Čarobnica koja je glumce pretvarala u zvezde: Ko je Božana - slikar kostima? (FOTO)

08.06.2022

15:30

0

Njena izuzetna karijera pozorišnog kostimografa počinje 1950. godine u Beogradu i traje neprekidno do 2017.

Čarobnica koja je glumce pretvarala u zvezde: Ko je Božana - slikar kostima? (FOTO)
narodno pozorište - Copyright Izložba "Božana-slikar kostima" Tanjug/Strahinja Aćimović

Izložba "Božana - slikar kostima" posvećena srpskoj kostimografkinji Božani Jovanović, koju su zajednički priredile Ivana Žigon i Dušica Knežević, otvorena je sinoć u Muzeju Narodnog pozorišta.

Božana Jovanović je do poslednjeg detalja osmislila i realizovala više od gotovo nezamislivih pet stotina premijernih kostimografskih ostvarenja (za drame, opere, balete) i ogroman broj pojedinačnih kostima kojih nekada ima nekoliko stotina po predstavi.

Izložba "Božana-slikar kostima" Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Božanina izuzetna, ovom izložbom još uvek nesaglediva i neobuhvatna karijera pozorišnog kostimografa, počinje 1950. godine u Beogradu i traje neprekidno do 2017. godine.

Radila je "čarobnica Božana", kako je njeni glumci, baletski igrači i pevači u ovoj izložbi najčešće nazivaju u svojim toplim i sadržajnim pismima, u skoro svim pozorišnim kućama Srbije i regiona i sarađivala sa najvećim rediteljima, scenografima, koreografima i glumcima.

Veoma zapažena su bila i njena gostovanja u nacionalnim teatrima u Moskvi, Sankt Peterburgu, Stokholmu, Trstu i Berlinu.

Izložba "Božana-slikar kostima" Tanjug/Strahinja Aćimović
 

U Narodnom pozorištu bila je zaposlena punih 35 godina kao kostimograf (od 1965 do 2000. godine), a lista premijernih kostimografskih ostvarenja u ovom teatru broji impozantnih 135.

Broj priznanja koje dobila za svoj rad je takođe izuzetan - preko 30 najprestižnijih nagrada u ovoj oblasti stvaralaštva.

Bez pretenzija na sveobuhvatnost, ova izložba je, pre svega, emotivna posveta i duboki poklon umetniku pozorišta i umetnosti uopšte, prikaz dragocenih kostimskih skica - za ovu priliku prikupljenih od porodice, kolega i prijatelja koji su ih dobili od Božane i sačuvali.

Izložba "Božana-slikar kostima" Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Postavku čini i izbor fotografija koje su zabeležile Božaninu saradnju sa našim najvećim glumcima i igračima, kao i pregršt ne manje uzbudljivih i dragocenih zapisa i sećanja na rad sa Božanom iz pera njenih saradnika i kolega u teatru.

Postavkom u prostoru Muzeja Narodnog pozorišta i digitalizacijom korpusa artefakata i pratećih podataka pristupilo se, možda prvi put sistematskije, teško dostupnim materijalima i mahom neobrađenoj temi umetnika kostimografa u pozorištu.

Izložba "Božana-slikar kostima" Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Saradnici na realizaciji izložbe bili su Radomir Milić (dizajn, prelom i priprema grafičkih materijala), Jelena Ratković (priprema i obrada vizuelnih materijala), Željko Jovanović (fotografija), Sanja Milosavljević (arhivski podaci), Jasna Saramandić (realizacija postavke) i Vera Mekić (priprema izloženih kostima).

Kostimografsko stvaralaštvo Božane Jovanović u vremenskom rasponu od skoro sedam decenija (1950-2017) sa oko 500 premijernih ostvarenja (u pozorištima Srbije), nalazi se među vrhunskim dostignućima nekadašnje jugoslovenske pozorišne umetnosti, ali je njen udeo i u predstavama koje su gostovale van granica sadašnjeg regiona sticao visoke ocene i priznanja.

Izložba "Božana-slikar kostima" Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Sarađivala je sa istaknutim rediteljima Bojanom Stupicom, Matom Miloševićem, Miroslavom Belovićem, Stevom Žigonom, Paolom Mađelijem, Egonom Savinom, Ljubomirom Draškićem, Borom Grigorovićem, Milanom Karadžićem, Jagošem Markovićem i mnogim drugim iz mlađih generacija.

Radila je kostime za 10 filmova, među kojima su „Mali čovek“, „Ljubav i moda“, „Kapetan Leši“, „Čudna devojka“, „Lito vilovito“ i 15 TV drama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike