Premijera baleta „Sedam smrtnih grehova“: Ljudska tama i svetlost oslobađanja

03.02.2021

18:01 >> 16:39

0

Autor: Dejan Ćirić

U okviru projekta Mladi koreografi, 9. februara u 19 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta premijerno će biti izveden jednočini balet, autorska predsta

Premijera baleta „Sedam smrtnih grehova“: Ljudska tama i svetlost oslobađanja
Copyright Promo/Željko Jovanović/Narodno pozorište

Projekat „Mladi koreografi“ pokrenula je, pre nekoliko godina, direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

Koreograf i autor libreta jednočinog baleta „Sedam smrtnih grehova“ Igor Pastor ističe da je inspiraciju za ovo delo dobio tokom izolacije.

– U izolaciji sam shvatio koliko brzina života i naše ambicije utiču da zaboravimo koje su prave vrednosti: zdravlje, biti dobar čovek, poštovanje, porodica, ljubav i prijateljstvo – kaže Pastor.

Promo/Željko Jovanović/Narodno pozorište

Ova predstava je njegov koreografski debi u matičnom Narodnom pozorištu. U svojoj autorskoj reči Pastor ističe: „Čovek u sadašnjem savremenom i brzom svetu koji nam je nametnut, često zbog svojih ambicija zapostavlja prave vrednosti i nesvesno gubi svoju čistu stranu i ulazi u tamu ljudskog greha. Na tom putu može da stigne do svetlosti oslobađanja od njega ili zauvek ostane zarobljen u njegovoj tami.“

Promo/Željko Jovanović/Narodno pozorište

Solističke uloge poverene su Milanu Rusu, Brankici Mandić, Tijani Šebez, Milošu Marijanu, Nikolu Bianku i Karlosu Rene Alvaradu, a u ansamblu su i Ada Raspor, Maja Stojakov, Mina Radoja, Ljiljana Velimirov, Olja Ðukić, Kristofer Vaskez, Sonja Milovanov i Antonio Bibo.

Muziku je komponovao Miroslav Bako, scenograf je Jasna Saramandić, kostimograf Katarina Grčić, a asistent koreografa Marija Bajčetić.

Promo/Željko Jovanović/Narodno pozorište

Reprize su 13. i 25. februara u 19 časova.

Pročitajte još

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike