Emotivna ispovest čuvenog srpskog reditelja: Miša Radivojević o trenutku kada je izgubio sluh i ušao u vučju jazbinu

19.09.2023

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Njegova poruka je jasna - autentičnost je ključ koji otvara vrata ka ličnom i profesionalnom uspehu

Emotivna ispovest čuvenog srpskog reditelja: Miša Radivojević o trenutku kada je izgubio sluh i ušao u vučju jazbinu
Miša Radivojević - Copyright Promo/Stefan Vacić

Miloš Miša Radivojević, renomirani srpski režiser i scenarista koji je ostavio neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji, održao je inspirativnu tribinu pod nazivom ,,U krupnom planu" tokom 16. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije na kome mu je dodeljena nagrada "Živojin Žika Pavlović".

Susret sa publikom održan je u Leskovačkom kulturnom centru, gde je Radivojević podelio sećanja na svoje početke, osvrnuo se na svoje filmove, buntovnički duh i duboko pronalaženje u umetnosti. Takođe, istakao je značaj svog profesora Saše Petrovića, kao i unikatnost svakog pojedinca u stvaranju i umetnosti. 

Promo/LIFFE festival
 

Ključni životni trenutak

Jedan od emotivnih trenutaka tribine bio je Radivojevićev osvrt na period kada je izgubio sluh. Sa prisutnima je podelio svoje duboke emocije i promišljanja u tom ključnom životnom trenutku.

- To je jedna vrlo velika drama. Izgubio sam mogućnost da idem na koncerte i u bioskop. Da bih se oporavio od tog šoka, razmišljao sam u stvari da je to bio znak da treba da prestanem da gledam druge i da je sad došlo vreme da se zagledam u sebe i u svoju jedinstvenu unutrašnjost. Pokušao sam da pravim filmove gledajući iz sebe u svet - otkrio je Radivojević.

Ova priča o ličnom preobražaju i umetničkom buđenju dodatno naglašava dubinu i kompleksnost stvaralačkog procesa koji je Miša uneo u svaki svoj film.

- Kada čovek dođe u tu situaciju da ostane sam, on se okreće sebi. Ja stvaram svoje unutrašnje ogledalo u kome pokušavam da stvorim nešto što bi moglo da bude zanimljivo. Ne postoje dve iste osobe, naša najveća šansa i ono što je fantastično u toj osobini ljudske vrste, je da smo mi jedinstveni. Svako od nas nosi svoj univerzum - istakao je Radivojević naglašavajući jedinstvenost i individualnost u umetničkom izražavanju.

Promo/Lazar Jovanović
 

Zapostavljanje teških i bolnih emocija

U atmosferi ispunjenoj smehom i oduševljenjem, publika je na tribini zahtevala i stolicu više, a režiser je svojim pričama iz mladosti osvojio srca prisutnih. Anegdote i događaji iz Radivojevićeve mladosti nisu samo nasmejali publiku, već su pružili uvid u živopisni svet i bogato iskustvo jedne od najvažnijih figura srpske kinematografije. Njegova priča o stvaralačkom putovanju bila je inspiracija za sve prisutne.

Kritikovao je Holivud, ali i neke reditelje koji pokušavaju da imitiraju američke filmove. Takođe, kritikovao je zapostavljanje emocija koje su teške i bolne, istakao je da se sve manje zalazi u dublje predele čoveka, a na filmu se sve manje roni i većinski se kreće po površini.

- Pravi put filma je da uđe u jednu jako ozbiljnu unutrašnju avanturu i analizu, čovek je sve komplikovaniji, problemi su sve dublji i veći. Kontroverze su sve veće, naše biće se menja, menja se čitav svet, dakle to traži jedan dramatičniji, ekskluzivniji put - rekao je, dodavši da je pobedio komercijalni film i da oni tu ne mogu ništa.

Miša smatra da će ti filmovi više ličiti na čistu fikciju nego na realan prikaz ljudskih osobina i stvarnosti. Umesto da nam pruže uvid u autentične ljudske karaktere i njihove stvarne osobine, holivudski filmovi će, prema Radivojeviću, biti potpuna fikcija i više ćemo znati o lutkama nego o ljudskim osobinama.

Promo/Lazar Jovanović
 

Pravi put je ono što je moje srce odabralo

Poznati reditelj je dao iskren savet ljudima koji žele da se bave filmom.

- Morate sebe da pripremite za taj film. To ne može da uradi škola i nikakvi učitelji. Mlad čovek to mora da uradi sam, sam za sebe. Mora da pokuša da se oslobodi od predrasuda koje je nasledio. 

Savetovao je mlade da se suprotstave svemu što ih sprečava da postanu i da se razviju u ono što žele. Radivojević se prisetio događaja sa proslave 60 godina mature, gde se susreo sa starim prijateljima koji ga duboko poštuju i dive mu se. U tom susretu, on je istakao važnost sopstvenog izbora u životu. Kroz lični primer je naglasio da je važno razviti se u nešto što izaziva otpor porodice, ako je to ono što istinski želimo.

- Baviti se umetnošću znači zaista baviti se sobom. To čovek bira iz ljubavi. Ja ne mogu da verujem da neko želi da ode na film da bi zaradio novac. To je glupost, na filmu nema novca, ima ga u Holivudu, ima ga tamo gde je postao institucija, kod nas je to ekstravagancija, ludilo, izopačenost. Pravi put je ono što je moje srce odabralo. 

Promo LIFFE
 

Ulazak u vučju jazbinu

Radivojević podseća da je umetnost, u svom suštinskom obliku, odraz dubine ljudskog bića i izazov koji iziskuje hrabrost i odanost vlastitim snovima. Prisećao se svog detinjstva i podelio sa publikom period kada je došao do tog trenutka da se opredeljuje šta će da radi, otkrivši da je bio usamljeno dete, i da se tu razvila njegova umetnost, ljubav prema knjigama, pisanju, filmu.

- Posle mature, kada sam se odlučio za film, shvatio sam da je to zaista teška odluka, nisam bio glup, znao sam gde živim, znao sam da sam u maloj sredini, da tu kultura neće biti poštovana i neće imati fondove, da se neće snimati puno filmova i da takvo društvo sebi neće da dozvoli da stimuliše ekstravagancije pojedinaca koji se razvijaju. Znao je da ovim postupcima ulazi u vučju jazbinu i da je za film tada trebalo 30 do 40 hiljada dolara. Ipak, ovakve situacije nisu sprečavale Radivojevića da postane to što jeste danas jer ga je sve to na neki način motivisalo.

Promo/LIFFE festival
 

Na ovoj tribini, Radivojević je indirektno poručio svim mladim osobama da bez truda nema uspeha, da smo svi počeli da ličimo jedni na druge, da je svaki pojedinac izgubio svoju posebnost.

- Sve je u nama, svako od nas nosi svoj univerzum - poručio je Radivojević, naglašavajući važnost da svako od nas bude veran sebi i svojim snovima. Njegova poruka je jasna, autentičnost je ključ koji otvara vrata ka ličnom i profesionalnom uspehu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike