Edgar Alan Po: Najstrašnija su ona čudovišta koja se šunjaju u našim dušama

19.01.2021

18:15 >> 18:30

0

Čuveni pisac rođen je na današnji dan 1809, a njegove misli i dalje se citiraju

Edgar Alan Po: Najstrašnija su ona čudovišta koja se šunjaju u našim dušama
Edgar Alan Po - Copyright Profimedia

Edgar Alan Po, čuveni američki pisac i pesnik, jedan od najuticajnijih autora svih vremena rođen je na današnji dan 1809. u Baltimoru.

Proslavio se svojim mračnim pričama sa obiljem horor elemenata i pritajene jeze, a smatra se izumiteljem detektivske proze. Njegova pesma “Gavran”, objavljena u novinama u januaru 1845. godine, jedna je od najpoznatijih na svetu, donela mu je svetsku slavu, a za nju mu je plaćeno tada samo 10 dolara.

Smatran kao glavna ličost romantizma u Americi, bio je njihov najraniji praktičar kratke priče, a priznat je i kao važan za još mladu naučnu fantastiku koja je tada počela da se probija u književnosti. Bio je prvi poznati američki pisac koji je pokušao da živi od struke, zbog čega je imao finansijski težak život i karijeru.

Radio je u nizu novina da bi se izdržavao, a pošto mu je bio potreban novac Po je, 27. maja, 1827. godine, upisao Armiju Sjedinjenih Država. Zapisan u vojsci kao Edgar A. Peri, potpisao se da ima 22 godine iako je imao samo 18. Tada mu je i počela, mada na početku skromna izdavačka karijera anonimnom zbirkom pesama „Tamerlan i druge pesme“, koja je bila pripisana „Bostoncu“.

Profimedia

Po je u fikciji često prikazivan kao „ludi genije“ ili „mučeni umetnik.” Osim toga, često je poistovećen sa svojim likovima.

Najpoznatija dela su mu “Avanture Artura Gordona Pima” (1838) – Poov jedini završeni roman, a među poezijom to su između ostalih „Eldorado“, „Za Ani“, „Mojoj majci“, „Anabel Li“, „Zvona“ , „U snu san“ i mnoga druga…

Njegova smrt 1849. godine šokirala je javnost, naročito zbog misterioznih okolnosti koje su do nje dovele. Naime, pesnik je pronađen kako dezorjentisan leži na ulici u Baltimoru, u tuđoj odeći. Prebačen je u bolnicu, ali u stanju delirijuma nije mogao da objasni šta se dogodilo.

Mnogi tvrde da je na noć pred smrt stalno ponavljao ime „Renolds“. Prema nekim izvorima, njegove poslednje reči su bile: „Gospode, pomozi mojoj jadnoj duši.“

Sva evidencija, uključujući i umrlicu, je izgubljena, a mnoge novine u to vreme su pisale kako je Po umro zbog alkoholizma. Međutim, pravi uzrok smrti je i dan danas nepoznat. Drugi mogući uzroci koji su navedeni bili su delirijum tremens, srčana bolest, epilepsija, sifilis, meningitis, kolera i besnilo.

Jedna teorija iz 1872. godine ukazuje na mogućnost da je Po ubijen zbog političkih razloga. Naime, u to vreme su neki građani bili prisiljeni da glasaju za određenog kanditata, posle čega su često bili ubijeni.

Pročitajte još

Poznato je da je decenijama nepoznati posetilac, takozvani „Poov zdravičar“, svakog 19. januara ostavljao flašu konjaka i tri ruže na Poovom grobu. Sem Porpora, istoričar iz Vestminister crkve u Baltimoru gde je Po sahranjen, objavio je 15. avgusta 2007. godine da je on 1949. godine započeo tu tradiciju jer je hteo da pomogne Vestminister crkvi. Njegova priča nije potvrđena, ali se veruje da je lagao jer neki podaci nisu bili tačni. Poov zdravičar je poslednji put posetio grob 19. januara 2009, na dvestogodišnjicu Poove smrti.

I dan-danas citiraju se njegove misli koje je zapisivao, a ovo su neke od njih:

 

“Smrt lepe žene je bez sumnje najpoetičnija tema na svetu.”

“Jednom, jedne mračne noći, kad razmišljah u samoći…” (iz pesme “Gavran”)

“Ja sam poludeo, a imao sam i duge intervale užasne normalnosti.”

“Sve što vidimo je san unutar sna.”

“Veruj u polovinu onog što vidiš, i ništa od onog što čuješ.”

“Godine ljubavi behu zaboravljene u samo jednom minutu mržnje.”

“Perverznost je ljudska potreba za samokažnjavanjem.”

“Svaka pesma treba da podseća čitaoca da će jednog dana umreti.”

“Najstrašnija su ona čudovišta koja se šunjaju u našim dušama.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike