Kolege o Isidori Žebeljan: Bdela je nad svakom notom i celo biće ulagala u svoj rad

29.09.2020

12:27 >> 14:50

0

Kompozitorka Anja Ðorđević i muzikolog Milica Kadić ističu da odlazak velike kompozitorke ostavlja beskrajnu prazninu u stvaralaštvu Srbije

Kolege o Isidori Žebeljan: Bdela je nad svakom notom i celo biće ulagala u svoj rad
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Jedna od najznačajnijih kompozitorki Isidora Žebeljan preminula je danas, a njene kolege teško se nose sa preranim odlaskom ističući njen doprinos na svetskoj muzičkoj sceni.

Kompozitorka i vokalna performerka Anja Ðorđević kazala je da je Žebeljan bila osoba koja je izuzetno volela muziku i bdela nad svakom notom i celo biće ulagala u svoj rad.

– Pravile smo koncerte sa ogromnim žarom i entuzijazmom. U našoj sredini nema mnogo ljudi koji imaju ozbiljno znanje, a koji su istovremeno i ozbiljni sagovornici. Isidora je bila jedna od njih. Između mnogo stvari, dugujem joj prvi profesionalni angažman u pozorištu – kazala je u izjavi Tanjugu Ðorđevićeva.

Printscreen/Youtube/NemanjaStankovic

Istakla je da je Žebeljan “u pustoši znanja i umeća” bila inspiracija i uzor mnogima.

– Isidorin odlazak je ogroman gubitak za njenu porodicu, ali i za našu muzičku porodicu – kaže kompozitorka.

Muzikolog i urednica muzičkog programa u Centru beogradskih festivala Milica Kadić kazala je da nas je napustila Isidora Žebeljan, internacionalno priznati kompozitor i akademik, čije su kompozicije izvedene na najznačajnijim svetskim scenama i koja je ovenčana brojnim međunarodnim priznanjima, “što ostavlja beskrajnu prazninu u kompozitorskom stvaralaštvu Srbije”.

Kadić je podsetila da je Žebeljan u međunarodne vode uplovila je operom “Zora D”, porudžbinom Fondacije Dženezis iz Londona, koja je svoju premijeru imala 2003. godine u Amsterdamu, a potom i u Beču i Beogradu.

– Od tada se nižu brojne porudžbine čime se Isidora Žebeljan ostvaruje kao jedan od naših najizvođenijih autora. “Konji Sv. Marka” za Venecijanski bijenale, opera “Maratonci” za Festival u Bregencu, opera “Simon izabranik” za Operu u Gelzenkirhenu, opera “Dve glave i devojka” za Akademiju Kiđana u Sijeni, samo su neke od njih. Komponovala je za vrhunske muzičke ansamble, a njena dela su redovno bila deo programa eminentnih svetskih festivala, među njima i nekoliko izdanja Beogradskih muzičkih svečanosti – napominje Kadić.

Prentscreen/Youtube/TvKopernikus

Prema njenim rečima, specifičan stvaralački stil, profesionalizam i vedrina Isidore Žebeljan ostaće upamćeni među saradnicima, a njena dela ostaju novim generacijama za čuvanje i pamćenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike