Ne umem da vozim, loše govorim engleski i mrzim nasilje! Havijer Bardem: Šarmantni ragbista koji je postao svetska zvezda

01.03.2022

19:30

0

Ono u čemu je nenadmašan je neverovatna lakoća transformacije sa kojom jednako dobro igra emotivce i loše momke

Ne umem da vozim, loše govorim engleski i mrzim nasilje! Havijer Bardem: Šarmantni ragbista koji je postao svetska zvezda
profimedia-0391156437 - Copyright Profiemdia

Životna priča španskog glumca koji je fantastičnim ulogama osvojio srca publike širom sveta počinje na Kanarskim ostrvima.

Harizmatični Havijer Bardem rođen je na današnji dan, 1. marta 1969. godine, u mestu Las Palmas i potiče iz talentovane glumačke porodice.

Kažu da se od sudbine ne može pobeći pa tako nije mogao ni Havijer, jer šta bi drugo mogao u životu postati neko kome su baka i deka, majka i brat poznati španski glumci, a stric i brat od strica poznati režiseri.

Na kraju Havijer je sam sebi sudbinu “zacementirao” izabravši za životnu saputnicu jednko dobru i popularnu špansku glumicu Penelope Kruz.

Profiemdia
 

Na pitanje novinarke Gardijana kako bi se osećao da njegova deca požele da budu glumci, nasmejao se, a onda odgovorio anegdotom u kojoj “glavnu ulogu igra” Al Paćino.

- Oni su veoma izražajni i komunikativni, tako da ta mogućnost postoji. Sećam se kad je Penelope bila trudna sa Leonardom, izašli smo na večeru u Njujorku posle premijere filma. I Bog - poznatiji kao Al Paćino - nas je pozdravio i zamolili smo ga da blagoslovi stomak. Rekao sam: "Nadam se da nije glumac", a Paćino je rekao: “Da, tačno”. Onda je nastala tišina i on me je pogledao i rekao smešeći se: “Nadam se da jeste” - ispričao je Bardem.

Prvi put pred kamere Havijer je stao u petoj godini u mini-seriji “El Picaro” iz 1974. godine.

I iz tog vremena ostala je jedna simpatična anegdota. Za vreme scene u kojoj je u njega bio uperen pištolj, umesto da se nasmeje, kako je predviđao scenario, mladi Havijer se uplašio i rasplakao. Inače, nasilje nikada nije voleo ni kao mnogo stariji i to je uvek isticao, ali to mu nije predstavljalo problem da sjajno odigra negativce poput onog u filmu o Džejmsu Bondu.

Havijer Bardem Foto: Profimedia
 

U mladosti Havijer je bio veoma uspešan ragbista, i uspeo je da zaigra za nacionalni tim. Bardem nije voleo fakultet.

 - Ne mogu da sedim pet sati. Žao mi je, nisam taj tip - govorio je novinarima. Svoju energiju po kojoj je i danas prepoznatljiv, usmerio je u u ragbi i slikanje, a onda na kraju i na glumu.

Prvu pravu priliku dobija sa 20 godina zahvaljujući režiseru Bigasu Luni koji će mu dodeliti ulogu u filmu “Las edades de Lulú“ , koji će označiti početak njihove veoma uspešne saradnje. Dve godine kasnije, 1992, dobija ulogu u kultnom Bigasovom filmu “Šunka, šunka“ koji će Havijera, zajedno sa Penelope Kruz  i Hordijem Molom proslaviti van granica domovine.

Havijer Bardem i Penelope Kruz na dodeli "Goja" nagrada/Profimedia
 

Osamnaest godina kasnije Penelope mu je postala supruga i danas važe za jedan skladan par.

Zaljubili su se jedno u drugo 2007. godine tokom snimanja filma Vudija Alena “Ljubav u Barseloni”. O tome zašto su se “tek tad zaljubili”, a ne tokom snimanja filma “Šunka, šunka” Havijer je ispričao:

- Naravno da smo tada gajili osećanja  jedno prema drugom, ali smo imali osećanja za sve što se tada kretalo! Ona je imala 16, ja 21 godinu i bili smo kao vreće hormona! To je bio prvi put da smo otišli ​​da snimamo film, to je bio njen prvi film. Život se otvarao pred nama. Onda su nam se razdovojili putevi. Pretpostavljam da su ta osećanja držana u kutiji dok se nije otvorila.

Za ulogu u filmu „Dobar šef“ nedavno je dobio najprestižniju špansku nagradu Goja i to sedmu po redu. I ovu nagradu je upravo posvetio Penelope i njihovoj deci.

- Ona je žena koju volim, poštujem, kojoj se divim i koju slavim svaki dan. Nagradu posvećujem i našoj deci koja su najveći poklon u našem životu - kazao je glumac izazvavši veliki aplauz u publici.

Penelope Kruz i Havijer Bardem/Profimedia
 

Još jedna veoma važna žena u njegovom životu bila je majka koja je nedavno preminula.

- Za svaku odluku koju sada donesem, pomislim: “Da li bi ovo učinilo moju majku ponosnom?” A ako ne, odmah odustanem. To je moćno nasleđe koje treba ostaviti, ali ona je bila veoma moćna osoba - ispričao je ovaj harizmatični glumac za Gardijan.

Uvek se trudio da sledi njen savet u glumi: “Ako ćeš se posvetiti ovom zanatu, poštuj ga duboko zbog prezimena koji nosiš”.

Havijer je dostigao svetsku i holivudsku slavu, a s obzirom na to da dolazi sa španskog govornog područja ta slava ima još veći sjaj i težinu. Međutim, kao neko ko je odrastao u glumačkoj porodici svestan je varljivosti slave.

- Kad sam osvojio Oskara osećao sam se sjajno, ali opet je falio neki smisao. Više sam razmišljao: “Vau, šta je ovo? Moram ovo sada da zaradim da mi ga ne uzmu iz ruku” - ispričao je glumac.

Havijer Bardem na dodeli "Goja" nagrada/Profimedia
 

Ono u čemu je ovaj španski glumac nenadmašan je neverovatna lakoća transformacije sa kojom jednako dobro igra emotivce i loše momke. Iako obožavateljke više vole njegovu emotivnu stranu podsetimo se samo njegove manje role u kriminalističkom filmu Majkla Mana “Collateral“ iz 2004.

Najveći uspeh, ipak, donela mu je uloga plaćenog ubice Antona Šigura u filmu “Nema zemlje za starce“ braće Koen, nastalom po istoimenom romanu.

Umalo da odbije ovu ulogu jer kako je govorio: “Ne umem da vozim, govorim loše engleski, i iznad svega mrzim nasilje.“  Ova uloga će mu doneti “Oskara“ za najboljeg sporednog glumca 2008. ali i čitav čitav niz drugih nagrada kao što su “Zlatni globus“, “BAFTA“, nagradu Glumačkog udruženja kao i nagradu “Critic’s Choice“, koju dodeljuju filmski kritičari.

Profimedia
 

Ove godine zajedno sa Penelope ulazi u istoriju Oskara, kao bračni par koji je kandidovan za Oskara.

Penelope je nominovana za najbolju žensku ulogu u filmu "Madres paralelas" (Paralelne majke), dok je Havijer u trci za najbolju mušku ulogu za rolu u "Being the Ricardos".

To je pošlo za rukom tek nekolicini bračnih parova u istoriji ove nagrade, poslednji put pre pola veka.

Havijer je poslednjih godina veoma posvećen humanitarnom radu i borbi za prava afričkog plemena Saharaui.

Film "Dobar šef" Promo/MCF
 

Producent je i grupe od pet dokumentarnih filmova simboličnog naslova “Invisibles“ (Nevidljivi), na kojima je radilo pet različitih reditelja, a koji govore o zaboravljenim ratovima i konfliktima širom sveta. Filmovi se iznad svega bave zaboravljenim bolestima i radom “Lekara bez granica“ a cilj im je da javnost upute na ono što se događa i da pozovu ljude na solidarizaciju.

Zahvaljujući svom nezavisnom filmskom radu Havijer Bardem je 2007. u Njujorku dobio nagradu “Gotham“ za životno dostignuće.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike