Nikola Ðuričko u filmu snimljenom po Albaharijevom romanu: Teška paranoja u potrazi za istinom

05.08.2022

06:01

0

Popularni glumac igra pisca koji se nalazi u veoma osetljivom trenutku socijalne i političke krize u Srbiji

Nikola Ðuričko u filmu snimljenom po Albaharijevom romanu: Teška paranoja u potrazi za istinom
Nikola Đuričko - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Srpski glumac Nikola Ðuričko, koji već nekoliko godina živi u Americi, biće specijalni gost 7. avgusta na projekciji domaćeg filma "Pijavice" u režiji Dragana Marinkovića, u Srpskom kulturnom centru u Los Anđelesu.

Osim Ðurička, koji tumači glavnu ulogu u ovom ostvarenju iz 2019. godine, prema istoimenom romanu Davida Albaharija, igraju i Lazar Ristovski koji je ujedno i producent filma, Tihomir Stanić, Iva Mihalić i Toni Mihajlovski.

Nikola Đuričko/ATA Images/Stefan Tomašević
 

Nakon projekcije "Pijavica", Ðuričko će ostati da se druži sa medijima i publikom na uobičajenom segmentu “Q&A” - pitanja i odgovori, kao razgovor o karijeri u Srbiji i sada u Americi.

Drama "Pijavice" predstavlja glavnog junaka pisca Petra Mirića (Ðuričko), koji se nalazi u veoma osetljivom trenutku socijalne i političke krize u Srbiji. Mirić iskazuje lične stavove koji su u sukobu sa principima političkog režima, a bliski susret sa autoritetima Državne bezbednosti protagonistu odvode u tešku paranoju i potragu za istinom.

Nikola Ðuričko je u Americi trenutno aktuelan zahvaljujući efektnoj ulozi otkačenog Rusa Jurija u četvrtoj sezoni popularne serije "Stranger Things" na platformi Netfliks.

Nikola Đuričko Foto: Profimedia
 

Glumac je karijeru u inostranstvu počeo da gradi i pre 2019. godine kada se definitivno preselio u Ameriku. Odigrao je epizodne uloge u drami “U zemlji krvi i meda” (2011), u režiji Anđeline Džoli i Breda Pita kao producenta, i glavnog junaka u hororu o zombijima “Svetski rat Z” (2013).

Kasnije je dobijao sve veće i zapaženije uloge kao što je ona u mini-seriji “Poslednji panteri” (2015) Džeka Torna, uz Samantu Morton i Džona Harta.

Zatim su usledile američke i britanske TV serije “Legende” (2015) sa Šonom Binom, “Genije” (2017), gde je Alberta Ajnštajna igrao Oskarovac Džefri Raš, “Informer” (2018), “For All Mankind” (2019), kao i holandska serija “Hollands Hoop” (2014-2020).

ATA Images/Antonio Ahel
 

Osim toga, pre odlaska u Ameriku, Nikola je snimio i dramu “Ne zaboravi da dišeš” (2019), koja je koprodukcija Italije, Slovenije i Hrvatske, a igra i u  hrvatskom filmu “Sveta obitelj” Vlatke Vorkapić, čija se premijera očekuje.

Poslednjih godina u Srbiji, Ðurička je publika mogla da prati u serijama “Pet” (2019) Balša Ðoge, “Senke nad Balkanom” (2017/2019) i “Ujka - novi horizonti” (2019) i “Mama i tata se igraju rata” (2020). Režirao je neke epizode projekta “Žigosani u reketu” (2018).

Poslednja glavna uloga mu je bila u filmu “Živ čovek” (2021), reditelja Olega Novkovića.

Promo / Živ čovek Teramount film
 

Projekciju filma “Pijavice” 7. avgusta organizuje filmska kompanija “GM Films”, ujedno i distributer za SAD, sa sedištem u Santa Moniki (Kalifornija), čiji je osnivač i direktor istaknuti glumac, producent i reditelj Goran Milev.

Poznati dramski umetnik, nekada član BDP-a, već 10 godina realizuje razne zanimljive filmske i TV projekte preko svoje producentske kuće u Americi i na međunarodnom nivou.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike