24sedam na projekciji filma "Heroji Halijarda": Petar Božović se isplakao kao nikad u životu (FOTO/VIDEO)

05.10.2023

20:00

0

Glumačka ekipa ovog ostvarenja emotivno je govorila o ratnoj i porodičnoj drami

24sedam na projekciji filma "Heroji Halijarda": Petar Božović se isplakao kao nikad u životu (FOTO/VIDEO)
Ekipa filma "Heroji Halijarda" - Copyright Promo/ CONTRAST STUDIOS

"Ovde nema dobrih i loših momaka, već onih koji su ljudi ili to nisu, bez obzira na to da li je reč o ratu ili mirnodopskim vremenima. Jer, kao što kaže jedan od junaka u fimu, "rat je rat, a brat je brat".

Ovako bi mogao ukratko da glasi siže filma "Heroji Halijarda" koji je danas premijerno prikazan novinarima uoči zvanične premijere 10. oktobra u MTS dvorani.

Promo/ CONTRAST STUDIOS
 

"Heroji Halijarda", film Radoša Bajića, je ratna drama inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja oko 508 američkih i drugih savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog rata. U filmu igraju Nikola Rakočević, Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Jovo Maksić, Radoš Bajić, Nedeljko Bajić,  Branislav Lečić, Voja Brajović, Vanja Ejdus i mnogi drugi.

Sanjao sam da "Heroji Halijarda" dobijaju Oskara

Jednu od najupečatljivijih i neponovljivih uloga odigrao je bard srpskog glumišta Petar Božović.

Zanimljivo je da se Božović pojavljuje od početka do kraja filma, bez reči, sa izuzetkom jedne scene. Ali istina je da je njegova gluma jača od svake replike koju bi scenarista mogao da mu dodeli.

Promo/Contrast studios
 

- Celog života sam želeo da igram ulogu bez teksta. I evo ostvarilo mi se. Ne volim konferencije za novinare ali ovoj sam se radovao. Gledajući ovaj film toliko sam se isplakao, kao nikad u životu. Zašto? Zato što sam video istinu koja nam je do tada davana u parčićima, bojeći svako parče, kako je koja vladajuća stranka želela - rekao je Božović na konferenciji za novinare.

On je podsetio da film ima više slojeva.

- Hteo bih mnogo toga da kažem ali mislim da će film najbolje reći sve. Kad sam čuo da "Heroji Halijarda" nisu predloženi za srpskog predstavnika na dodeli Oskara, pomislio sam: "Da li je ovo moguće?" To je bila prva reakcija. Čak sam sanjao da je ovaj film dobio Oskara - bio je iskren Božović. 

Ovo se snima samo jednom u životu ili nikad

Autor filma Radoš Bajić je istakao da sve što je želeo da kaže rekao je u "Herojima Halijarda", koji za njega predstavlja krunu karijere. On je naglasio da se šansa da se snimi ovakav film u životu retko dobija ili ako se dobija, to se dešava samo jednom.

Prema njegovim rečima, ovakav film, kada je reč o produkciji u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, nije viđen decenijama.

Promo/Contrast studios
 

Aleksandra Martinović, direktorka multimedije i komunikacija Telekoma Srbija takođe je navela da su "Heroji Halijarda" jedan od najgrandioznijih projekata u kojem je Telekom Srbija učestvovao kao izvršni producent, i to sa najvišim standardima, koji važe ne samo u Srbiji.

- Ovo je ratna drama zasnovana na ratnim događajima, snimana na osnovu činjenica i dokaza. Po mom mišljenju, Žarko Laušević je ostvario sigurno jednu od najvećih uloga u celom filmu koji je nabijen emocijama. Ovo je film koji ostavlja snažan utisak - ocenila je Mitrović.

Budući Tom Kruz

Jednu od fantastičnih uloga odigrao je i mladi glumac Čubrilo Čupić, kojeg je Radoš Bajić označio kao "budućeg Toma Kruza".

Sam Čupić je priznao da je neiskusno ušao u ulogu čitajući samo svoje replike, ali želeći da pročita scenario za jednu noć. Direktan partner u filmu mu je bio Žarko Laušević.

Promo/ CONTRAST STUDIOS
 

- Žarko je bio divan i na snimanju i van kamera. Toliko otvoren za saradnju, spreman da mi da savet, prava podrška i oslonac - rekao je mladi glumac.

Jednu od glavnih uloga igra i Nikola Rakočević, koji je ovaj film okarakterisao kao "antiratni" iako se cela radnja dešava tokom rata.

Promo/ CONTRAST STUDIOS
 

- Ovo je antiratni film je jer je ovde reč o jednoj porodici. I sve što se dešava; politika i sukobi, možemo da posmatramo kroz porodicu Jović. Sve ono što smo učili u knjigama sada možemo da vidimo kako utiče na jednu porodicu. Moj lik se lomi između časti i porodice. Njegov brat je na drugoj, suprotnoj strani, otac opet ima neku svoju filozofiju - rekao je Rakočević.

Nela Mihailović objedinila sve majke

Glumica Nela Mihailović, u filmu igra majku. Ona smatra da je ovom  ulogom objedinila sve uloge majki koje je imala u poslednje vreme na filmu i u TV serijama.

- Moja Dušanka u "Herojima Halijarda" je brižna, nežna, požrtvovana, emotivna, jaka, hrabra, snažna osoba, a opet ume da bude i gruba, želi da sačuva ognjište, porodicu, decu. Ovde je fokus na porodici kao temelju zdravog društva - rekla je glumica i dodala da je "srspki narod hrabar i dobar i da danas kao da ne veruje toliko u sebe".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Radovan Raša Vujović je takođe ostvario upečatljivu ulogu, ovog puta kao jedan od komandanata Draže Mihailovića. On je rekao da se mnogo toga "prekrajalo" u istoriji, pa je tako naveo primer iz ličnog života. Kako je objasnio, rodio se 1984. godine u tadašnjem Titovom Užicu, da bi neko kasnije izbrisao "Titovo" kao što su se verovatno u Titovo vreme brisale neke druge stvari.

- Istina, nisam ranije čuo o akciji "Halijard" dok nisam dobio poziv od Radoša Bajića. Tako sam se i upoznao sa tim događajem, preko scenarija koji govori o blistavim i hrabrim poduhvatima našeg naroda u Drugom svetskom ratu - rekao je Vujović.

Promo/Contrast studios
 

Kako je dodao, naš narod je prošao stradanja, tragedije, patnje i tuge, i potrebno je da izvučemo "pouke za buduća pokolenja i sačuvamo opstanak naroda".

U filmu i strani glumci

Pored naših glumaca, u filmu igraju i strani glumci.

Američki glumac Stiven Mur je naveo da nije poznavao taj deo američke istorije o operaciji "Halijard", dok nije pročitao scenario i ušao u projekat, jer je "akcija ostala u senci drugih događaja američke istorije "poput Perl Harbora i Dana D".

Promo/Contrast studios
 

- Važno je da se osvetli ovaj deo istorije na filmu. Nadam se da će se tako nastaviti i da će ovim putem biti još više osnaženo prijateljstvo Amerike i Srbije. Primetio sam da je srpska kinematografija sve više zapažena u evropskim i svetskim okvirima, dobijate nagrade na stranim festivalima i nadam se da će tako biti i dalje - rekao je Mur i dodao da je Srbija u svetu već poznata po teniseru Novaku Đokoviću i košarkašu Nikoli Jokiću, koji su apsolutne zvezde u Americi i na celoj planeti.

Muziku za film je radila Bilja Krstić i Dragomir Miki Stanojević, direktor fotografije je Predrag Jočić, a na filmu i budućoj mini-seriji je radilo više od 500 profesionalaca iza kamere i na hiljade statista.

Film "Heroji Halijarda" će se naći u svim u domaćim bioskopima 12. oktobra.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike