Zoran Pajić i Dušan Kaličanin za 24sedam: Najgori je onaj zatvor koji sami sebi stvorimo

10.12.2021

19:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Film “Strah od leptira” prati zatvorske dane jednog transvestita i političkog zatvorenika

Zoran Pajić i Dušan Kaličanin za 24sedam: Najgori je onaj zatvor koji sami sebi stvorimo
Strah od leptira 2 - foto Aleksandar Crnogorac - Copyright "Strah od leptira" Promo/Aleksandar Crnogorac

U nedelju, 12. decembra u 19 sati u Velikoj sali Dom omladine Beograda, premijerno će biti prikazan film “Strah od leptira” u produkciji Merlinka festivala, koji je nastao po motivima istoimene pozorišne predstave, u režiji Isidore Goncić sa Dušanom Kaličaninom i Zoranom Pajićem u glavnim ulogama.

“Strah od leptira” prati zatvorske dane jednog transvestita i političkog zatvorenika.

Dušan Kaličanin i Zoran Pajić, Predstava “Strah od leptira” / Promo / Teatar Vuk
 

Na konferenciji za medije povodom premijere filma rediteljka Isidora Goncić osvrnula se na stvaralački proces i nastanak ovog dela:

- Otkako smo počeli da radimo prvo predstavu, a posle i film, mene je najviše pogađala i uzbuđivala priča o slobodi. Tačan je kliše da niko nije slobodan dok svi nismo slobodni, i to je poruka kroz iskrenu ljubav i okolnosti u kojima se junaci nalaze. Igranje s kamerom i kadrovima na nešto što smo već stvorili, dalo je liričnost celoj priči. Sa filmom smo otišli korak dalje.

Dušan Kaličanin, koji u “Strahu od leptira” glumi Vjerana Miladinovića Merlinku, o svom iskustvu rada na ovom filmu za naš portal je rekao:

- Srećan sam da je predstava „Strah od leptira postala film“. Publika ima priliku da vidi detalje koje ne uspeva u predstavi, posebno oči, koje su dragocene za proces koji prolazimo. Suština je ista, film i predstava govore o slobodi, motivišu da se oslobodimo. Nadam se da će publika biti motivisana da se oslobodi toliko da ljudi budu ono što jesu i da shvate da se sloboda nalazi u nama, a ne oko nas. Nema apsolutne slobode, naša sloboda je ograničena slobodom drugih.

Dušan Kaličanin i Zoran Pajić, Predstava "Strah od leptira" / Promo / Nemanja Miščević
 

Zoran Pajić koji u ovoj kompleksnoj i tragičnoj priči, kao i Kaličanin, igra veoma tešku i zahtevnu ulogu, za portal 24sedam ističe posebnu simboliku leptira kao simbola pomenute slobode:

- Film je rađen po motivima romana ”Poljubac žene pauka” Manuela Puiga i biografiji Vjerana Miladinovića Merlinke, a sama radnja se dešava tokom devedesetih godina u zatvoru. Igram lik Nikole, večitog studenta koji u svojim tridesetim godinama živi sa roditeljima, bez posla. Pun snage i besa pokušava da svoj život i društvo oko njega promeni na ulici tokom demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića.

Upravo tako i završava u zatvoru i upoznaje Vjerana, koji je sušta suprotnost od njega. Simblično i stvarno zatvoreni u četiri zatvorska zida, njih dvojica pokušavaju da glasnim sanjanjem, pričanjem priča i prepričavanjem filmskih zapleta pobegnu, makar u mašti, iz surove sive stvarnosti.

"Strah od leptira" Promo/Aleksandar Crnogorac
 

Ali, najgori je onaj zatvor koji sami sebi stvorimo i baš zato obojica dolaze do bolnog suočavanja sa samim sobom. Kao leptiri, svako na svoj način, doživljavaju potpunu metamorfozu. Menjajući sebe, pokušavaju da promene svet i dostignu slobodu, ali svaka sloboda ima svoju cenu, što moj lik često ponavlja tokom filma.

Leptir predstavlja preporod i prelazak u novi život i simbol je slobode i besmrtnosti duše - ističe Pajić.

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održava se od  9. do 12. decembra u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Festival 13”. Tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike