Lidija Pilipenko: Doživotna krivica čuvene primabalerine

09.02.2021

13:44 >> 09:04

0

Autor: Dejan Ćirić

Ne mogu da budem samo žena, supruga, i samo majka. Sve ću uraditi da ne zakažem na tom planu, ali moj posao je moj vazduh, mogućnost da opstanem među živi

Lidija Pilipenko: Doživotna krivica čuvene primabalerine
Copyright Promo Narodno Pozorište

Lidija Pilipenko je rođena na današnji dan, 8. februara 1938. godine u Lapovu. Bila je koreograf i primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu. Ceo svoj život posvetila je baletu i nacionalnom teatru u kome je stvarala.

Igračku karijeru započela je još kao devojčica, učenica baletske škole koja se kasnije usavršavala u Londonu. Ceo svoj igrački staž provela je u Baletu Narodnog pozorišta, gde je vrlo brzo postala primabalerina. Igrajući u najznačajnijim naslovima, predstavljala je našu zemlju na najdostojanstveniji način, na mnogim scenama (Tokio, Atina, Lozana, Pariz…).

Promo Narodno Pozorište

U matičnom Narodnom pozorištu nosila je repertoar igrajući u klasičnim baletima „Labudovo jezero”, „Žizela”, „Začarana lepotica“, „Karmen“, „Don Kihot“… Posebno se pamti njena uloga u „Čudesnom mandarinu”, kao i izuzetnom domaćem baletu „Darinkin dar”, na muziku Zorana Hristića.

Po završetku igračke karijere posvećuje se koreografskom pozivu i veoma brzo izbija na vodeće mesto. Posebnu inspiraciju je nalazila u delima domaćih kompozitora. Među njenim koreografijama u Beogradu su „Banović Strahinja“ i „Jelisaveta”, na muziku Zorana Erića, kao i „Večiti mladoženja” i „Izbiračica” Zorana Mulića, u Novom Sadu. Vrhunac svoje koreografske karijere doživljava sa baletima „Samson i Dalila”, „Vaskrsenje” i „Dama s kamelijama”.

Lidija Pilipenko nije želela da u libretu osuđuje ljudske nedostatke ili ljudsko prekomerje, već je njena potreba bila da razume i umetničkim jezikom izrazi svu složenost i protivrečnosti koje čine sam život.

Igrala je u filmovima „Kako su se voleli Romeo i Julija“, „Zvižduk u osam“ i „Formula 1“. Nagrađena je na bijenalu u Ljubljani, dobila je nagrade SIZ kulture Beograda i Novog Sada i pet nagrada Narodnog pozorišta. Bila je direktor Baleta u Beogradu.

Pritnscreen/YouTube/RTS

Bila je udata za Muharema Pervića, sa kojim je imala sina, poznatog glumca Igora Pervića koji je preminuo 23. aprila 2019. u 52. godini. Lidija je krivila sebe i bivšeg supruga Muharema da nisu dovoljno brinuli o sinu, jer ga je droga još u mladosti uzela pod svoje. Posle njegove smrti, molila je da ga ljudi pamte po dobroti, i više nikada se nije oglasila. Bolest ju je ubrzo savladala.

ATA Images/Stefan Tomašević

Umrla je 3. jula 2020. godine u Beogradu. Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike