Sloboda Mićalović: Igram urokljivu ženu, usedelicu kojoj majka zagorčava život (FOTO/VIDEO)

27.02.2022

09:01

0

Glumica je istakla da joj je bilo inspirativno da u filmu „Bilo jednom u Srbiji“ oživi takvu ženu, zbog trenutka kada skupi hrabrost da pobedi sebe i svoje strahove i suprostavi se čaršiji i slici koju je neko stvorio o njoj

Sloboda Mićalović: Igram urokljivu ženu, usedelicu kojoj majka zagorčava život (FOTO/VIDEO)
Tan2022-2-16_101149628_5 - Copyright Sloboda Mićalović Tanjug/Dragan Kujundžić

Sloboda Mićalović je za serijal Tanjug Reflektor govorila o ulogama u novom filmu "Bilo jednom u Srbiji" i predstavi "Alisa u zemlji strahova".

Mićalovićeva je rekla da je tema kojom se bavi "Bilo jednom u Srbiji" "vrlo korisna i nadasve neophodna", jer se u ovom ostvarenju ne govori o nekom gradu u Engleskoj, nego o Leskovcu u Srbiji, koji je između dva rata "mogao da parira nekom gradu u Evropi".

Sloboda Mićalović Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Prema njenim rečima, film govori o ljudima koji su imali vizije i bili spremni da promene kompletno istoriju svog grada, kao Cone, čovek koga su proglasili mrtvim, koji se vraća u Leskovac i okuplja one koji bi mogli da pomognu da se nešto pokrene.

- Kad sam bila mala pamtim da su postojale žene koje je čaršija iz nekog razloga proglasila „urokljivim“. I ta moja Ruška je urokljiva žena, usedelica koja živi sa majkom koja je jako problematična i dodatno je sputava - istakla je glumica.

Promo/Nemanja Đorđević
 

Mićalovićeva je rekla da joj je bilo inspirativno da u filmu oživi takvu ženu, zbog trenutka kada skupi hrabrost da pobedi sebe i svoje strahove i suprotstavi se čaršiji i slici koju je neko stvorio o njoj, dodajući da joj je na snimanju ovog filma bilo jako zanimljivo da se vrati u epohu scenografijom i kostimima, a u Leskovac dijalektom, jer je, po njenom mišljenju, jug Srbije "zaista specifičan i ima nešto posebno".

- Kad se sećamo nečega to mnogo bolje zvuči i izgleda u sećanju nego u realnosti. U toj epohi ljudima je bilo vrlo teško da žive, da se probiju. Bio je rat, siromaštvo. Ništa nije bilo tako romantično ,,ali kroz sećanja izgleda sa distance lepo" - ocenila je glumica.

Sloboda Mićalović Foto: Le film/ustupljene fotografije
 

Upitana da li voli da igra epohu, Sloboda je podsetila da je igrala mnogo takvih uloga i da ih zaista voli, kao i da smatra da je glumačkim senzibilitetom, fiozionomijom i dušom bliža tom periodu nego današnjoj ispraznosti.

Govoreći o svojoj ulozi u predstavi "Alisa u zemlji strahova" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, glumica je istakla da je njena Kraljica Herc "još i fina za ono što se dešava u realnom životu".

Sloboda Mićalović Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Prema njenim rečima, realnost je toliko surova da mladu osobu sve više pokušavamo da sapletemo kada vidimo da možda ima potencijal da nas pregazi, umesto da mu pomognemo, pružimo ruku i podelimo iskustvo.

- Komad govori o tome da koliko god jurio vreme će te pobediti. Vreme je glavni prijatelj i neprijatelj. U predstavi postoji replika: „Bilo ti je dodeljeno određeno vreme i baš sada je isteklo.“ Čovek upravlja sudbinom do određene tačke - smatra glumica.

Promo/Nebojša Babić
 

Mićalovićeva je dodala da žene kakva je Kraljica Herc nikad nije volela da vidi pored sebe.

- Vlada kompletni haos. I muškarci i žene su ugroženi. I to je razlog zašto se ne snalazimo. Moram podržati žene koje žele da budemo ravnopravne, ali kad kažemo ravnopravnost - koje su to granice?

Sloboda Mićalović Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Prema njenim rečima, priroda žena i muškaraca je drugačija a "ključ je u poštovanju, a ne da obaramo ruke, ko bi šta i koliko trebalo da uradi".

- Nama, javnim ličnostima, nameće se da moramo da znamo odgovor na ova i slična pitanja. Postoje stručnjaci kao što su psiholozi i sociolozi, koji bi trebalo da nam pomognu, i da nam daju odgovor" - zaključila je glumica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike