Dragan Mićanović o tragičnoj sudbini Zorana Đinđića i seriji "Sablja": Želeli smo da izbegnemo jednu stvar (FOTO/VIDEO)

25.03.2024

18:45

0

Velika premijera je zakazana za 8. april na Kanskom festivalu

Dragan Mićanović o tragičnoj sudbini Zorana Đinđića i seriji "Sablja": Želeli smo da izbegnemo jednu stvar (FOTO/VIDEO)
Dragan Mićanović - Copyright Katarina Drajić/ATAImages

Uloga Zorana Đinđića u seriji "Sablja", Draganu Mićanoviću je bila jedna od najtežih u karijeri.

Promo/Nebojša Babić
 

- Ovo je serija o važnoj ličnosti iz naše bliske istorije. Publika još uvek jako dobro pamti lik i delo Zorana Đinđića. To je naš prvi demokratski izabran premijer koji je uticao i na moj život, a njegova tragična sudbina duboko me je pogodila - rekao je Mićanović, za RTS.

Merili smo svaku reč

Poznati glumac je naveo da mu je zbog toga bio veliki izazov da igra pokojnog premijera, ali je imao veliku podršku u rediteljima.

- Jako smo merili svaku reč, svaki gest da ne pređe u nešto banalno i da nađemo pravu meru kako bi osvetlili taj dramski lik. Želeli smo da izbegnemo imitaciju, banalnost i prikažemo ga kao ljudsko biće koje je imalo velike probleme sa svih strana - naveo je Mićanović.

"Sablja" će veliku premijeru imati u Kanu 8. aprila, u dvorani Limijer. Mićanović kaže da kod njega nema  treme, jer je pogledao par epizoda i jedva čeka prve utiske iz Kana.

- Treba da ih upoznamo sa tom našom bolnom temom o kojoj oni ne znaju mnogo - istakao je on.

Mićanović kao Sirano

Mićanović je trenutno aktuelan i u predstavi "Sirano". Naglašava da će dok god bude igrao tu ulogu tražiti mnoge odgovore, jer je Edmon Rostan postavio beskrajno mnogo tema u toj predstavi.

- Radujem se svakom novom igranju jer ću svaki put pronaći nešto novo što mi je možda promaklo - naveo je poznati glumac.

Promo/Nebojša Babić
 

Kada mu je Gorčin Stojanović poslao tekst, Mićanović priznaje da se iznenadio jer mu je to bila želja još iz mladalačkih dana, ali kada je pročitao adaptaciju ponovo se zaljubio u komad.

Privilegija za glumca

- Ne možete da se ne zaljubite u te stihove. To je privilegija za glumca, kada ima tako raskošan dramski lik kod kog je sve važno. Tu maltene nema sitnica koje čine taj mozaik i sve je podjednako važno - ističe Mićanović.

Promo/Nebojša Babić
 

Sa adaptacijama tako izuzetnih komada mora se biti oprezan da ne skliznu u banalnost.

- Najbolje i najefektnije je izgovoriti te stihove tako da vas razume i dete od 10 godina i neki deka ili baka sa 90. Najteži zadatak kada radite jedan veliki klasični komad jeste približiti te divne stihove, misli i rečenice da su one danas razumljive gledaocima - zaključio je glumac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike