Frenk Sinatra: Šarmer koji je uvek živeo "na svoj način"

13.12.2020

18:44 >> 15:42

0

Poput prave zvezde, čitavog je života punio stranice žute štampe svojim brakovima, avanturama, vezama s mafijom, ali i maestralnim talentom za muziku i glum

Frenk Sinatra: Šarmer koji je uvek živeo "na svoj način"
Copyright Profimedia

Pevač i glumac Frenk Albert Sinatra, rođen na današnji dan 1915. godine u Los Anđelesu, bio je otelotvorenje američkog „Šoumena”, ali i prilično kontroverzna ličnost van pozornice.

Sin italijanskog emigranta, rođen je u radničkoj porodici koja ga je prilično od malih nogu razmazila. Otac je bio vatrogasac, a majka, visoki službenik demokratske stranke koja je uvek želela za svog sina najlepše stvari “kao da je iz izloga izašao”. Već sa 15 godina Sinatra je imao polovni auto i u to vreme je i napustio srednju školu sa željom da postane sportski novinar. Tokom celog školovanja aktivno se bavio svim sportovima, no, posao novinara nije mogao lako da dobije, već je počeo kao vozač kamiona za novinsku kuću “New Jersey Observer”, te zatim i kao radnik u štampariji.

Kad mu je urednik rekao da radnik u štampariji ne zna dovoljno da bi bio novinar, upisao je večernju školu novinarstva gde je učio engleski jezik, daktilografiju i hvatanje beleški, te je nakon toga i uspeo da dobije toliko željeni posao.

Sinatrina najveća strast tokom celog života, kako je često isticao, bio je boks i to onaj najprljaviji, bez rukavica, ulični. Zasigurno je velikog uticaja u tome imao i njegov otac, nekadašnji ulični bokser umetničkog imena Marty O’ Brien.

Kad je bila reč o pevanju, Sinatra je bio potpuno samouk.

Nikada nije poznavao note, te se uvek oslanjao samo na svoj odličan sluh i savršen osećaj za ritam. Jedan od prvih pevačkih uzora mladom Frenku bio je Bing Crosby te je nakon što ga je prvi put čuo rekao svojoj tadašnjoj devojci, kasnije supruzi Nancy Barbato, kako po svaku cenu mora postati pevač.

Kao svoj najveći uzor do kraja života ipak je navodio Billie Holiday koju je u više navrata slušao u njujorškim klubovima 1930.

Kako bi naterao ljude da ga slušaju nastupao je na lokalnim takmičenjima amatera gde su nagrade bile 10 dolara ili set posuđa, a u isto vreme obilazio je sve filmske studije u potrazi za prvim glumačkim angažmanom.

Godine 1939. na jednoj zabavi Sinatri je prišao veliki Tommy Dorsey i upitao ga da li je zainteresovan za mesto pevača u njegovom big bandu, na šta je Sinatra oduševljeno odgovorio kako već godinama pokušava da peva kao što on svira trombon. Tako je započela vrlo plodna trogodišnja saradnja tokom koje će Sinatra privući i razuzdanu grupu mladih obožavatelja što mu je kasnije i omogućilo prelazak u “solo” vode.

Veliki patriota, Sinatra je zdušno hteo da služi domovini, no u vojsku nije primljen zbog probušene bubne opne koju je zaradio tokom tučnjave u kojoj ga je jedan momak udario lancem bicikla po glavi.

U februaru 1939. godine ženi ljubav svog detinjstva Nancy Barbato koja će mu roditi troje dece – Frenka mlađeg, Nensi i Kristinu.

Godine 1946. izdavačka kuća “Columbia Records” objavljivala je jednu Sinatrinu ploču mesečno, a još je fascinantnije to da su se u to vreme njegove ploče prodavale u 10 miliona primeraka godišnje. Tako ga je agencija za mlade talente, koja se brinula za njegovu promociju, reklamirala sloganom “The voice that thrilled millions”, a novinari su mu u to vreme nadenuli, danas opštepoznati nadimak “The Voice”, odnosno “Glas”.

Na vrhuncu slave 1945. godine, Sinatra osvaja i posebnu nagradu Američke filmske akademije za ulogu u filmu “The house I live in”, no otprilike od tada stvari počinju da se kreću nizbrdo.

Prvo su ga jedne novine prozvale da se druži s mafijaškim šefom Luckyjem Lucianom, a zatim ga je i čuveni Odbor za protivameričke aktivnosti optužio za saradnju s mafijom i komunistima, što je bio slučaj s velikim brojem javnih ličnosti u SAD tog vremena.

Novine se obrušavaju na njega, pogotovo nakon što je udario novinara tabloida “Herst”, za koga se kasnije pokazalo da je sarađivao sa FBI-jem kako bi dodatno diskreditovao Sinatru.

Slede otkazivanje koncerata u Njujorku, te raskid ugovora s izdavačkom kućom “Columbia”. Uz sve to, veza sa glumicom Avom Gardner postaje javni skandal, nakon kojeg ga supruga Nensi ostavlja. Poznato je i da je Ava prekinula trudnoću objašnjavajući da njih dvoje nisu bili sposobni da brinu sami o sebi, a kamoli o detetu. Rastali su se nakon dve godine braka, ali je Sinatra i dalje bio vezan za Avu. Kada se razbolela, finansirao je njeno lečenje, a njena smrt jako ga je pogodiila.

Biografi pišu da je nakon svih tih udaraca 1949. godine u svojoj 34. godini Sinatra dotakao samo dno.

Iako su prijatelji pokušavali da ga nateraju da se trgne, Sinatra je kažu, ipak bio taj koji je pokrenuo samog sebe. Pročitavši scenario za film “Odavde do večnosti” uviđa da je uloga Mađija, malog Italijana koji odbija da bude slomljen, kao stvorena za njega, te odlazi do šefa “Columbia Pictursa” i uspeva da dobije ulogu, koja mu donosi Oskara. Iako je budžet od 8. 000 dolara, koliko je dobio za taj film, jako mali u odnosu na njegove ranije filmske honorare od 150. 000 dolara, taj je trenutak Sinatru vratio na pozornicu s koje do kraja svoje profesionalne karijere, pa i samoga života, neće silaziti.

Zaređali su se filmovi “Guys and Dolls”, “The Tender Trap” i “The Man With The Golden Arm”, a zatim i novi pevački ugovor s izdavačkom kućom “Capitol records”. Njegovo pevanje bilo je bolje no ikad, albumi su se prodavali u milionskim tiražima, a TV kuća NBC nudi mu i multimilionski ugovor.

U to vreme, Sinatra se intenzivno druži s Kenedijevima, te i radi na promociji Džona F. Kenedija tokom njegove predsedničke kampanje. Vođe demokratske stranke zabrinuti su zbog Sinatrinih navodnih mafijaških kontakata, no ipak Kenedi postaje predsednik.

Poznat je tadašnji Sinatrin “mačo potez” kada je kao nagradu, Kenediju javno ponudio da dele devojku Judith Campbell Exner što je on i prihvatio. Kap koja je prelila čašu bilo je Sinatrino upoznavanje Exner s čikaškim mafijaškim šefom Samom Giancanom nakon čega je vođstvo demokratske stranke, odnosno porodice Kenedi, odlučilo da prekine sve odnose s Judith Exner, ali i sa Sinatrom.

Nakon raskida veze s Avom Gardner Sinatra je bio u vezi sa Loren Bakol, udovicom Hemfrija Bogarta, južnoafričkom plesačicom Juliet Prowse, a 1966. godine ženi se i za 30 godina mlađu, 21-godišnju Miu Farou, no i od nje se već nakon 16 meseci rastaje. Jula 1976. godine ženi se za Barbaru Marks, bivšu ženu jednog od četvorice čuvene braće Marks, Zepa Marksa, koja će ostati uz njega sve do smrti.

Svoju karijeru je pokušao da okonča 1971. kada je najavio povlačenje, no već 1973. vraća se novim albumom “Ol Blue Eyes Is Back”.

Godine 1980. nastupio je pred 175.000 ljudi u Riu de Žaneiru, što ga je dovelo i u Ginisovu knjigu rekorda. Nemirni duh nije mu dao mira, pa je i dugo nakon prvobitne najave odlaska u penziju nastupao na mnogim svetskim pozornicama.

Umro je 14. maja 1998. godine u Los Anđelesu, od srčanog udara. Epitaf na njegovom nadgrobnom spomeniku glasi- najbolje tek dolazi.

Zanimljivosti o Frenku Sinatri

– Tokom celog života nije podnosio žene koje puše i piju previše, te one koje stavljaju previše parfema.

– Bio je pravi domaćin, u skladu sa italijanskim korenima i odličan kuvar.

– Namerno se izdavao za velikog ljubitelja zabava i puštao je da javnost misli kako se svake večeri provodi, a u stvari je najčešće bio kod kuće uz knjigu. Bio je veliki zaljubljenik u beletristiku i jako se zanimao za istoriju. Imao je odlično oko za dela francuskog impresionizma.

– Smatrao je da je Lenonova i Mekartnijeva pesma “Yesterday” jedna od najboljih pesama ikada napisanih

– Omiljena zdravica bila mu je: “Da mi poživite do stote, i da poslednji glas koji budete čuli bude moj.” Kao što je njegov prijatelj Toni Benet i rekao: “Najveći nas je napustio, no njegov će Glas zauvek živeti.”

Pročitajte još: Dženis, njen život i muzika: Intimna biografija kraljice rokenrola

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike