Zašto treba biti u Novom Sadu 26. juna: Gabrijel Felc o spektaklu na Petrovaradinu

15.06.2022

10:30

0

"Betoven maraton" je jedan od najznačajnijih projekata Evropske prestonice kulture i realizuje se u okviru programskog luka "Tvrđava mira"

Zašto treba biti u Novom Sadu 26. juna: Gabrijel Felc o spektaklu na Petrovaradinu
Tan2022-6-14_111048132_0 - Copyright Gabrijel Felc Tanjug/Tara Radovanović

Beogradska filharmonija će, naizmenično sa kolegama iz Dortumunda, izvesti svih devet simfonija velikog kompozitora Ludviga van Betovena, 26. juna u Novom Sadu, a zajednički šef-dirigent Gabrijel Felc ističe da posetioce očekuje svojevrsni spektakl.

- Sve simfonije, od prve do devete, za jedan dan, to je stvarno veliki spektakl! Sve sam ih dirigovao ranije, ali se obično izvode maksimalno dve simfonije u okviru jednog programa. Ova situacija je vrlo emotivna za mene - rekao je Felc.

Beogradska filharmonija/Marko Đoković
 

"Betoven maraton" je jedan od najznačajnijih projekata Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, i realizuje se u okviru programskog luka "Tvrđava mira".

Beogradska i Dortmundska filharmonija će uz jednog dirigenta, Felca, tokom istog dana naizmenično izvesti osam Betovenovih simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani.

Najpre će Dortmundska filharmonija u 10 časova izvesti Simfonije broj 1 i 2, potom Beogradska filharmonija od 12.30 Simfonije 3 i 4, sledi Dortmund od 15.00 sa Simfonijama broj 5 i 6, i na kraju Beograđani sa Simfonijama 7 i 8 od 17.30.

Beogradska filharmonija Promo/Marko Đoković
 

Iste večeri od 20:22 preko 200 muzičara iz Beograda i Dortmunda, sa kojima će nastupiti i hor Slovačke filharmonije, izvešće poslednju Devetu simfoniju i čuvenu “Odu radosti” na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Felc je podsetio da je na "Betoven maratonu" rađeno četiri godine i da je prvi pokušaj njegovog održavanja 2020. godine u Beogradu morao da se otkaže zbog pandemije, ali da je sada stvarno srećan na drugoj šansi da, najpre u Dortmundu 19. juna, a potom 26. juna u Novom Sadu svira jedan ovako veliki projekat.

Beogradska filharmonija Promo/Marko Đoković
 

- Beogradska filharmonija ima dugu istoriju sa Betovenom. Najbolji dirigenti su dirigovali na Kolarcu sve simfonije. Orkestar zaista odlično svira Betovena - naglasio je dirigent.

Felc je ocenio da Betoven spada među najvažnije ljude u istoriji, poput Leonarda Da Vinčija, Mikelanđela ili Johana Volfganga Getea.

Beogradska filharmonija Promo/Marko Đoković
 

- Imamo velik spektar Betovena, on nije samo jedan kompozitor. On je čovek sa srcem. Pisao je muziku za nas, za vas, za celi svet – zaključio je umetnik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike