Džon Malkovič u Zaječaru igra "Paklenu komediju": Istinita ispovest serijskog ubice (FOTO/VIDEO)

08.08.2022

10:30

0

Specifičan performans je spoj opere i pozorišne predstave

Džon Malkovič u Zaječaru igra "Paklenu komediju": Istinita ispovest serijskog ubice (FOTO/VIDEO)
profimedia-0613916639 - Copyright Džon Malkovič/Profimedia

Glumac Džon Malkovič stigao je u Srbiju. U pratnji Orkestra Bečke akademije i Vroclavskog baroknog orkestra on će večeras na antičkom nalazištu Feliks Romulijana izvesti muzičko-scenski spektakl „Paklena komedija – ispovesti serijskog ubice“. 

"Paklena komedija" je specifičan performans, spoj opere i pozorišne predstave. Komad je baziran na istinitoj ispovesti serijskog ubice.

Džon Malkovič Tanjug/Miloš Milivojević
 

"Paklena komedija" govori o Džeku Untervegeru, austrijskom piscu i serijskom ubici, poznatom kao "ubica iz bečkih šuma", koji je 1976. osuđen na zatvorsku kaznu za ubistvo osamnaestogodišnje Margret Šafer, a potom u zatvoru otkrio dar za pisanje i autobiografskim romanom "Čistilište ili izlet u zatvor - Izveštaj krivca" doživeo slavu.

Dirigent Martin Haselbok, koji je inače i predložio Malkoviču da rade na ovom jedinstvenom performansu, utkao je u tu priču muzičku listu koja je sačinjena od arija Mocarta, Vebera, Betovena, Baha...

- Ovaj komad je priča o čoveku po imenu Džek Unterveger, mladiću iz Austrije osuđenom zbog ubistva. U zatvoru je proveo 15 godina, tamo je naučio da čita i piše, a pošto je od predsednika Republike Austrije dobio pomilovanje, postao je veoma poznat dramski pisac, romanopisac, pesnik i novinar - rekao je za Tanjug Džon Malkovič.

Džon Malkovič Tanjug/Miloš Milivojević
 

Slavnom glumcu od ranije je bila poznata priča o Džeku Untervegeru, budući da je, kako kaže, sam dosta vremena proveo u Nemačkoj, gde je to prilično poznata priča. Kako je objasnio, bio je zainteresovan da režira komad, a ne da glumi u njemu, ali s obzirom na to da je scenario stigao kasno, bio je "primoran" da zaigra u predstavi.

Kako slavni reditelj i glumac kaže, komad mnogo govori o svetu u kojem živimo.

- O svetu u kojem živimo ne kazuje nam mnogo toga lepog, tako da je verovatno bolje što manje da kažemo o tome. Fascinirani smo ubicama i oni veoma privlače neke ljude - ističe Malkovič za Tanjug.

Džon Malkovič Tanjug/Miloš Milivojević
 

Poznatom glumcu ovo nije prvi put da je u našoj zemlji.

- U Srbiji sam nastupio dvaput. Prvi put je to bilo na početku pandemije, tako da se, dan posle našeg nastupa u Beogradu na filmskom festivalu, grad zatvorio. Prethodne večeri zatvorio se Beč, a potom i Debrecin i Istanbul. Tako da sam od Beograda video vrlo malo. Pozvan sam u gradsku skupštinu, gde smo bili na lepom prijemu i lepoj večeri, ali sam malo toga video. Voleo bih to, ali ni večeras neću videti mnogo od Beograda. Predstoji nam dug put do zdanja u kojem će biti odigrana predstava, pa će biti lepo videti ruralne predele zemlje, ali je moj utisak o njoj dobar - rekao je Malkovič uoči svog nastupa u Zaječaru.

Zanimljivo je da je otac Džona Malkoviča poreklom sa ovih prostora, tačnije iz Hrvatske. Kad god ovaj slavni glumac pristigne na ove prostore neizbežno je pitanje novinara o poreklu.

Džon Malkovič Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Mojoj generaciji nije bilo važno odakle su došli njihovi preci, već osećanje da smo Amerikanci - rekao je Malkovič u inetrvjuu za slovenačku emisiju "Crveno i crno" tokom gostovanja na festivalu u Slovenji.

On je rekao da većina onih koji su došli u SAD nije znala engleski, ali da isto tako svoju decu nisu učili jezike zemalja iz kojih su došli. Prema njegovim rečima njegov otac je već bio Amerikanac, a on sam je pola živeta proveo van Amerike.

- Do sada sam živeo i radio na mnogim mestima i nastaviću tako sve dok budem radio - istakao je glumac, dodajući da nije siguran da li će, kad završi karijeru, želeti da živi u Americi.

Malkovič se proslavio brojnim ulogama, a svakako jedna od najupečatljivijih je ona u "Opasnim vezama". Ističe da ga tokom karijere nisu mnogo doticale kritike.

- Kada ste javna ličnost pola ljudi vas obožava, druga polovina mrzi - navodi, dodajući da "užasna kritika dobro napisana može biti zabavna".

Džon Malkovič Tanjug/Miloš Milivojević
 

On je ispričao kako je jedan nezdovoljan kritičar, koji mu je uoči predstave poklonio turske poslastice, a nakon izvođenja predstave u Istanbulu napisao: "Malkovič sada može da ode samo sa turskim poslasticama". Međutim, njega uopšte nije zabrinula loša kritika, već ga je samo zabavila.

 - Ako neko kaže da je nešto loše, a ti misliš da je dobro, u čemu je razlika? Važno je da imaš sopstvene standarde i sopstveni osećaj šta treba da se popravi - rekao je glumac.

Kako je objasnio, ceo život je u pozorištu i nikad mu se nije desilo, niti je čuo da je predstava toliko bila dobra da je publika poželela da je glumci još jednom odigraju.

- Poenta je da bi uvek trebalo popravljati stvari, a to ne bi trebalo da bude traumatično, već poučno - rekao je Malkovič.

On je takođe istakao da publika često pravi grešku i poistovećuje glumce sa ulogama, pa su tako Marčela Mastrojanija, kojeg je on poznavao doživljavali kao "latinskog ljubavnika" a on je bio "tako zabavan i "dubok".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike