Vojin Ćetković otkriva kako se naš veliki reditelj ponaša prema glumcima: Smanjivao mi je kredit u "švajcarcima" (FOTO/VIDEO)

22.03.2024

21:00

0

"Bio je prijatelj i neprijatelj", ističe glumac

Vojin Ćetković otkriva kako se naš veliki reditelj ponaša prema glumcima: Smanjivao mi je kredit u "švajcarcima" (FOTO/VIDEO)
Vojin Ćetković - Copyright ATAImages/ A.A.

- Ko je prvi put igrao kod Šotre igraće ceo vek - reči su Vojina Ćetkovića, koje je izgovorio na promociji knjige "Mojih 500 glumaca" koju je napisao reditelj Zdravko Šotra, a koje možda najbolje mogu opisati vezu između ovog velikog domaćeg reditelja i glumca.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Jer, nije tajna da reditelji imaju omiljene glumce, sa kojima grade posebne odnose koji stvaraju hemiju koja se onda prenosi na platno.

Bilo je uvreda

Vojin Ćetković je svakako jedan od njih. Saradnju sa Šotrom glumac je uporedio sa „bračnom zajednicom“, gde se svako svakom „zaklinje na vernost“.

- Postoje dva nivoa komunikacije sa Šotrom - lični i profesionalni. Za razliku od mnogih reditelja, on je te aspekte često mešao u jednoj jedinoj rečenici. Od mržnje do potpune ljubavi, od šapata do rike. Na snimanju smo uvek imali nekih žučnih rasprava, nekad uvreda, do divnih prijateljskih vernosti, znam samo da nikad nije bilo dosadno - ispričao je Ćetković.

ATAImages/ A.A.
 

Međutim bilo je onih koji su pokušali i da "zloupotrebe" ovakvu vrstu odnosa između glumca i reditelja.

I prijatelj i neprijatelj

Pokušali su da nas zavade razni producenti, neki nebitni saradnici, neki novinari. Pričali su mi svašta o njemu i njemu o meni, ali svaki put bi nas dvojica izjahali iz tog filma kao njegov Džon Vejn i odjahali u neki sledeći - rekao je Ćetković.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Popularni glumac je otkrio da je Šotra istovremeno znao da bude i "otac i prijatelj i brat i neprijatelj".

- Zvao me je kad je snimao "Ivkovu slavu", kaže: "Namenio sam ti veliku ulogu ali producenti te ne žele i ja sam ti napisao jednu malu ulogu, ali ću je raspisati da imaš jedno desetak dana." Kažem: "Pusti Šotra, nije važno koliko ima, ima." "Ma ne, hoću samo da ti smanjim ratu, čuo sam da si podigao kredit u švajcarcima."- ispričao je Ćetković, uz osmeh.

Mudri saveti o glumi

On je otkrio i koje mudre savete je dobijao od Šotre kada je reč o glumi.

- Ništa gluma Džojn Vejn, ako vidiš kameru i vidi ona tebe. Ne zapinji u svakoj sceni ako imaš glavnu ulogu. Učio nas je šta je taj emotivni kontinuitet lika. Učio me je kako da raspodelim svoju snagu u odnosu na ceo materijal - kaže glumac.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ćetković se nije našao samo u knjizi "Mojih 500 glumaca", već i u Šotrinim "fokama".

- Snimao sam neki film koji, nećete verovati nije režirao Šotra, i za vreme slobodnog dana, zvoni mi telefon. Zamoli me Šotra da dođem na neko kratko snimanje koje nije bilo baš u planu. Stižu Cile i Đuričko, dobijamo neki „vruć tekst“ tek izašao iz fotokopir aparata.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Za 5 minuta snimimo tri-četiri strane teksta, reditelj kaže „kupljeno“. Odjednom tajac, završili smo snimanje za pet minuta. Ja upitam imate li vi momci nešto jače, pošto smo mi iz specijalne glumačke formacije za brzo delovanje, mi smo Šotrine "foke" - ispričao je Ćetković šaljivu anegdotu, a ovaj epitet često su kasnije koristili kako bi objasnili svoj način glume.

- Čudio se jedan direktor fotografije kako istovremeno mogu da se vidim na svih šest kamera u svih šest pozicija, a ja sam se blago okrenuo ka njemu i rekao: "Ja sam Šotrina 'foka'" - otkrio je Vojin kako je stekao veliku spretnost u svojoj glumi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike