publika čak mislila da su u srodstvu.

Sergej Nikoljenko kao Sergej Jesenjin Profimedia

Pored filmova o kratkom ali burnom životu velikog ruskog pesnika Sergeja Jesenjina, snimane su i serije, a napisane su i mnoge knjige. Za njega se vezuju brojne kontroverze. Bio je buntovnik, revolucionar, boem. Pio je, tukao se, menjao žene, provodio vreme u zatvoru, a istovremeno je plenio pojavom, lepotom, harizmom i pre svega, svojom poezijom u koju je izlivao svoju dušu. Emotivan, zanesen idealima, večiti zlatokosi dečak, sanjar, bio je zaljubljenik u Rusiju, prirodu i rusko selo, odakle i sam potiče, i o čemu je mnogo pisao, iako je od rane mladosti živeo i stvarao u velegradima – Moskvi i tadašnjem Peterburgu, kasnije Lenjingradu. Iako je u početku svesrdno podržavao revoluciju, jer je verovao da će ona pomoći da se Rusija pretvori u seljački raj, kasnije se, kao i mnogi njegovi nadareni savremenici, razočarao i odlučno je kritikovao sve ono što je smatrao lošim.

Profimedia

Žene su ga obožavale kao čoveka retke lepote i kao nadarenog pesnika, ali je najviše pažnje izazvao njegov brak sa 18 godina starijom američkom igračicom Isidorom Dankan. Volele su ga žene poput ruske glumice Zinaide Rajh, i pesnikinje i prevodioca Nadežde Voljpin, kojima je bio i oženjen i koje su mu rodile decu. Ludo ga je volela i novinarka Galina Benislavska, koja je godinu dana nakon njegove smrti izvršila samoubistvo na njegovom grobu. Poslednja supruga čuvenog pesnika bila je Sofija Tolstoj, unuka velikog ruskog pisca Lava Tolstoja.

Pročitajte još

Svoje poslednje stihove „Doviđenja, druže, doviđenja“ Jesenjin je napisao neposredno pred smrt, svojom krvlju, jer mu je ponestalo mastila. Prema zvaničnoj verziji, Sergej je, u noći između 27. i 28. decembra 1925. godine, u jednom lenjingradskom hotelu izvršio samoubistvo, ali su se kasnije pojavile priče da je zapravo ubijen. Bilo mu je svega 30 godina.

Iza njega su ostala večno da žive njegova dela. Važi za jednog od najboljih i ujedno najomiljenijih ruskih pesnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike