Čuli ste ga bezbroj puta u najpoznatijim filmovima: Da li znate šta je „Vilhelmov vrisak“? (VIDEO)

21.12.2021

07:45

0

Ovaj efekat je prvi put upotrebljen u vesternu iz 1951. godine pod nazivom "Udaljeni bubnjevi". Prepoznatljivi jauk se čuje u sceni u kojoj grupa vojnika prelazi močvaru. U nekom trenutku jedan od njih ispusti prodoran vrisak kada ga aligator odvuče pod vodu.

Čuli ste ga bezbroj puta u najpoznatijim filmovima: Da li znate šta je „Vilhelmov vrisak“? (VIDEO)
Vrištanje - Copyright Profimedia

Šta je to što „Ratovi zvezda“, „Indijana Džons“, „Lepotica i zver“, „Povratak Betmena“, „Aladin“, „Priča o igračkama“, „Smrtonosno oružje“, „Gospodar prstenova“, „Pirati sa Kariba“ i još mnogo filmova i serija imaju zajedničko? Na prvi pogleda ništa...

„Vilhelmov vrisak“ je sveti gral zvučnih efekata. Postoje velike šanse da ste ga čuli, ali sigurno ga niste zapazili. „Vilhelmov vrisak“ se koristi od najvećih blokbastera do niskobudžetnih filmova i televizijskih serija više od 60 godina, a obično se može čuti kada je neko od likova upucan ili dok pada sa velike visine.

Ovaj efekat je prvi put upotrebljen u vesternu iz 1951. godine pod nazivom "Udaljeni bubnjevi". Prepoznatljivi jauk se prvi put čuje u sceni u kojoj grupa vojnika prelazi močvaru. U nekom trenutku jedan od njih ispusti prodoran vrisak kada ga aligator odvuče pod vodu.

Profimedia
 

I u ovom slučaju, kao i kod drugih filmskih efekata, vrisak je snimljen kasnije u zvučnoj kabini sa jednostavnim ciljem - "da zvuči kao čovek kojeg je ujeo aligator". Šest vriskova je snimljeno, a peti vrisak je postao prepoznatljiv kao Vilhelmov (ostali su upotrebljeni kao dodatni krici u drugm delovima filma).

Inženjer zvukova Ben Bert nazvao je ovaj efekat „Vilhelmov vrisak“, po liku koji ispušta krik u filmu "Juriš na reci Pero" (The Charge at the Feather River) iz 1953. godine.

Bert je otkrio arhivu u studiju Vorner Bros koja je napravljena za ovaj film. Na jednom od papira nalazio se kratak spisak imena glumaca koji su određeni da izvedu različite dijaloge za više uloga u filmu. Nakon pregleda njihovih imena, pa čak i preslušavanja glasova, jedna osoba je bila „osumnjičena“ - Šeb Vuli koji je igrao ulogu vojnika Džesapa u filmu "Udaljeni bubnjevi" i bio je jedan od glumaca određenih za snimanje dodatnih vokalnih elemenata za film. Vrlo je verovatno da su ga na licu mesta upitali da izvede još neke stvari vezane za film, uključujući i vrisak za lika kojeg je ugrizao aligator.

Režiseri kao što su Piter Džekson i Kventin Tarantino, kao i brojni dizajneri zvuka, pronašli su ovaj efekat i smestili ga u svoje filmove, kao šaljiv čin vezan za Berta. Želeli su da postanu deo šale, dok je „Vilhelmov vrisak“ počeo da se pojavljuje svuda. Postao je nešto više od zvučnog efekta, a samo ime je iskorišćeno od imena benda, preko piva, do pesme, i još mnogo toga. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike