Kim Novak: Ledena Hičkokova plavuša koja je prezirala Holivud

13.02.2021

19:11 >> 19:23

0

Autor: Dejan Ćirić

Volela sam glumu, ali ne zbog novca ili slave. Bilo je to bolno traganje za smislom.

Kim Novak: Ledena Hičkokova plavuša koja je prezirala Holivud
Copyright Profimedia

Kim Novak je rođena na današnji dan, 1933. godine. Bila je zvezda zlatnog doba Holivuda, prelepa glumica i jedna od Hičkokovih levorukih plavuša (druge dve su bile Eva Mari Sejnt i Tipi Hedren), sa intrigantnom životnom pričom koja je oduvek izazivala burne reakcije u javnosti.

Poslednji film snimila je pre više od 30 godina i od tada živi daleko od očiju javnosti, na ranču gde uzgaja životinje koje voli od detinjstva i slika, jer je nakon završetka karijere filmsko platno zamenila slikarskim.

Kombinacija hladne lepote i seksipila kojom je Kim zavodila sa bioskopskog platna, donela joj je status svetskog seks simbola pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Bila je jedna od poslednjih velikih zvezda koje su stvorili holivudski studiji. Borila se protiv imidža koji je imala u javnosti pokušavajući da se oslobodi kalupa neinteligentne i glamurozne plavuše. Borba se završila prerano, ali su je mnoge koleginice u tome podržale. Njena dugogodišnja prijateljica Debi Rejnolds čestitala joj je na tome što je okrenula leđa holivudskoj mašineriji. Kim nikada nije krila da ne voli Holivud, glamur i sve haljine koje su po uzoru na Ritu Hejvort, Gretu Garbo, Džoan Kraford, bile šivene specijalno za nju.

Profimedia

Rođena je u Čikagu kao Merilin Paulin Novak, drugo dete Džozefa i Blanše Novak. Njeni roditelji bili su učitelji, ali otac se kasnije zaposlio kao dispečer na železnici. Novakovi su u Ameriku stigli iz Čehoslovačke i nastanili su se u Oregonu.

Glumičino detinjstvo imalo je i tamnu stranu koja je ostavila neizbrisive posledice na njenu psihu. Otac je patio od depresije pa je u porodici često dolazilo do svađa, a Kim je kasnije tvrdila da su joj te situacije olakšale život i rad na filmu. Kada je pokušavala da napiše svoju biografiju nije joj bilo lako, ali je to na kraju shvatila kao proces zaceljivanja starih rana.

– Prihvatila sam činjenicu da kao dete nisam dobila dovoljno ljubavi – rekla je glumica. Njen otac je tek na samrtnoj postelji, dok su ona i sestra stajale uz njega, rekao: „Volim vas.“

U osnovnoj i srednjoj školi Kim se nije slagala sa profesorima, jer nije volela da joj se govori šta treba da radi. Isti problem je imala i tokom odrastanja, a onda i u karijeri. Razlog za takve reakcije bio je i to što Novakova pati od bipolarnog poremećaja, što je krila do pre nekoliko godina.

– Bolujem od bipolarnog poremećaja koji mi je dijagnostikovan vrlo kasno. Češće proživljavam depresivnu nego maničnu stranu bolesti – ispričala je i dodala da joj tokom lečenja najviše pomaže slikanje. Svoja dela ne prodaje, ali je rekla da će jednog dana napraviti prodajnu izložbu čiji će prihod ići ustanovama koje leče mentalno obolele osobe. Osim toga, glumica je nekoliko puta pala sa konja i ozbiljno se povredila, a imala je i rak dojke koji je uspešno izlečila.

Pre 10 godina izazvala je veliki šok kada je pred „Grauman’s Chinese Teatrom“ u Holivudu ostavljala otiske nogu i ruku. Tada je sve prisutne zaprepastio njen  izgled, jer je nekadašnja lepotica svetskog glasa postala žrtva plastične hirurgije.

Profimedia

U svet filma zakoračila je tako što joj je na jednoj zabavi prišao asistent producenta iz studija „Columbia Pictures“ i ponudio joj da je upozna s agentom za talente. 1953. godine se prvi put pojavila u ostvarenju „The Veils of Bagdad“, a samo godinu dana kasnije i u filmu „The French Line“ sa Džejn Rasel. Mada je to bila uloga bez ikakvog teksta, njena figura i hladna lepota zapale su za oko Maksu Arnovu, šefu odeljenja za talente, koji je direktoru Hariju Konu skrenuo pažnju na Novakovu. Odradila je probna snimanja i dobila ugovor na šest meseci. Iako vrlo mlada, Kim je odmah shvatila o kakvom poslu je reč.

– Predstavnik službe za javnost mi je rekao: „Ti si komad mesa i to je sve“. To nije bilo lepo, ali morala sam da prihvatim. Kad sam odradila prvo snimanje, reditelj je svima rekao: „Ne slušajte je, samo je gledajte.“

Na zahtev studija, promenila je ime u Kim Novak. Hari Kon je u njoj video zamenu za Merilin Monro, čija je karijera bledela zbog zdravstvenih i privatnih problema. S obzirom na to da je njeno ime bilo Merilin, bila je zadovoljna, ali promena prezimena joj nije odgovarala i uspela je da se izbori da ga ne menja. Pristala je da smrša i počne sa časovima glume o sopstvenom trošku. Nije želela da bude zvezda koju je kreirao Holivud i protiv toga se borila.

Kada bi samo znali koliko sam se trudila da to ne budem – objasnila je kasnije diva kojoj je studio pomogao da otkupi svoje obnažene fotografije za 15.000 dolara. Slike su, navodno, nastale kada je Kim imala 16 godina, a nuđene su na prodaju kada je već postala popularna. Uspela je da prevaziđe teške trenutke i ubrzo dočeka sporednu ulogu u filmu „Pushover“, uz Freda Mek Mareja. Iako film nije ostvario veliki uspeh, reakcije na njenu glumu bile su pozitivne.

Profimedia

U romantičnoj komediji „Phffft“, uz Džudi Holidej i Džeka Lemona dočarala je lik fatalne žene, a potom dolazi prva glavna uloga u krimi drami „5 Against the House“. Status velike zvezde čije ime puni bioskope stekla je nakon uloge u filmu „Piknik“ u kom je igrala uz Vilijama Holdena i za koju je osvojila Zlatni globus, kao i nominaciju za nagradu Bafta za najbolju žensku ulogu. Rola lepotice koja želi da je vole zbog nje same, a ne zbog njenog izgleda, potpuno je odgovarala Kim Novak. Scena u kojoj ona i Holden senzualno plešu izuzetno je upečatljiva.

Još jednom je potvrdila svoj talenat za dramske uloge u filmu „Čovek sa zlatnom rukom“ glumeći uz Frenka Sinatru. Iako joj kritika uglavnom nije bila naklonjena, publika je volela Kim. U pedesetim godinama redovno je bila među prvih deset najpopularnijih ženskih holivudskih zvezda, a budući da studio „Columbia Pictures“ u njoj nije video glumicu već zvezdu, dodeljivali su joj lakše uloge pokušavajući da je nametnu kao zamenu za legendarnu Ritu Hejvort koja je već ušla u zrele godine.

Osim toga, bila je meta tabloida koji su je povezivali sa mnogim glumcima. Na listi muškaraca sa kojima je navodno bila u vezi su Frenk Sinatra, Keri Grant i Semi Dejvis, što je u ono vreme bio skandal jer je on bio Afroamerikanac. Od 1954. počela je da proživljava svoje burne ljubavne godine, a sve je trajalo do 1976. godine, kada se na ceremoniji u svom domu u Kaliforniji udala za veterinara Roberta Maloja, koji je bio sedam godina mlađi od nje. Vezala ih je međusobna strast i ljubav prema životinjama. Živeli su na farmi u Oregonu okruženi predivnom prirodom i mnoštvom životinja. Robert je iz prethodnog braka imao dve ćerke s kojima se Kim odlično slaže, a ona sama nikada nije imala decu. Maloj je preminuo prošle godine u decembru.

Profimedia

Karijeru Kim Novak trijumfalno je obeležila uloga u filmu Alfreda Hičkoka „Vrtoglavica“ iz 1958. godine. Međutim, saradnja glumice i reditelja nije bila laka. Novak je tražila povećanje plate i pokušala je da preradi scenario i karakter lika, što se moćnom Hičkoku uopšte nije dopalo. Na kraju je ipak dozvolio Kim da napravi neke promene. Film nije postigao veliki uspeh, i njegova vrednost je godinama osporavana, ali danas ima kultni status i svrstan je među najbolje filmove svih vremena. Lik Madlen/Džudi trebala je da tumači Vera Majls, ali je morala da odustane zbog trudnoće. S druge strane, Odri Hepbern je bila veoma zainteresovana za tu ulogu.

Pročitajte još

O Alfredu Hičkoku, zahvaljujući kom je doživela svoje najblistavije trenutke u karijeri, Novakova je rekla:

– Suprotno onome što važi za njega, Hičkok mi je omogućavao slobodu interpretacije. Volela sam glumu i nisam radila zbog novca i slave. Radila sam zbog potrage za smislom i samoostvarenjem. Bilo je bolno, ali je on to razumeo. Volela sam da radim sa njim jer mi je dozvoljavao kreativnost i uticaj na ulogu, a najviše mi se kod njega dopadalo što je ostavljao otvorene krajeve sa mnogo tragova, dopuštajući gledaocu da sam završi film kada presabere misli, dodajući da je uvek želela da svetu pokaže svoju dušu, a ne da bude samo još jedno lepo holivudsko lice i seks simbol.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike