Svi će jednom igrati Fantinu, samo Brana neće nikada: Branislava Podrumac za 24sedam o šaputanjima u Madlenianumu (FOTO)

12.06.2022

08:01

0

Autor: Dejan Ćirić

„Pozorišni svet je, poput svih magičnih svetova, prepun legendi, sujeverja, rituala...“, ističe priznata umetnica

Svi će jednom igrati Fantinu, samo Brana neće nikada: Branislava Podrumac za 24sedam o šaputanjima u Madlenianumu (FOTO)
Branislava Podrumac - Copyright Promo/Duško Filipović

23. juna u 19.30, u Operi i teatru Madlenianum stoti put će biti odigran kultni mjuzikl „Jadnici“, kada će ova spektakularna predstava obeležiti i 15 godina postojanja na jednoj od najpopularnijih pozorišnih scena prestonice.

Mjuzikl baziran na kultnom romanu Viktora Igoa, koji su do sada već videle generacije publike, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc i dalje izaziva veliku pažnju publike. Prva premijera bila je 18. oktobra 2007. godine sa Zafirom Hadžimanovim u ulozi Žana Valžana. Na zahtev publike i kuturne javnosti ova kultna predstava, koja je postala zaštitni znak Madlenianuma, obnavlja se 2014. godine sa istim autorskim timom, ali sa velikim promenama u podeli uloga.

Branislava Podrumac kao Eponin, mjuzikl "Jadnici" Promo/V. Nešović
 

Ansamblu „Jadnika“ su se tokom godina pridružili i Slaven Došlo kao Marijus Pomersi, Mina Gligorić kao Kozeta, ali i Fantina i Eponina, Nevena Đoković kao Kozeta, a od ovog meseca imaćemo priliku da gledamo Branislavu Podrumac kao Fantinu.

Poznata umetnica je za naš portal dala veoma zanimljivu i duhovitu izjavu koja predstavlja razlog više da je 23. juna, ali i u svim budućim izvedbama, gledamo na sceni Madlenianuma u ulozi na koju niko ne ostaje ravnodušan:

Branislava Podrumac kao Eponin, mjuzikl "Jadnici" Promo/Zoran Škrbić
 

„Pozorišni svet je, poput svih magičnih svetova, prepun legendi, sujeverja, rituala…

Poput onog Šekspirovog komada čije ime glumci nikada ne izgovaraju, hodnicima Madlenianuma se pronosila šaljiva mantra:

„Svi će jednom igrati Fantinu, samo Brana neće nikada!"

Jer, tobože, nema ko bolje da predstavi Eponinu od nje. A kao da čitava struktura predstave leži na njenoj omanjoj ulozi, pa mora i posle smrti negde sredinom trosatne sage da se u obliku dobrog duha vrati i zapeva i na samom kraju.

Branislava Podrumac kao Eponin, mjuzikl "Jadnici" Promo/Marina Lukić
 

Ali vreme teče neumitno i izvan scene, i „Jadnici“ su morali da se prilagode da bi opstali. Pretrpeli su nebrojane promene, mnogo malih Gavroša, Eponina i Kozeta je stasalo za lične karte, diplome i vozačke dozvole.

Neki su otišli da se ne vrate, sem u sećanjima kolega sa kojima su delili scenu, i publike koja je imala privilegiju da ih gleda…

I jedna mala Mina je iz krila nastavnice Brane sa već požutele (ili kako već stare ove digitalne) fotografije slikane u učionici muzičke školi u Šapcu, dorasla za ulogu Eponine…

I tako je i Brana uoči jubilarnog stotog izvođenja najzad obukla kostim Fantine.

Kako će to uticati na dalju sudbinu naših „Jadnika“, ostaje da se vidi...“, ispričala nam je Branislava Podrumac.

Branislava Podrumac kao Fantin, mjuzikl "Jadnici" Promo/Duško Filipović
 

Najdugovečniji mjuzikl sa preko 40.000 izvođenja, koji je videlo preko pedeset miliona ljudi, prvi put je izveden 1985. godine u Barbikan centru u Londonu, a 1987. godine na Brodveju. „Les Misérables“ (od milja zvani Le Miz), postali su hit koji ne silazi sa muzičkih scena sveta.

Ovaj mjuzikl osvojio je preko 50 najvažnijih nagrada, među kojima je i Gremi za album pesama sa brodvejskog izvođenja (trostruki platinasti disk), a krunu uspeha predstavlja nagrada Toni 1987. godine.

Branislava Podrumac kao Eponin, mjuzikl "Jadnici" Promo/Zoran Škrbić
 

Mjuzikl je preveden na 21 jezik, a na sceni Madlenianuma prvi se put predstavio publici u Srbiji i Beogradu. Doživeo je preko 60 filmskih ekranizacija, poslednju 2012. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike