Robert Kapa: Čovek koji je voleo Ingrid Bergman i dao život za dobru fotografiju

17.01.2022

16:15

0

Njegova najpoznatija fotografija "Pali vojnik" nastala je u Španiji 1936. godine

Robert Kapa: Čovek koji je voleo Ingrid Bergman i dao život za dobru fotografiju
profimedia-0030734644 - Copyright Robert Kapa/Profimedia

Robert Kapa, mađarski fotograf, koji je zabeležio najvažnije događaje prve polovine 20. veka, voleo je piće, kocku i žene, a među njegovim ljubavnicama bila je i legendarna glumica Ingrid Bergman.

Ipak, najviše od svega je voleo foto-aparat. Rodio se sa prstom viška na jednoj ruci, a ta abnormalnost je potvrdila verovanje njegove majke da je posebno dete. Tridesetih godina prošlog veka se iz Budimpešte preselio u Pariz kao utočište pred nadolazeći nacizam.

Robert Kapa/Profimedia
 

U početku je retko dobijao poslove, često je zalagao svoj foto-aparat, a čim bi zaradio odmah bi ga otkupio i tako ukrug. André Friedman, kako se još uvek zvao, 1934. godine upoznaje Gerdu, nemačku Jevrejku koja je izbegla u Francusku. Par je živeo u Parizu gde je Andre podučavao Gerdu fotografiji. Zajedno su osmislili ime Robert Kapa (Capa), kao poznatog američkog fotografa.

I Gerda menja prezime u Taro i putuje zajedno sa Kapom u Španiju kako bi dokumentovala Španski građanski rat. U julu 1937. dok je Kapa bio na kratkom poslovnom putu u Parizu, Gerda ostaje u Madridu. Poginula je nedaleko od Brunete tokom bitke za Brunetu. Kapa je bio duboko potresen tim događajem i nije se nikada oženio.

Njegova najpoznatija fotografija "Pali vojnik" nastala je u Španiji 1936. godine.

Fotografija "Pali vojnik" Roberta Kape/Profimedia
 

Rizikovao je svoj život kada je 6. juna na plaži Omaha pod kišom nemačkih metaka fotografisao iskrcavanje savezničkih vojnika. Poslao je četiri trake filma u londonski ured magazina Life, gde su od prevelike nestrpljivosti uništili gotovo sve što je snimio. Od svega što je poslao uspeli su da sačuvaju samo 9 fotografija koje su, kada su objavljene, proglašene su za najrealističnije prikaze strašnih prvih sati invazije na Normandiju. Posle uništavanja fotografija, razočarao se i razmišljao da li da i dalje rizikuje svoj život.

Godine 1943. Kapa upoznaje Elejn Džastin, lepu suprugu glumca Džona Džastina. Zaljubili su se na prvi pogled, a veza je trajala do kraja rata, mada je većinu vremena Kapa proveo na frontu. Dokaz da je bio miljenik žena jeste i činjenica da se glumica Ingird Bergman, na vrhuncu svoje karijere, zaljubila u njega i pored toga što je bila udata, a vezu su započeli u Parizu. Ona je htela da se razvede, ali Kapa nije želeo više da živi u Holivudu, a Los Anđeles je nazvao “najvećim govnom u koje je ugazio”. Zato su morali da se skrivaju od novinara. Bila je to njegova poslednja ljubav, ostala je samo strast prema fotografisanju.

Foto-aparat Roberta Kape/Profimedia
 

Njegov poslednji zadatak je bio u Vijetnamu (Indokini), 1954. godine. Za časopis Life je pristao da ode na bojno polje gde su Francuzi ratovali protiv Vijetnamaca. Nagazio je na minu koja mu je raznela levu nogu i prouzrokovala smrt. Kada su ga kolege fotografi pronašli, u levoj ruci još uvek je čvrsto držao svoj foto-aparat.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike