Arsen Dedić: Ljubavna priča u kući za ptice

28.07.2021

18:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Najsretnije i najstabilnije, ono što najviše čuvam, jeste život s Gabi. Mi smo već jedno.

Arsen Dedić: Ljubavna priča u kući za ptice
Copyright Arsen Dedić/Antonio Ahel/ATAImages

Arsen Dedić je bio jugoslovenski i hrvatski pevač, kompozitor, tekstopisac, aranžer, muzički producent, dirigent i pesnik. Rođen je na današnji dan, 28. jula 1938. godine, u Šibeniku, a preminuo je 17. avgusta 2015. godine u Zagrebu. Važi za jednog od najboljih šansonjera na našim prostorima. Bio je najveći pesnik među muzičarima i najveći muzičar među pesnicima.

Arsen Dedić/Antonio Ahel/ATAImages

Privatni život

Njegov otac se zvao Jovan i bio je Srbin, a majka Veronika je bila Hrvatica koja je, zbog udaje, prešla u pravoslavlje. Imao je starijeg brata Milutina koji je ime dobio po kralju Milutinu Nemanjiću, dok je Arsen nazvan po srpskom patrijarhu Arseniju Čarnojeviću. Njegova porodica je bila siromašna i veoma teško su živeli. Majka nije znala da piše, a kasnije je to naučila od Arsena. Bila je veoma pobožna i on joj se divio. Išao je i u katoličku i u pravoslavnu crkvu. Otac je bio zidar i vatrogasac i imao je talenta za muziku. Kada je imao osam godina, Arsen je počeo da uči da svira klavir i flautu. Sa petnaest godina je svirao u pozorišnom orkestru i išao u muzičku školu. Voleo je da sluša radio, posebno italijanske stanice, pa ga je kantautor Domeniko Modunjo posebno inspirisao.

Arsen Dedić ATA Images/Antonio Ahel

Kao gimnazijalac je objavljivao poeziju u „Poletu“, „Književnim novinama“ i „Vidiku“. Bio je jedan od najboljih učenika i trenirao je košarku. Kada je završio srednju školu, preselio se kod ujaka u Zagreb. Upisao je Pravni fakultet koji je posle tri godine napustio jer ga je sve više privlačila umetnost. Pošto ga je interesovalo slikarstvo, razmišljao je o Akademiji likovnih umetnosti, ali je 1959. prešao na Muzičku akademiju koju je studirao do 1964. godine. Da bi mu kupili flautu, roditelji su morali da prodaju svinju. Ubrzo je služio vojni rok u Lici i upoznao Radeta Šerbedžiju.

Kuća umetnosti Arsen Promo/Tvrđava kulture Šibenik

Godine 1961. se oženio Vesnom Suligoj sa kojom je godinu dana kasnije dobio ćerku Sandru. 1965. godine su se razveli. Sandra se porodila 2011. godine i Arsen je dobio unuku Emanuelu. 1973. godine je sa legendarnom hrvatskom pevačicom Gabi Novak dobio sina Matiju. Iste godine su se venčali, a kum im je bio italijanski kantautor Đino Paoli.

Arsen i Gabi

Arsen i Gabi su se poznavali 55 godina, a četrdeset su bili u braku. Njihova ljubavna priča je započela još pedesetih godina prošlog veka. Sreli su se ispred bivšeg televizijskog studija, na uglu Šubićeve i Zvonimirove ulice u Zagrebu.

– Ja sam tada bio tek estradni početnik, a Gabi je pevala s muzičarima kao što je ni manje ni više nego Luj Armstrong – rekao je svojevremeno Arsen u jednom intervjuu.

Muzika ih je i spojila. Počeo je da piše za nju i njihov je odnos s početka bio strogo poslovni, ali je vremenom prerastao u prijateljstvo, a kasnije i u ljubav i brak, piše magazin Hello. Kad su se upoznali oboje su bili u braku. Arsen je tada bio oženjen sa Vesnom, a Gabi je bila u braku sa Stipicom Kalođerom koji joj je bio drugi suprug (pre toga je bila udata za Bogdana Debenjaka).

Gabi Novak/ATA Images/Z. Milutinović

– Prvo što sam napisao za Gabi bio je prepev Geršvinove „Someone to Watch Over Me“. To je bilo ’58. godine. Dakle, sve nam se veže – opisao je svojevremeno Arsen govoreći o tome na koji je način njihova saradnja najavila i njihov odnos.

– Najvažnije za pevačicu je da je lepa. Istina, Gabi ima ugodan i lep glas, ali da nije bila i ostala ovako lepa ne bih nikad bio s njom. Ne bih joj pisao – našalio se tada Dedić.

O njihovoj romansi počelo je da se piše tek krajem sedamdesetih. Novinarka „Plavog vjesnika“ saznala je i da je na pomolu brak i to pred sam njihov odlazak u SSSR, na turneju s koje je iznenada “uklonjena” Josipa Lisac. Na njeno mesto je “upala” Gabi i tako pošla na put s Arsenom. Pristala je da se uda za njega tek nakon Matijinog rođenja.

Matija Dedić i Gabi Novak/Antonio Ahel/ATAImages

– Kad sam počeo život s Gabi, oboje smo napravili veliku profesionalnu promenu. Hteli smo se donekle pomeriti iz sve te priče, tog urnebesa, tog vašara taštine, tog bezumnog šljaštrenja, tih čudnih tipova, muvaroša oko te profesije, te vrlo često čudne žurnalistike koja nas je pratila. Gabi i ja smo se povukli, stvorili dosta čvrstu porodicu, posvetili se deci, roditeljima, braći, i – autorskom radu, rekao je Arsen u jednom od intervjua.

– Najsretnije i najstabilnije, ono što najviše čuvam, jeste život s Gabi. Mi smo već jedno. Bio sam nedavno u vrtiću i pitao jednu curicu kako se zovem. Rekla mi je: „Znam vas jako dobro, vi ste Arsen Dedić i Gabi Novak“ – prisećao se čuveni kantautor.

Gabi Novak Promo/Tvrđava kulture Šibenik

Za svoju suprugu Arsen je napisao niz antologijskih pesama kao što su “Kuća za ptice”, “On me voli na svoj način” i mnoge druge, a Matija je krenuo očevim putem i danas je poznati kompozitor i džez pijanista. Ima ćerku Lu kojoj je Arsen posvetio pesmu „Lu u ulozi Mata Hare“. 2004. godine mu je u Padovi presađena jetra. 2014. godine je pao i povredio kuk zbog čega mu je naredne godine ugrađena proteza. U avgustu 2015. je hospitalizovan u Kliničko-bolničkom centru u Zagrebu. Pošto su mu otkazali bubrezi i pluća, bio je priključen na aparate. 17. avgusta u 21 čas je preminuo od sepse. Komemoracija je održana u Hrvatskom muzičkom zavodu, a sahranjen je na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.

Karijera

Arsen je na najlepši mogući način spojio svoja dva najveća talenta – poeziju i muziku. Krajem pedesetih godina počeo je da komponuje klasičnu muziku i da piše tekstove za dalmatinske pesme. Postao je član vokalnih grupa Prima, Sirynx, Zagrebački vokalni kvartet i Melos sa kojima je prepevavao strane hitove. Takođe je imao sopstveni kvartet flauta. Pevao je u akademskom horu „Ivan Goran Kovačić“. Njegov prvi nastup je bio 1961. godine na stadionu Tašmajdan gde se održavalo takmičenje pod nazivom „Lepota devojke“. 1962. godine je u izdanju Jugotona izašla prva singlica na kojoj su se našle pesme: „Zapleši twist“ i „Rođena za mene“. Godinu dana kasnije se prvi put pojavio na Splitskom festivalu, a publici se predstavio pesmom „Onaj dan“. Od 1959. do 1964. godine je bio muzički saradnik na TV Zagreb, ali je otpušten jer je pisao pesme sa religijskim motivima.

Arsen Dedić ATAImages/ Antonio Ahel

Godine 1964. njegove dve pesme „Moderato cantabile“ i „Kuća pored mora“ u potpunosti određuju njegov pravac i kantautorski put. Sledećeg leta je na Splitskom festivalu otpevao numeru „Stara cura“ koja je protumačena kao ruganje starijim ženama i usedelicama. Arsen je zbog toga doživeo brojne neprijatnosti pa je rešio da se posveti snimanju ploča. Iste godine je održao svoj prvi koncert u Beogradu, u Domu sindikata.

Prvu long plej ploču je objavio 1969. godine i na njoj su se, pored ostalih, našle i pomenute „Moderato cantabile“ i „Kuća pored mora“, ali i podjednako veliki hitovi „Bit ćeš uvijek moja“ i „Sve što znaš o meni“. Sarađivao je sa velikim zvezdama kao što su Josipa Lisac, Zdravko Čolić, Bora Đorđević, grupa Bijelo dugme, Doris Dragović i mnogi drugi. Neki od njegovih najboljih prijatelja su bili Serđo Endrigo, Šarl Aznavur, Bulat Okudžava i Kemal Monteno. 1968. godine mu je dodeljena uloga u filmu „Višnja na Tašmajdanu“, a radio je muziku za mnoge filmove i pozorišne predstave. Bio je član Hrvatskog društva kompozitora i Hrvatskog društva pisaca.

Kuća umetnosti Arsen Promo/Tvrđava kulture Šibenik

Godine 1971. je objavio prvu knjigu poezije „Brod u boci“ u kojoj se našla pesma „Ne daj se, Ines“. Prodata je u tiražu od 80.000 primeraka. Usledile su: knjiga za decu „Zamišljeno pristanište“ (1975), „Narodne pjesme“ (1979), „Canto e poesia“ (1983), „Zagreb i ja se volimo tajno“ (1986), „Hotel Balkan“ (1986) i „Stihovi“ (1997). Hrvatski književnik Igor Mandić je 1983. godine napisao knjigu „Arsen“. 1993. godine Dedić je objavio album „Tihi obrt“ na kom je gostovala Gabi Novak, a Matija je svirao klavir. Na ovom i narednom albumu su preovladavale pesme koje su opisivale ratna dešavanja. 2013. godine je uradio duet sa drugom iz detinjstva, Mišom Kovačem, čiji je naziv „Mi smo lišće s iste grane“.

Kuća umetnosti Arsen Promo/Tvrđava kulture Šibenik

Dobitnik je brojnih nagrada, a neke od njih su: Goranov vijenac, Vjesnikova Nagrada Slavenski, Nagrada Ivo Tijardović, Premio Tenco u Sanremu, Prix Jacques Brel, Premio Citta, Kiklop za pesničku zbirku godine (2009. i 2013.), Zlatne arene u Puli za filmsku muziku (1989. i 1997.), Porin za životno delo i mnoge druge. Nije podržavao nijednog političara i političku stranku i smatrao je da sloboda pojedinca seže sve do tuđe slobode.

Godine 2014. reditelj Mladen Matičević je o Arsenu snimio film „Moj zanat“. Četvrtog jula 2015. Dedić je održao svoj poslednji koncert na zagrebačkoj sceni „Amadeo“, navodi biografija.org.

Matija Dedić za 24sedam

– Stari je bio jedan i neponovljiv. Veliki radnik neverovatnog dara, kako za pisanje tekstova, tako i muzike. Posledica te ogromne širine je poznavanje svih vrsta umetnosti – od slikarstva, preko ruske kinematografije, pa nadalje. Samo ga je znanje zanimalo – rekao je Matija Dedić o svom ocu za naš portal.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike