Iz Moskve o „Dari iz Jasenovca“: Srpski odgovor falsifikatorima istorije

24.02.2021

11:02 >> 11:04

0

Autor: Dejan Ćirić

Ruska Gazeta navodi da je tokom genocida uništeno 299 pravoslavnih crkava, 240.000 Srba je nasilno prevedeno u rimokatoličku veru, a ubijeno njih 750.000

Iz Moskve o „Dari iz Jasenovca“: Srpski odgovor falsifikatorima istorije
Copyright "Dara iz Jasenovca" Promo/MCF

Moskovski dnevnik „Ruska gazeta“ ocenjuje da film „Dara iz Jasenovca“, koji je nedavno prikazan javnosti u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, predstavlja srpski odgovor falsifikatorima istorije.

U komentaru se navodi da je film režisera Predraga Antonijevića imao veliki uspeh prilikom prikazivanja u bioskopima u Americi, ali ocenjuje da je iz političkih razloga isključen iz takmičenja za nagradu Oskar.

Promo/Aleksandar Letić i Branimir Milovanović

„Ruska Gazeta“ navodi da je film snimljen uz državnu podršku Srbije i ističe da govori o srpskoj golgoti – genocidu nad pravoslavnim narodom koji je prošao kroz žrvanj represivne mašinerije marionetske Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945. godine.

List podseća da su vođa NDH Ante Pavelić i ministar prosvete Mile Budak želeli da srpsko pitanje reše radikalno tako što će trećina Srbije biti ubijena, trećina na silu pokatoličena, a trećina proterana u Srbiju, i da je parola koju je Budak smislio glasila „Srbe na vrbe“.

Promo/MCF

Posledice genocida, počinjenog uz bezuslovnu podršku katoličkog sveštenstva bile su zastrašujuće, a kako navodi „Ruska Gazeta“, uništeno je 299 pravoslavnih crkava, 240.000 Srba je nasilno prevedeno u rimokatoličku veru, a ubijeno njih 750.000.

Pročitajte još

List ističe da je film težak i da ga je nemoguće gledati bez suza i saosećanja sa patnjom devojčice Dare, njene porodice i svih žrtava Jasenovca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike