Vitez režije: Pet najboljih ostvarenja Ridlija Skota

02.12.2020

17:19 >> 09:15

0

Slavni reditelj je nedavno potvrdio da radi na novom filmu koji će biti nastavak kultne sage Alien, kao i na drugom delu Gladijatora

Vitez režije: Pet najboljih ostvarenja Ridlija Skota
Copyright Ridli Skot/Profimedia

Ser Ridli Skot, britanski filmski reditelj i filmski producent, danas proslavlja 83. rođendan. U svojoj dugoj i plodnoj karijeri potpisuje skoro 150 ostvarenja kao producent i 50 kao reditelj, a nominovan je za četiri Oskara, iako do sada još nijednog nije osvojio.

Skot je nedavno potvrdio da radi na novom filmu koji će biti nastavak kultne sage “Alien”. Kako je objasnio, korišćenje univerzuma iz filmova “Prometheus” i “Alien: Covenant” je pod velikim znakom pitanja, zbog toga što smatra da je taj deo priče završen na pravi način. Podsetimo, prvi film “Alien” je režirao 1979. godine. Usledila su tri nastavka, 1986, 1992. i 1997. godine, ali on nije učestvovao u njihovom snimanju. Više od 30 godina kasnije ipak uzima rediteljsku “palicu” nazad.

Zbog pandemije koronavirusa kompletna američka filmska i televizijska produkcija bila je zaustavljena još od marta, a ljudi iz te industrije otišli su u izolaciju. Jedan od njih je bio i Ridli Skot, koji je morao da prekine snimanje filma “The Last Duel“ sa Metom Dejmonom i Benom Aflekom. Na pitanje šta radi dok je u izolaciji, Skot je odgovorio da slika, jer je slikarstvo njegova velika ljubav.

Režiser nekih od najznačajnijih naučnofantastičnih filmova svih vremena nedavno je režirao i dve epizode za jednu od trenutno najpopularnijih serija “Vučje vaspitanje”, a za narednu godinu ovaj neumorni stvaralac najavio je i snimanje nastavka njegovog najpoznatijeg filma “Gladijator”.

Za rođendan viteza (2003. godine je odlikovan titulom ser za doprinos filmu) režije izdvojili smo pet najpopularnijih ostvarenja:

Alien (1979)

Radnja prati sedmočlanu posadu svemirskog broda “Nostromo” koju brodski kompjuter budi iz hibernacije kako bi odgovorio na signale emitovane sa nepoznate planete. Nakon što slete, jednog od članova posade napadne misteriozni životni oblik, a oni uskoro saznaju da je životni ciklus tog savršenog predatora tek započeo… Glumci: Sigorni Viver, Tom Skerit, Džon Hart…

Blade Runner (1982)

Film prikazuje distopijski Los Anđeles u novembru 2019, u kom se genetički stvorena bića zvana replikanti – koji se vizuelno ne razlikuju od odraslog čoveka, koriste za opasne poslove na Zemljinim spoljašnjim kolonijama. Nakon malog ustanka replikanata, oni su zabranjeni na Zemlji, a specijalni policajci, zvani istrebljivači (engl. Blade Runners), obučeni su da love i ubiju odbegle replikante. Radnja filma se fokusira na odbeglu i brutalnu grupu replikanata koji se kriju u Los Anđelesu i penzinisanog istrebljivača Rika Dekarda (Harison Ford), koji nerado pristaje na još jedan zadatak.

Gladijator (2000)

Film “o maču i sandalama”, ovim spektakularnim ostvarenjem, koje je 2000. godine osvojilo pet Oskara, uključujući i onaj za najbolji film, hrabro i smelo se vratio na bioskopska platna. Rasel Krou okitio se nagradom za najboljeg glumca tumačeći lik Maksima, nekad slavnog rimskog generala koji postaje žrtva spletki ljubomornog i sadističkog vladara Komoda (Haoakin Finiks). Odlučan da se osveti za smrt svoje porodice, Maksim postaje najslavniji gladijator Rima i trn u oku smrtnog neprijatelja.

Hanibal (2001)

Hanibal nastavlja priču započetu s “Jaganjcima”. Prošlo je deset godina otkako je doktor Hanibal Lektor (Entoni Hopkins) pobegao iz zatvora. On je sada u Italiji, u Firenci, na potpunoj slobodi, ali detektivka Klarens (Džulijan Mur) nikada nije zaboravila njegov hladan glas koji je još progoni u snovima. Ni Verger nije zaboravio Lektora, i sada svoje veliko porodično bogatstvo pokušava da iskoristi kako bi mu se osvetio. Kako bi privukao doktora, Verger će morati da uzme za mamac upravo Klaris…

A Good Year (2006)

Maks Skiner je uz svog ujaka Henrija još kao dečak naučen da ceni stvari u kojima se uživa. Međutim, život ne ide uvek po planovima i 25 godina kasnije Maks je uspešni biznismen u Londonu i saznaje da je Henri preminuo i ostavio mu svoje skromno imanje. On odlučuje da ode u Francusku da bi odredio cenu nekretnine i pripremio je za prodaju. Ali kada stigne zatiče vinograd u očajnom stanju, a stvari mu dodatno komplikuje tvrdoglavi domaćin Dufol i neočekivani dolazak Kristi, lepotice iz Kalifornije, koja se predstavlja kao dalja rođaka koja očekuje da će dobiti deo Henrijevog imanja.

 

Pročitajte još: Miloš Timotijević za 24sedam otkriva kakav će biti nastavak serije „Besa“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike