Šaban Bajramović dobija svoju postavku u džez i bluz muzeju u Americi

06.05.2021

13:59 >> 17:09

0

Time postaje prvi Srbin i Rom u svetu koji je deo postavke muzeja Delta Misisipi Blues, koji je čuven jer je legat za najpoznatije bluz muzičare iz SAD

Šaban Bajramović dobija svoju postavku u džez i bluz muzeju u Americi
Copyright Facebook/Šaban Bajramović@baila.shaban.baila

Čuveni Delta Mississippi Blues Museum uputio je pismo projekt menadžeru Nišville džez festivala u USA Jeleni Ivanjac, u kojem izražava nameru da se organizuje postavka o srpkom muzičaru Šabanu Bajramoviću, koji bi time postao prvi Srbin i Rom u svetu koji je deo njihove postavke.

Muzej “Delta Misisipi Blues” je čuven jer je legat za najpoznatije bluz muzičare iz SAD, posebno one potekle iz delte Misisipija. Ti muzičari bili su jezgro čitavog bluza i džez stilova koji su se kasnije raširili po celoj Americi i izvršili uticaj na svetsku muziku.

Facebook/Šaban Bajramović@baila.shaban.baila

Pored Delta Misisipi Blues Muzeja, želju za sličnom postavkom pokazalo je još nekoliko bluz muzeja, kao i muzej u New Orleansu – najčuveniji džez muzej, čiji je direktor Greg Lambsi, sa kojim se direktor Nišvila Ivan Blagojević sreo u New Orleansu – potvrdio dolazak na Nišville (6- 15. avgusta).

– Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranjau spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u New Orleansu sa replikom statue Šabana Bajramovića, postavljenom na nišavskom keju – izjavio je Blagojević.

Facebook/Šaban Bajramović@baila.shaban.baila

U pomenutim muzejima biće snimani delovi dokumentarnog filma “Ja sam Šaban” producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Veljka Mirkovića, a u koprodukciji “Optimistic film” i “Nišville jazz festivala”.

Pročitajte još

Prema Blagojevićevim rečima, film “Ja sam Šaban” bića priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pevali njegove pesme njemu u čast, ali i onih koji su znali i njegove strasti prema životu i slobodi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike