Bregoviću nagrada "Šaban Bajramović" na Nišvilu

22.07.2021

11:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Muzika ovog umetnika donosi južnoslovenske i romske teme i predstavlja fuziju popularne muzike sa tradicionalnom balkanskom polifonijom, tangom i duvačkim ork

Bregoviću nagrada "Šaban Bajramović" na Nišvilu
Copyright ATA Images/Printscreen

Muzičar Goran Bregović ovogodišnji je dobitnik Nišville Grand Prix nagrade “Šaban Bajramović” za fuziju džeza sa drugim pravcima, koja će mu biti uručena 14. avgusta, saopštili su danas organizatori festivala.

Goran Bregović Antonio Ahel/ATAImages

Nakon uručenja priznanja, Bregović će zajedno sa Nišville big bendom izvesti nekoliko svojih numera u džez aranžmanima, dok će mu se u drugom delu koncerta pridružiti njegov “Orkestar za svadbe i sahrane”.

Pored toga, Bregović će po prvi put obići spomenik Šabanu Bajramoviću, za čije je podizanje 2010. godine on bio prvi donator.

Facebook/Šaban Bajramović@baila.shaban.baila

Goran Bregović je poznat kao nekadašnji frontmen rok grupe „Bijelo dugme“, čiji je jedini stalni član bio za sve vreme njenog postojanja.

Nakon raspada benda, komponovao je muziku za umetnike poput američkog rokera Igija Popa i pevačice Sezarije Evore. Pored toga, komponovao je i za filmove Emira Kusturice, od kojih mu je prvi projekat bio “Dom za vešanje”, 1989. godine.

Alen Islamović, Goran Bregović i Mladen Vojičić Tifa ATAImages/ Antonio Ahel

Nakon uspeha tog ostvarenja, Bregović i Kusturica nastavili su saradnju i na Kusturičinom sledećem filmu “Arizona Dream” (1993), kao i na “Podzemlju” koji je 1995. godine osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Pročitajte još

Bregovićeva muzika donosi južnoslovenske i romske teme i predstavlja fuziju popularne muzike sa tradicionalnom balkanskom polifonijom, tangom i duvačkim orkestrima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike