Tragikomična priča o životu tri sestre nakon smrti majke: Predstava „Sećanje vode“ premijerno u Teatru Vuk (FOTO)

20.12.2021

09:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Ćerke se u ovom delu pitaju se kako bi se trebalo ponašati kada vam umre majka? Da li postoji neki pravilnik koji uređuje dane između smrti bližnjeg i njihove sahrane? Stivenson nam nudi odgovore poput poljubiti sestrinog muža ili preturati po ormaru pokojnice

Tragikomična priča o životu tri sestre nakon smrti majke: Predstava „Sećanje vode“ premijerno u Teatru Vuk (FOTO)
thumbnail_image1 - Copyright Predstava "Sećanje vode" Promo/Teodora Arsić

Predstava ”Sećanje vode” po tekstu Šile Stivenson, nastala je uz pomoć grada Beograda i Teatra Vuk, koji su želeli da podrže komad poput ovog kao i važnost teme porodice i porodičnih odnosa u trenutku tragedije, kao što je smrt jednog od članova. Samo delo preispituje odnos porodice kao celine i njenih članova kao individua.

Predstava "Sećanje vode" Promo/Teodora Arsić, Vanja Ivanović
 

Kroz priču tri sestre koje gube majku dolazi se do zaključka da kolektivno sećanje jedne porodice gotovo da ne postoji, već da ga čine blede crte i fragmenti koje svako drugačije pamti i prepričava.

Likovi u ovom delu otvoreno raspravljaju o prirodi sećanja dok razmenjuju svoje poglede na događaje iz detinjstva i brzo shvataju da ne postoji jedna istinita verzija svakog događaja. Time se dolazi do pitanja bolesti kao što je Alchajmerova, koju je majka imala.

Predstava "Sećanje vode" Promo/Teodora Arsić
 

Ćerke u delu ”Sećanja vode” pitaju se kako bi se trebalo ponašati kada vam umre majka? Da li postoji neki pravilnik koji uređuje dane između smrti bližnjeg i njihove sahrane? Stivenson nam nudi odgovore poput poljubiti sestrinog muža ili preturati po ormaru pokojnice.

Inteligentnim humorom i odabirom reči, Stivenson nam otkriva kako je teško promeniti utisak koji deca steknu o roditeljima u detinjstvu. Otvara se pitanje toga koliko je dugo potrebno da deca počnu da gledaju svoje živote kroz prizmu roditelja.

Predstava "Sećanje vode" Promo/Teodora Arsić
 

Naslov dela aludira na teoriju da čista voda može da zapamti esenciju supstance koja je u njoj rastvorena. Ova misao se prenosi na odnos majke i ćerki - koju esenciju pamte ćerke?

Premijera predstave biće održana na sceni „Aleksandar Popović“ u Teatru Vuk, 24. decembra. Režiju potpisuje Nikola Kljajić, adaptaciju je uradila Andrea Poljak.

Glavne uloge tumače Jovana Milovanović, Vesna Stanković, Milica Burazer, Aleksandra Stojanović, Saša Đurašević i Ognjen Nikola Radulović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike