Preminuo čuveni Sidni Poatje, prvi Afroamerikanac koji je dobio Oskara

07.01.2022

15:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Uzrok njegove smrti još nije poznat

Preminuo čuveni Sidni Poatje, prvi Afroamerikanac koji je dobio Oskara
profimedia-0635400983 - Copyright Sidni Poatje/Profimedia

Holivudski glumac Sidni Poatje preminuo je danas u 94. godini života, potvrdio je ministar spoljnih poslova Fred Mičel, preneo je "Dejli mejl".

Uzrok njegove smrti još nije poznat.

Poatje je bio prvi crni glumac koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca 1964 za ulogu u filmu "Poljski ljiljani". U karijeri je imao još dve nominacije za Oskara, 10 za Zlatni globus, dve za "Emi", šest za BAFTA i brojne druge.

"Sidni Poatje. Kakav znameniti glumac. Jedinstven. Kakav predivan, graciozan, topao, stvarno kraljevski čovek. Počivaj u miru s ljubavlju", napisao je na "Tviteru" njegov kolega glumac Džefri Rajt.

Sidni Poatje/Profimedia
 

Poatje je jednom prilikom odbio ulogu Otela jer nije želeo da bude prikazan kao crni glumac, čime je već dao do znanja da će ostati upamćen kao čovek koji srušio mnoge holivudske rasne barijere, podseća BBC.

Sidni Poatje je rođen 20. februara 1927. u Majamiju na Floridi. a odrastao je na Bahamima. Sin je farmera koji je uzgajao paradajz, a on je sledio svoj san i postao je holivudska zvezda.

Poatje je tokom sedamdesetogodišnje karijeru ostvario neke od kultnih uloga u filmovima, kao što su "Pogodi ko dolazi na večeru" i "Gospodinu s ljubavlju".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike