Dečji kutak kulture: Problematični rođendan jedne savremene princeze

03.03.2021

15:45 >> 14:34

0

Autor: Dejan Ćirić

Knjige o princezi Sofiji govore o odrastanju i onim lepim trenucima, kao i o onim manje lepim, koje deca na tom putu doživljavaju

Dečji kutak kulture: Problematični rođendan jedne savremene princeze
Copyright Promo/Kreativni centar

„Princezin rođendan“ višestruko nagrađivane autorke Vesne Aleksić peta je knjiga iz serijala o princezi Sofiji. U ovoj knjizi jedna netipična, savremena princeza suočava se s novom brigom – kako da proslavi svoj rođendan? U školi ima mnogo novih drugara i drugarica i svi su oni kao neka velika porodica. Zajedno uče, igraju se i ono najvažnije – zajedno proslavljaju rođendane! Bliži se i Sofijina proslava. Umesto da se raduje, ona se veoma brine oko toga kakve će poklone dobiti.

Knjige o princezi Sofiji govore o odrastanju i onim lepim trenucima, kao i o onim manje lepim, koje deca na tom putu doživljavaju. Sofija je princeza, ali ujedno i sasvim obično gradsko dete: iskreno, radoznalo, nemirno, osetljivo… Zato su sve priče o ovoj princezi smeštene u savremeni trenutak, a problemi koji je muče su sasvim obični, dečji. U knjizi „Princezin zakon“ to je prvi zub koji se sprema da ispadne, u knjizi „Princezina medalja“ mobilni telefon koji joj roditelji još nisu kupili, u knjizi „Princezino izvinjenje“ Sofija uči da bude odgovorna prema svojim kućnim ljubimcima, mačkama, dok u priči „Princezin globus“ glavna junakinja brine zbog polaska u školu.

Promo/Kreativni centar

– Reč je o pravoj, savremenoj princezi, kojoj je tata istinski kralj, a mama kraljica. Ona je pak toliko obično dete da se može zaključiti samo jedno – sva deca su prinčevi i princeze i sva do jednog moraju da nauče svoja prava, ali i obaveze – od toga da steknu odgovornost za svoje postupke do toga da pospreme za sobom i slično. Ta važna saznanja svi moraju da steknu i svi moraju da se pomuče malo, pa makar bili rođeni i s titulama. Tu nema izuzetaka – poručuje autorka Vesna Aleksić.

Pročitajte još

Serijal knjiga „Princeza Sofija“ namenjen je čitaocima početnicima i, shodno tome, dizajnersko i tehničko oblikovanje prilagođeno je potrebama onih koji tek ovladavaju ovom veštinom – u knjigama su zastupljeni veći font i prored kako bi se deci olakšalo čitanje.

Knjige o princezi Sofiji ilustrovala je Bojana Stojanović, a „Princezin zakon“ i „Princezina medalja“, prve dve priče iz te edicije, dobile su Nagradu za najlepšu dečju knjigu na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 2018. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike